onsdag 27 mars 2024

Snart påsk

» Nedåt för Jimmie.

Dags för en väljarundersökning igen. Idag tar vi Ipsos undersökning som dessa gör för Dagens Nyheter. En undersökning som nog inte gör Jimmie Åkesson allt för lycklig. Han får nöja sig med lyckan över att snart få gifta sig med sin unga brud. I motsats till de flesta undersökningarna så redovisar man bara hela procenttal. Så här ser siffrorna ut med en jämförelse med förra månaden.

Socialdemokraterna 36% (+1)
Moderaterna 20% (+1)
Sverigedemokraterna 19% (-2)
Vänsterpartiet 9% (+1)
Miljöpartiet 4% (±0)
Centerpartiet 4% (±0)
Liberalerna 4% (+1)
Kristdemokraterna 3% (-1)

Undersökningen har alltså 4 vinnare. Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna som alla ökar en procentenhet per parti. Och sedan har vi en stor förlorare i Sverigedemokraterna som tappar två procentenheter och Kristdemokraterna som tappar en procentenhet.

Remarkabelt är att Moderaterna alltså återtagit ledarrollen inom den Brunblå sörjan sedan man ökat medan SD samtidigt tappat. Detta är en utveckling som pågått sedan slutet på förra året. Sedan december 2023 har Moderaterna i Ipsos undersökningar ökat fem procentenheter medan Sverigedemokraterna tappat lika mycket, fem procentenheter. Och nu har alltså Moderaterna gått förbi och återtagit ledarrollen.

Även i botten har det skett en växling. Medan Liberalerna ökat och nu ligger på spärrgränsen har Kristdemokraterna tappat ytterligare och är nu minsta parti och ensamma under 4%-spärren. Förtroendet för Ebba Buschs allt struntprat och oförmåga att leda sitt parti och sitt departement börjar straffa sig. Vi klarar oss utan er!

Värt att notera är också att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillhör vinnarna. Och eftersom Miljöpartiet och Centern ligger stilla på spärrgränsen så ökar faktiskt de Rödgrönas försprång i väljarkåren ytterligare. 53% (+2) för de fyra Rödgröna partierna mot 46% (-1) för de fyra i den Brunblå sörjan.

Läs:
Väljarna mer optimistiska – då växer Moderaterna. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Förbudssverige.

Jag noterar att Svenska Dagbladets moderata språkrör på ledarsidan, Mattias Svensson, är upprörd. Några andra som är upprörda är tydligen MUF, Moderata Ungdomsförbundet. Vad är det då som gör dessa så upprörda? Min spontana reaktion är att det måste vara ett mycket bra förslag om det kan göra Mattias Svensson och MUF så upprörda.

Fimpar
Vad det handlar om? Jo, tydligen har vår Folkhälsominister Jakob Forssmed (KD) fått en utredning som bland annat förslår ett totalförbud mot alla former av nikotinprodukter under skoltid (alltså inklusive snus och e-cigaretter). Utredningen föreslår också ett totalförbud mot försäljning av lustgas om det kan användas i berusningssyfte.

Mattias Svensson är under rubriken Nya förbud i Krångel-Sverige upprörd över det hemska att skolelever inte ska få lova att snusa på rasterna (eller lektionerna...)!

- "Om något så är det ju att snuset är en del av svensk kultur som har gjort att vi har så få rökare."

- "Forssmed verkar vilja konkurrera med Annika Strandhäll om vem som kan vara den tråkigaste och sossigaste ministern i Sverige. Han använder sin låtsasportfölj här och försöker lösa en massa låtsasproblem."

Det är några reaktionerna från frihetens och den svenska kulturens försvarare inom MUF.

Om nu Mattias Svensson och MUF är så upprörda så måste det ju vara ett bra förslag.

Apropå det hela, finns det något mer patetiskt löjligt än fjöntarna som är så tuffa och röker e-cigg och tycker det är så tufft att blåsa ut röken. Som ju ryker mer än en vanlig cigg.

Läs:
Utredaren: Polisen ska kunna ta elevers snus. - Dagens ETC
S om snusförbud: Måste bli verklighet. - Svenska Dagbladet
Nya förbud i Krångel-Sverige. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: