onsdag 20 mars 2024

Vårdagjämning

» Inbördeskrig i den Brunblå sörjan.

Jag erkänner villigt att jag gottar mig. Alice Teodorescu Måwe (fd moderat) lanserades ju helt plötsligt av kompisen Ebba Busch som Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet. I en intervju i Dagens Nyheter uttalade sig i dagarna Alice Teodorescu Måwe bland annat om Sverigedemokraterna på ett sätt som fick Jimmie Åkesson att flyga i taket.

I den s.k. Tidöbibeln står det ju mycket klart stipulerat att Tidöpartierna inte får kritisera varandra. Det är viktigt med en enad front utåt och Sverigedemokraterna är naturligtvis livrädda för att någon inom de andra Tidöpartierna ska tröttna på SD-svammel och SD-dumheter och tala klarspråk. Alltså har man från SD drivit igenom att de andra Tidöpartierna, M, L och Kd, inte får lov att kritisera SD.

Nu är ju Alice Teodorescu Måwe kanske inte riktigt blivit inskolad i Tidöandan så i en intervju i Dagens Nyheter framförde hon en hel del SD-kritiska synpunkter. Hon är ju själv kommen som flykting till Sverige.

- "Jag har inget gemensamt med SD. Jag vill att Sverige ska fortsätta ta emot små Alicear."

- "SD står för en annan syn på världen, som jag inte delar."

- "Det inte går att förminska det faktum att SD grundades av nazister och rasister."

- "Undrar varför SD-toppar som Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson under 1990-talet gick med i ett högerextremt parti. Jag tycker att det är väldigt ologiskt. Om man inte har den sortens uppfattningar, varför går man med i ett parti som har det?"

Färdiga åsikter - helt gratis
Det här är naturligtvis sanningar som inte Sverigedemokraterna tål att få höra från samarbetskompisar som förväntas sitta i knät och vara tysta. Jimmie Åkesson tände på alla fyra cylindrarna.

- "Apropå ingenting alls: Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare. Som i stället låter de inte lika fina och värdiga göra grovjobbet, kratta manegen och ta den riktiga skiten, för att sen peka finger mot denna oborstade, obildade pöbel i syfte att befästa sin egen position som finare. Ynkligt."

Ett ganska virrigt uttalande på X från Jimmie Åkesson. Vilket hur som helst får Ebba Busch att träda upp till försvar för kompisen Alice Teodorescu Måwe.

- "Att Jimmie Åkesson passiv aggressivt och med ett mikroskopiskt fikonlöv, indirekt kallar Alice TM för 'självgoda finborgare' som 'inte är beredd att göra grovjobbet' när hon fått utstå dödshot för att bana väg för att SD kunnat sitta som eliten vid förhandlingsbordet på Tidö slott… Nej, det är inte okej."

- "Snöflingebeteende."

- "Så här får man inte hålla på – här drar jag en gräns."

Vi andra kan bara sitta vid vägkanten och titta på - och kanske njuta lite!

Läs:
Alice Teodorescu Måwe: Jag har inget gemensamt med SD. - Dagens Nyheter
Ebba Busch ryter ifrån mot Jimmie Åkesson: Snöflingebeteende. - Dagens Nyheter
Affären Teodorescu visar att SD kräver total underkastelse. - Erik Helmerson i Dagens Nyheter
Hetsa gärna mot invandrare, Jimmie, men rör inte min kompis. - Isobel Hadley-Kamptz i Dagens Nyheter
Konflikt i Tidösamarbetet – SD har protesterat mot KD. - Expressen
Teodorescu Måwe visar vilka SD är. - Helsingborgs Dagblad ledare
Storbråket är en start på valrörelsen. - Ulrika Lindahl i Dagens ETC
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Var finns försvarsviljan?

Ett inslag i den uppblossade krigshetsen i spåren av NATO-ansökan handlade om risken för att alla av utländskt ursprung inte skulle känna sig motiverade att ge sig ut och strida för Sverige. Från en hel del högerhåll framfördes det nästan som om invandrare skulle vara en säkerhetsrisk.

Nu har Järvaveckan Research i samverkan med Indikator Opinion gjort en undersökning av försvarsviljan hos olika grupper. Ett antal personer av olika ursprung har fått frågan:

- "I händelse av ett militärt angrepp på Sverige, hur villig skulle du vara att delta i en stridande funktion för nationens försvar, trots faran för ditt eget liv?"

Det visar sig då att den grupp där flest svarar Ja är bland personer med utländskt ursprung som bor i det vi kallar utsatta områden. 51% här svarar Ja på frågan. Bland resten av befolkningen är det 47% som svarar Ja. Det är uppenbart att de som upplevt diktatur och förtryck är mer villiga att försvara sig mot detta än vi andra som är lite mer bortskämda.

Det finns nog anledning för en hel del gubbar och gummor att kliva ner från sina höga hästar att göra en del byten av fördomar och acceptera verkligheten.

Läs:
Försvarsviljan högre bland svenskar med utländsk bakgrund. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: