söndag 3 mars 2024

Om tankeverksamhet

» Vad tänker man med?

Jag läser en artikel i Helsingborgs Dagblad som främst handlar om det nya sjukhus som planeras att byggas. Helsingborgs sjukhus ligger idag i centrala Helsingborg. För ett antal år sedan inleddes en omfattande modernisering med ombyggnad och tillbyggnad. Ett projekt som för några år sedan helt plötsligt avbröts sedan mångmiljardbelopp hunnit spenderas.

Nu projekterar man istället för ett helt nytt sjukhus i det som kallas Östra Ramlösa där det även ska byggas en ny stadsdel. Samtidigt diskuterar man vad de gamla byggnaderna ska användas till. Eller om man ska riva hela skiten...

Så fort man började planera för ett helt nytt sjukhus på området kom kraven på att då är det ju lämpligt att bygga en ny Pågatågsstation i direkt anslutning till området. Perfekt för de som ska jobba på sjukhuset och för många som ska besöka sjukhuset. Och för de som ska bo på området. Stationen skulle då hamna på Skånebanan mellan Påarps station och Ramlösa station. Idag finns det på platsen ett mötesspår (som väl främst byggts för att det går industrispår i flera olika riktningar från platsen). Men det används ibland för tågmöten vid förseningar osv. En gång i tiden fanns det en egen station inte långt därifrån som hette Ramlösa Brunn. Den station som heter Ramlösa (där både Skånebanan och Rååbanan ansluter till Västra Stambanan) ligger egentligen knappt i Ramlösa utan utanför Ramlösa.

Men, Skånetrafiken verkar inte speciellt intresserade. Deras argumentation handlar tydligen bland annat om att en ny station skulle förlänga restiden så mycket att man skulle förlora resenärer. Tydligen verkar inte heller Helsingborgs stad vara allt för engagerade i en ny station. Gissningsvis tror man att det bara är helsingborgare från centrala Helsingborg som vill ta sig till sjukhuset. Vi som kommer från Bjuvs kommun, Åstorps kommun och Klippans kommun och delar av Helsingborg som Mörarp och Påarp ska om vi väljer kollektivtrafiken först passera sjukhuset med tåget på vår resa dit för att sedan stiga av tåget och ta en buss tillbaka till sjukhuset.

Stolta sponsorer till Skånetrafiken

Jag för min del undrar vad projektörer på Helsingborgs kommun, Region Skåne och på Skånetrafiken tänker med? Det kan inte vara dom grå cellerna inne i skallen i varje fall. Här har man chansen att redan från början lösa kollektivtrafiken på perfekt sätt. Men man verkar strunta i det. Gissningsvis för att öka bilresandet till sjukhus och stadsdel istället.

Läs:
Detaljplanen för nya lasarettet klubbad – men alla jublar inte. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Ett svårt terrordåd.

I dag är det 74 år sedan ett av Sveriges värsta terrordåd inträffade. Det var den 3 mars 1940 som 5 personer dödades (varav 2 barn) vid ett sprängattentat i Luleå. Målet för terrordådet var den kommunistiska tidningen Norrskensflamman.

Vilka var då de skyldiga? Jo, stadsfiskalen i Luleå (alltså polisen), fyra militära officerare, en värnpliktig och en journalist från konkurrenten Norrbottens-Kuriren. För att komma in i lokalerna och placera sprängladdningen använde terroristerna en nyckel som polisen tidigare beslagtagit i samband med en polisrazzia.

De skyldiga åtalades och dömdes för skadegörelse. Inte för mord eller mordbrand!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Jaktlobbyn bestämmer.

Jag såg ännu ett bevis på detta när jag läste ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad från vår kristdemokratiska landsbygdsminister Peter Kullgren. I den svenska regeringen är det jaktmaffian som bestämmer!

En bild på en hemsk ulv
- "Mitt och regeringens mål är tydligt – vi vill minska vargstammen."

Vi måste helt enkelt bekämpa jägarnas stora konkurrent om viltet - vargen. Den andra konkurrenten - trafiken - får bekämpas på andra sätt.

- "I omkring ett decennium har vargen haft så kallad gynnsam bevarandestatus i Sverige. Regeringen anser därför att den allra högsta skyddsnivån för varg inte är befogad i Sverige och har gjort gemensam sak med andra länder för att få skyddsstatusen sänkt."

Vi vet ju alla vilket hemskt odjur vargen är. Vi har väl alla läst Vargen och Rödluvan och andra hemska berättelser om den hemska ulven.

Ännu ett bevis för att i Sverige bestämmer jägarmaffian! Det ideala är nog att det finns ett par vargar i en djurpark, några uppstoppade på ett museum och så kan vi läsa sagor för barnen om hemska vargar. Så får jägarna ha älgen för sig själva.

Läs:
Mitt och regeringens mål är tydligt – vi vill minska vargstammen. - Peter Kullgren (KD) på HD Debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: