lördag 2 mars 2024

Högern förvånar ingen

» Nästa....

Jag ser att Åstorps grannkommun Bjuvs kommun kan bli nästa kommun att avskaffa den offentliga, kommunalt drivna, personliga assistansen. I fortsättningen ska det bara finnas privata alternativ. Här i Nordvästskåne är det väl Örkelljunga och Höganäs som än så länge avskaffat den kommunala personliga assistansen så att det för brukarna bara finns privata alternativ. Allt görs naturligtvis med motiveringen att man ska spara pengar.

När LSS-reformen genomfördes var just privatisering ledordet. Reglerna utformades på så sätt att den som hade ett funktionshinder av den omfattningen att man kunde beviljas personlig assistans skulle kunna välja tre olika alternativ. Dels skulle man kunna vända sig till något av de privata bolag som erbjöd tjänsten. Men, man skulle också kunna starta ett eget bolag där man själv anställde de som skulle utföra assistansen, Men, det skulle också finnas ett alternativ för den som inte vill starta ett eget bolag, eller ville vara utlämnad till den privata marknaden. Man skulle helt enkelt kunna låta kommunen sköta den personliga assistansen.

Bjuvs kommun

Just alternativet med att starta ett eget bolag för att sköta assistansen har blivit en guldgruva när det gäller en liten girig grupp med avsaknad av moral. När ni i media läser om socialförsäkringsmissbruk med enorma belopp så handlar det ofta om detta. Startar man ett eget bolag så kan man ju anställa hela familjen, släkten, vänner osv som får sin försörjning tryggad. Lyckas man sedan överdriva sina behov (eller till och med helt sakna behoven) så kan det bli enorma belopp som betalas ut i ett rejält bedrägeri. Det ska påpekas att det handlar om en mycket liten grupp som gör på det viset. Men hela gruppen får dåligt rykte pga detta.

Men, det ska alltså även finnas ett kommunalt alternativ. Den som inte vill bli utlämnad till ett privat bolag som ska maximera vinsten ska kunna välja kommunen som utförare. Det flera kommuner nu gjort, och som tydligen Bjuvs kommun nu är på väg att göra, är att avskaffa det kommunala alternativet. Den som i dessa kommuner väljer att få assistansen utförd av kommunen kommer att få denna utförd av det privata bolag som lämnat lägsta anbudet till kommunen när man upphandlar tjänsten. Det kommer alltså inte längre att finnas ett offentligt alternativ. Det finns bara alternativen att bilda ett eget bolag, att anlita ett privat bolag eller att få ett privat bolag att utföra tjänsten som bestämts av kommunen.

Att det kan bli en besparing för kommunen handlar främst om att löner och arbetsvillkor är billigare för privata bolag än för kommunalt anställda. Besparingen för kommunen betalas alltså först och främst av personalen som får lägre lön och sämre arbetsvillkor. Det kan också finnas inbesparingar rent skattemässigt eftersom det är lite olika regler för moms. Det vill säga besparingen görs genom att samhället får in mindre skatter. Lägre inkomster för personalen innebär också av naturliga skäl lägre skatteinkomster. Tillkommer gör kostnader för att det privata bolaget ju ska göra en vinst. Dessutom kostar ju upphandlingsförfarandet pengar för kommunen. Har man otur överklagas beslutet om vem som ska få uppdraget så att hela affären måste göras om.

Det är alltså inte så stora pengar man i slutändan sparar. Och besparingen betalas främst av den anställda personalen. Men oftast drivs de här frågorna av politiker som rent allmänt driver privatiseringar av helt ideologiska skäl. Och dagens Sverigedemokraterna jamsar med! Man har helt enkelt i den här typen av frågor förvandlats till ett traditionellt borgerligt högerparti.

Det ska påpekas att där det genomförts har det skett trots mycket livliga protester från både personal och brukare. Brukarna har ju medvetet valt att ha kommunen som utförare, men slängs nu av kommunen ut på den privata marknaden. Dom riskerar att förlora assistenter som dom kanske haft i 10 år. Personalen riskerar att förlora sina jobb eller alternativt få en lönesänkning och sämre arbetsvillkor om dom går över till det privata bolag som vann upphandlingen.

Men när det gäller Privatisera mera så är sådant inte av betydelse för högerpolitiker.

Läs:
Ett steg närmare att avveckla kommunal personlig assistans. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Totalt okunniga - som vanligt.

Jag läser en artikel i Svenska Dagbladet som berättar att flera högerextrema grupper börjat använda Muminfigurer i sin propaganda. Muminpappan som gör Hitlerhälsning och liknande. Det hela är ytterligare ett bevis på den totala okunnighet som präglar dessa grupper. Den finska skaparen av Muminfamiljen, Tove Jansson, var en stark motståndare till fascismen och nazismen och var starkt engagerad i den antifascistiska kampen. Under andra världskriget häcklade hon Hitler och hon har senare bland annat bland annat skänkt bilder till Amnesty i Finland.

Men högerextremismen bygger på total okunnighet. Så egentligen är det väl inte så många som är förvånade. Men däremot upprörda!

Läs:
Fascisternas nya symbol: Mumin säljer ideologin. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: