lördag 4 februari 2023

Om korruption

» Vem vill bekämpa den?

Transparency International publicerar årligen en lista över vilka länder som är minst och mest korrumperade. Sverige ligger i toppen som ett av världens minst korrumperade länder. Men, utvecklingen går åt fel håll! Har vi blivit mer mottagliga för korruption och mutor? Eller, är det så att samhället förändrats så radikalt att risken för korruption och mutor har ökat? Det upphandlingsraseri som offentlig verksamhet i Sverige idag lider av ökar kraftigt risken för just korruption och mutor när ALLT som den offentliga sektorn ska göra måste upphandlas av privata företag.

Vår förra regering tillsatte därför en utredning om korruption och otillåten påverkan för att se var riskerna finns och vad som kan göras åt detta.

Mutor är samhällets smörjmedel...
Bland den nya Brunblå regeringens första beslut var att stoppa utredningen! Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att det finns viktigare saker att titta på så han bestämde sig för att lägga ner utredningen.

Kan det finnas något samband med SVT:s Kalla Faktas inslag där man kontaktade de svenska riksdagspartierna för att utröna om dom var villiga att kringgå de lagregler som finns angående anonyma bidrag till partierna. Det är mycket noga reglerat i lagen att bidrag på över 24.000 kronor som de politiska partierna erhåller får INTE vara anonyma. Väljarna och partimedlemmarna måste alltså veta vilka som med stora bidrag finansierar de politiska partierna för att eliminera risken för att partierna blir korrumperade av stora bidrag.

Bara tre partier tackade direkt Nej när reportern ringde och hävdade att han vill skänka en större summa pengar - men inte ville skylta med sitt namn. De tre partier som hade äkta moral var Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Alla de andra partierna kom med olika uppfinningsrika sätt att kringgå lagen. Ovan nämnda Gunnar Strömmer föreslog t.ex. själv att givaren istället skulle skänka pengarna till något av de lobbyingföretag på högerkanten som stöttar Moderaterna för att kringgå lagen. Då fick Moderaterna nytta av pengarna medan man kunde kringgå lagen. De andra partierna på den Brunblå sörjans sida och Socialdemokraterna hade alla inte den moralen som V, Mp och C hade. Det ska dock påpekas att Socialdemokraterna åtminstone hade så mycket moral att man sparkade den anställde som gjorde bort sig när det hela avslöjades.

Vänsterpartiet anmälde de fem partier som var villiga att kringgå lagen till Kammarkollegiet vars avdelning för partiinsyn granskar partiers finansiering. Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna erkände när man kontaktades av Kammarkollegiet att man gjort fel och lovade bättring. Men, två partier, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gick istället till angrepp mot granskningen och lade skulden på journalisterna istället. Ganska underligt att dessa två partier har "Demokraterna" i sitt partinamn. Någon tro på demokrati verkar man inte ha. Dessa båda partier verkar inte ens tåla mediebevakning. Dom ska verkligen skämmas.

Kanske förstår vi varför moderaten Gunnar Strömmer och denna Brunblå sörja lägger ner korruptionsutredningen?

Läs:
Sverige blir mer och mer korrumperat. - Oisín Cantwell i Aftonbladet
M ser en utredning om korruption som ett hot. - Zina Al-Dewany i Aftonbladet
Dadgostar om Strömmer efter korruptionsbeslutet: Saknar förtroende. - Nooshi Dadgostar i Aftonbladet
SD och KD efter Kalla faktas bidragsgranskning: ”Falskt narrativ” och ”hårt klippt”. - Aftonbladet

Inga kommentarer: