lördag 16 mars 2024

Våren blir allt mer tydlig

» 24 - 7 - 365.

Vet ni vad denna sifferkombination står för? Jo, det handlar om vår Energiminister Ebba Buschs bevingade ord om hur fantastisk kärnkraft är. Den går ju utan avbrott och producerar elektrisk energi utan några fossila utsläpp 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Ja, det var i varje fall så som vår högt kompetenta Energiminister Ebba Busch (KD) uttryckte det.

Kärnkraften har spelat ut sin roll
Anledningen till att jag fortsätter och envisas med att påminna om den här sifferkombinationen är att jag ser att i fredags gick Forsmark 3 ner i halvfart. Idag har den helt ställts av. Den kommer att stå still på måndag. Den kommer att stå stilla på tisdag. Den kommer att stå stilla på onsdag. Den planeras att starta upp så smått på torsdag och planeras ha nått upp i full effekt till lördag. Kärnkraft är ju en planerbar energikälla så allt är välplanerat

Avbrottet är nämligen planerat sedan en tid tillbaka. Man måste helt enkelt utföra service pga en upptäckt, icke planerad, skada på en bränslestav. Nu blir det en veckas uppehåll i produktionen. Om nu inget oplanerat inträffar alltså...

24 - 7 - 365 är något som bara finns i Ebba Buschs drömmar. Men hon har ju många drömmar om kärnkraft. Många andra drömmer mardrömmar!

Läs:
Reaktorn Forsmark 3 kopplas bort efter bränsleskada. - Dagens Nyheter
Forsmark 3 stängs för underhåll. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» En del har mer än dom behöver.

Jag ser en liten notis om en speciell middag man kan förbeställa redan nu - till ett pris av 5 miljoner kronor. Det är tydligen en dansk restaurang som erbjuder förbokning av en middag att serveras år 2025 uppe i rymden. Undrar hur dom tänkt att det ska fungera? Får man betala i förskott och så kan restaurangen använda pengarna att investera och i varje fall tjäna på avkastningen? Hur som helst pekar det på att det uppenbarligen finns en del personer på vår jord som faktiskt har för mycket pengar.

Så då kan det vara anledning att fundera över de krav som finns på en del håll om att skapa någon form av förmögenhetsregister i vårt land. Den form av kontroll över vilka förmögenheter vi svenskar har (hade...) försvann i och med att man avskaffade Förmögenhetsskatten. I samma veva försvann även sådant som Arvsskatt och vi har även avskaffat Fastighetsskatten. Det var ju synd om alla de stackars förmögna svenskar som tvingades betala skatt. I dag har vi istället ett skattesystem som premierar den som har stora förmögenheter jämfört med den som har en vanlig anställning. Ingen skatt på allt man äger och sedan lägre skatt på det man tjänar som ett resultat av den där obeskattade förmögenheten än jämfört med skatten på en vanlig arbetsinkomst.

Som resultat har vi fått en explosion i antalet miljonärer och miljardärer som lever gott på sina förmögenheter medan vi andra jobbar och sliter för brödfödan för att betala hyran och maten.

Men miljardärerna och deras politiska representanter är livrädda för någon form av förmögenhetsregister. Den statistiken kan ju få folk att kräva en ändring när man ser siffrorna!

Läs:
Dansk lyxrestaurang serverar rymdmiddag – för fem miljoner kronor. - Sydsvenskan
Kristersson hjälper rika att gömma sina miljoner. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mördandet fortsätter.

Allt fler börjar nu spekulera i att mördandet i Gaza kommer inte att ta slut förrän Benjamin Netanyahu och hans anhang av ultranationalistisk höger har förlorat makten i Israel. Vittnesmålen om den katastrofala situationen på Gazaremsan blir allt fler, även om Israel gör allt för att förhindra att journalister kan arbeta i området om dom inte står under fullständig israelisk kontroll.

Det står allt mer klart att målet för den israeliska aktionen i Gaza och mot Gaza är att skapa så svåra förhållanden för civilbefolkningen att man flyr området. Sedan kan Egypten och andra arabstater få ta hand om den palestinska befolkningen medan Israel tar full kontroll även över Gazaremsan. Det finns starka grupper i Israel (som har Benjamin Netanyahus öra) som vill skapa samma situation på Gazaremsan som på Västbanken. Dvs med ett ständigt nybyggande av israeliska bosättningar där israeler flyttar in och tränger undan de palestinier som redan bor på marken. I dag är all infrastruktur, byggnader, sjukhus, moskéer, ja allt förstört. Dessa högernationalister vill skapa samma apartheidliknande situation i Gaza som idag råder på ockuperade/annekterade Västbanken och Östra Jerusalem.

Något som stoppar denna utveckling finns inte - om inte Benjamin Netanyahu tvingas bort från makten. Det finns en mycket stor opposition inne i Israel som vill ha en annan utveckling. Låt oss hoppas på den!

Det är mycket viktigt att påpeka att man inte kan göra alla palestinier ansvariga för de hemskheter som terrorgrupper som Hamas gör. Precis som det är mycket viktigt att påpeka att judar som grupp inte heller kan göras ansvariga för vad den israeliska staten under befäl av Benjamin Netanyahu gör. Antisemitism är en lika vidrig företeelse som islamofobin. DET är viktigt att komma ihåg. Och det är något man måste påpeka om och om igen. De flesta i Israel och Palestina vill bara leva i fred med sina grannar och skapa sig en framtid för sig och sina barn.

De flesta vill bara leva i fred

Läs:
Andersson: Gaza skamfläck i historien. - Aftonbladet
Bebislarmet från Gaza: Inga normalstora föds. - Aftonbladet
Judar ska inte behöva stå till svars för vad Netanyahu ställer till med. - Nalin Baksi i Fokus
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: