lördag 30 mars 2024

Vem är smartast?

» Anna Kinberg Batra kanske.

Ett av den svenska politikens mest klassiska citat är väl förre moderatledaren Anna Kinberg Batras uttalande om olika svenskars intelligens.

- "Stockholmare är smartare än lantisar!"

Ett yttrande från vår förre moderatledare som säger en hel del om moderaters syn på andra och om 08:ornas syn på svenskar i resten av landet. Beteckningen Fjollträsk är ganska talande och hennes yttrande förklarar en hel del av den misstro mot 08:or som gäller i övriga landet - landsorten kallad.

Anna Kinberg Batra blev inte så långvarig som partiledare. Hennes uttalanden tolkades som att hon ville upprätta samarbete med Sverigedemokraterna. Något hon var bland de första att argumentera för. Hon fick snabbt respass igen som moderatledare. Moderaterna inledde dock kort därefter sin utveckling till att vara underdåniga till Sverigedemokraternas många dumheter.

Anna Kinberg Batra fortsatte dock sin karriär och för ett drygt år sedan fick hon den vanliga reträttposten för avdankade politiker. Hon blev landshövding! Lyckligtvis i Stockholm så att hon i varje fall fick umgås med de smartaste.

Några månader senare tyckte hon att det behövdes en planeringschef på Länsstyrelsen i Stockholm. Som den smarta och ekonomiskt sinnade stockholmare hon var så sparade man in på rekryteringskostnaderna. Istället för dyra annonser eller arvoden till rekryteringsfirmor så valde man den enkla versionen. Det sattes upp en liten lapp i receptionen under några dagar som berättade att man sökte planeringschef.

Lyckligtvis var det i varje fall någon som såg anslaget. Men det blev bara en enda sökande, något som ju dessutom förenklade anställningsprocessen. Det krävdes inga långa anställningssamtal och allt som annars ingår i rekryteringsprocessen. Man riskerade inte heller att man skulle drabbas av överklaganden från andra sökande som ansåg att just dom var mest lämpliga för posten. Det fanns bara en sökande, hon hette Anna Borgs, så då fick man ju ta henne.

Som av en händelse ingår Anna Borgs i den moderata familjen. Hon har arbetat som kanslichef för Moderaterna i Stockholm. Hon råkar dessutom vara gift med Moderaternas vice partisekreterare Martin Borgs. Till råga på allt är Anna Kinberg Batra gudmor till ett av paret Borgs barn. Man kan ju inte direkt säga att man anställde någon helt okänd som man inte visste något om. Det var ju tur att hon råkade passera genom receptionen och såg anslaget under de få dagar det satt uppe. Annars hade man ju inte fått en enda sökande!

Av någon anledning har media mycket svårt att få tag i någon för att kommentera det något udda ansökningsförfarandet när det gäller en hög och välbetald anställning inom den offentliga förvaltningen. Anna Kinberg Batra verkar fullt upptagen med att göra vad nu landshövdingar sysslar med. Hon hinner inte prata med några journalister i varje fall. Anna Borgs är också fullt upptagen med planerandet och kan inte planera in något möte med någon reporter.

Det finns elaka tungor som talar om sådant som vänskapskorruption. Men det kan vi väl inte tro? Tjänsten var ju utlyst på ett lämpligt sätt - så att det blev rätt kompis till Anna Kinberg Batra som fick tjänsten. Dom kan nog samarbeta bra! Och som det heter:

- "Stockholmare är som sagt smartare än lantisar!"

Läs:
Anna Kinberg Batra anställer nära vän som toppchef. - Dagens ETC
För klägget är det normalt att rekrytera sin bästis. - Andreas Gustavsson i Dagens ETC
Anna Kinberg Batra anställde kompis till nytt toppjobb. - Aftonbladet
Experten om Kinberg Batras lapp: Kan lika gärna gräva ner den i skogen. - Aftonbladet
Se reporterns jakt på svar från Anna Kinberg Batra. - Aftonbladet TV
Stockholmare är smartare än lantisar - Anna Kinberg Batra. - YouTube
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sommartid.

Glöm nu inte att sätta väckarklockan på väckning klockan 02:00 så att ni kan gå runt i bostaden och ställa om alla klockor till att plötsligt bli 03:00. Ett tips är att vara redo och ha plockat fram bruksanvisningen till alla digitala klockor där man ska trycka på 11 olika knappar i en speciell ordning för att kunna ställa om klockan. Låt oss sedan hoppas att när vi sedan har återställt våra klockor till hösten till Normaltid igen så är det sista gången.

Glöm inte att ställa om klockarna till sommartid i natt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

PS. Jag vill på det bestämdaste förneka att jag har några som helst elaka fördomar om stockholmare. Jag bara vet hur det är! Vi skåningar står med båda fötterna på jorden och är ytterst anspråkslösa. Vilket kan märkas i det skånska talesättet:

- "Sverige består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar."

Vill ni läsa mer om oss anspråkslösa skåningar så rekommenderar jag följande länk: Sådan är skåningen.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: