söndag 17 mars 2024

Kollektivavtalets dag

» Värna Fackets möjligheter.

Idag är det Kollektivavtalets dag. Ett avtal som vi i Sverige tar för givet att det finns på seriösa företag. 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren och den fackliga organisationen. Avtalet reglerar allt från pensioner till försäkringar och hur förhandlingar ska ske. Även seriösa arbetsgivare och deras organisationer inser hur viktigt kollektivavtalet är.

Ett exempel på detta är att Sverige i en internationell jämförelse har mycket få strejker. Vi har reglerat i kollektivavtalet hur vi ska förhandla och sedan förhandlar arbetsgivare och fack med målsättningen att komma överens. Ett förfarande som ger fördelar för både den anställde som för arbetsgivaren (eller arbetsköparen som några tycker är en bättre beteckning...)

Men kollektivavtalet har ganska plötsligt blivit omdiskuterat. En del s.k. "moderna" företag tycker inte att det behövs. Ett sådant företag som länge vägrade kollektivavtal är Klarna. Men även dom insåg till slut att det faktiskt var bra även för arbetsgivaren och tecknade kollektivavtal. Ett annat s.k. "modernt" företag som vägrar teckna kollektivavtal är Spotify. Ett tips till er som vill strömma er favoritmusik från en seriös aktör, kolla in Tidal! Dom betalar artisterna bättre...

Just nu är det konflikten mellan Metall och Tesla (dvs Elon Musk) som aktualiserat frågan om kollektivavtal. Elon Musk har länge visat att han är motståndare till all form av facklig verksamhet. Konflikten mellan Elon Musk och facklig verksamhet finns inte bara i Sverige. Den finns överallt där Elon Musk är verksam. För inte så länge sedan tecknade den amerikanska bilindustrin nytt avtal med bilarbetarförbundet i USA. Ja, hela bilindustrin förutom Tesla alltså!

Elon Musk anser att han i kraft av alla sina pengar (som han ursprungligen ärvt) så har han rätt att göra som han vill. Vi ser hur han driver Tesla. Vi kan se hur han agerat när det gäller X (det vi förr kallade Twitter). Exemplen är många.

Hur länge ska vi förresten varje gång vi skriver om X lägga till en notering om f.d. Twitter inom parentes? Har inte alla tills nu lärt sig att pestspridaren X är just det som förr hette Twitter innan Elon Musk hostade upp en massa slantar och köpte upp?

Se till att det finns kollektivavtal där du jobbar! Stöd Metalls kamp för att får Tesla (dvs Elon Musk) att acceptera det som gäller nästan alla andra. Kollektivavtal!

Läs:
Kollektivavtalets dag. - Avtalat.se
Kollektivavtal är en svensk framgångssaga. - Skånska Dagbladet debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vårt sårbara digitala samhälle.

För några dagar sedan fick McDonalds datatrubbel. Restauranger runt om i hela världen fick stänga akut. Alla McDonalds restauranger är uppkopplade internationellt till ett och samma nät. Och detta fungerade inte som det skulle! Det gick inte att beställa, det gick inte att ta betalt! Det var totalstopp i hela världen! Till slut fick man starta om hela systemet och så småningom började man kunna öppna upp lite här och var.

Visst är det skönt med ett driftsäkert datorsystem som styr över våra liv?

Ännu en kommun att drabbas av datastrul var Landskrona här nere i Skåne. I flera timmar i fredags låg landskrona.se nere. En brandvägg lade av! Under en period kunde man inte heller ringa till kommunens växel. Anledning till krånglet? Inte känt när man skrev artikeln jag läste. I varje fall var det inte officiellt känt!

Visst är det skönt med ett driftsäkert datorsystem som styr över våra liv?

Jag är övertygad om att detta är problem som kommer att bli allt vanligare. Ända tills vi blir så förbannade på system som man gjort oss beroende av inte fungerar, att vi blir rejält förbannade!

Läs:
McDonalds-restauranger stängda efter teknikstrul. - Aftonbladet
Landskrona stads webbplats låg nere i sex timmar. - Helsingborgs Dagblad

Sven Tycker - färdiga åsikter hetl gratis

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Fler poliser - vad hände?

Vi har fått fler poliser. Vi har många fler som sitter inlåsta. Det är så många så det finns inte plats till dom på fängelserna. Hr Strömmers drömmar om att låsa in halva folket har inte följts av ökat antal fängelseplatser till alla dom där hemska brottslingarna som ska låsas in allt längre tid.

Har då fler poliser minskat brottsligheten? Under 2023 fick vi 2.431 fler poliser. Vid årsskiftet hade Polisen 37.359 anställda varav 22.980 var poliser. Ökningen av anställda var nästan 7%. Antalet poliser i yttre tjänst ökade med 3% till 11.317. Antalet områdespoliser ökade med nästan 1,3% till 1.268. Antalet områdespoliser i det man så vackert kallar utsatta områden ökade i varje fall med nästan 3,4% till 367.

Har jag missförstått något? Var det inte just poliser som vi ser som skulle öka? Områdespoliser och poliser i yttre tjänst. Bara 15% av de nyanställda gick till att öka antalet poliser som vi ser. Nåja, ökningen av poliser i yttre tjänst var i alla fall större än ökningen av antalet kommunikatörer. Hoppas jag!

Lite mer statistik. Antalet anmälda brott ökade med 3,1% till 14.819 per 100.000 innevånare. Antalet poliskameror ökade från 535 till 859 och vid årets slut ska det finnas 1.600 fasta poliskameror utspridda över landet för att hålla koll på oss.

Vår sverigedumokratis... f'låt, moderata ska det vara, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard är dock delvis nöjd. Antalet s.k. inre utlänningskontroller har nästan fördubblats till 21.114 (det är en kontroll var 25:e minut dygnet runt). Fast, tyvärr för Maria Malmer Stenergard, så trots att man kollade nästan dubbelt så många suspekta utlänningar så hittade man inte fler personer som inte hade rätt att vistas i Sverige. Taskigt fru Stenergard!

Låt mig avsluta med inledningen på artikeln:

- "Resultatet av polisens arbete med att förebygga brott försämrades förra året, visar polisens årsredovisning. Att utreda och lagföra brott ligger på samma nivå totalt – trots att antalet poliser ökade med nästan 2 500."

Läs:
Fler poliser löste inte fler brott. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: