onsdag 13 mars 2024

Snart halvvägs in i mars

» Det krävs radikala åtgärder.

Jag ser att Skolverket har granskat hur det går för studenter när dom kommer till högskolan/universitetet från gymnasiet. Man har helt enkelt jämfört resultaten under några år och jämfört elever från friskolor och kommunala skolor men med likartade slutbetyg. Det visar sig då att de elever som kommer från friskolor klarar sina högskolestudier sämre än de som kommer från kommunala skolor, trots att dom alltså haft samma betyg från gymnasietiden. Allra sämst har det gått för de elever som kommer från rent kommersiella friskolor. Det är en märkbar skillnad.

Det här är en avslöjad verklighet som kräver att vi snarast vidtar kraftfulla åtgärder för att förhindra att liknande avslöjanden ska behöva dyka upp i media i framtiden. En av de första åtgärderna från regeringen är därför att dra ner på anslaget till Skolverket för att förhindra att man slösar skattemedel på liknande helt onödiga utredningar i framtiden.

Skolverkets uppgift är att se till att disciplinen i skolorna förbättras. Skolverkets uppgift är också att komma med förslag på effektiviseringar av skolundervisningen så att vi kan spara skattepengar och inte fortsätta slösa skattebetalarnas pengar på onödig undervisning och lyx i skolorna.

Det finns även de som anser att vi måste göra något åt de glädjebetyg som friskolorna lockar med för att locka till sig elever. Kanske ska vi också kräva av ALLA skolor (alltså även kommersiella friskolor) att det finns tillgång till skolbibliotek med utbildad personal, skolhälsovård, utbildningslokaler anpassade till alla ämnen, behöriga lärare och utrymmen i övrigt anpassade på skolundervisning, studier och även under raster och pauser.

Jag kan ju se vid mina besök i Helsingborg att friskolorna har hyrt in sig i lediga kontorslokaler i centrum. Inte i lokaler ämnade för skolundervisning. Det innebär att mellan lektioner osv så får man stå på trottoaren utanför och röka. Det är vad som erbjuds.

Det här är verksamhet som bedrivs för att tjäna slantar (på skattebetalarnas och elevernas bekostnad), inte av en vilja att bedriva skolundervisning. Vi såg hur börskursen sjönk som en sten på Academedia när en ny storägare deklarerade att man skulle slopa utdelningen och satsa pengarna på bättre skolundervisning. Vi förstår att affären aldrig fullföljdes! Det gäller ju att bevara lönsamheten och utdelningen.

Läs:
Ny rapport: Friskoleelever klarar högskolan sämre än kommunala elever. - Dagens Nyheter
Ännu ett underbetyg till friskolorna. - Svenska Dagbladet
Elevernas pengar ska inte gå till våffelstugor. - Helsingborgs Dagblad
Ministern: Friskolor som fuskar med betyg kan komma att tvångsförvaltas. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dagens Moderat.

När vi nu ändå är inne på skolundervisning så tänkte jag utnämna den moderata riksdagsledamoten Emma Ahlström Köster till Dagens Moderat. Hon har motionerat i riksdagen och bedrivit kampanj med intervjuer i TV osv för att man ska slopa momsen för privata musikskolor. Det är ju en intressant fråga. Hon tycker att det borde gå fler elever i BÅDE kommunal kulturskola och privata musikskolor. Det är ju ett lovansvärt önskemål.

Det finns faktiskt en anledning till att lilla Sverige internationellt sett är mycket framgångsrika när det gäller musik. Mycket mer framgångsrika än vad som borde gälla för ett mycket litet land som Sverige. En mycket stor anledning till detta är alla de elever som går i kommunala musik/kultur skolor.

Vad Emma Ahlström Köster glömmer att berätta när hon driver sin kampanj för att minska kostnaderna för privata musikskolor är att hon råkar vara ägare och vd för den privata Musikskolan Takt och Ton Lomma AB. En skola som ökat sin vinst år efter år och gett Emma Ahlström Köster ett bra tillskott till riksdagsarvodet i form av utdelning till ägaren.

- "Det är sant att jag tagit ut vinst, men det är ju den lön jag får för jobbet jag gör."

Undrar varför hon inte tar ut lön för jobbet hon gör utan bara tar ut vinst? Kan det finnas något samband mellan detta beslut och det faktum att skatten på kapitalinkomster är lägre än på arbetsinkomster?

Hur som helst så får du utmärkelsen "Dagens Moderat" för att du "glömde" att berätta om din privata vinst på en förändring i den riktning som du motionerar om.

Vi avslutar med ett annat citat:

- "Enligt riksdagens uppförandekod så ska en ledamot inte utnyttja sin ställning för personlig vinning".

Läs:
Moderat vill sänka musikskolemoms – plockat ut vinst ur sin egen skola. - Dagens ETC
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Apropå Moderaterna.

Jag ser att ett antal moderata riksdagsledamöter blev ytterst upprörda över en fredlig protest mot regeringens avsaknad av klimatpolitik från Greta Thunberg och några andra (bland annat forskare). Jag tycker synd om er Niklas Gillström, Lars Beckman och Jan Ericson! Stackare som blev störda av några som begriper bättre och talade om sanningen för er. Ni har min fulla sympati - för att ni inget begriper! Ni kände inte lite dåligt samvete?

Läs:
Moderatmännens ilska: Klimatprotest vid riksdagen. - Arbetaren
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer om en moderat.

Jag såg i Dagens Samhälle att moderatstyrda Staffanstorps kommun (ni vet där den ökända Christian Sonesson styr) efter budgivning köpt in en 740 kvadratmeter stor skyddsbunker för 11,5 miljoner kronor. Bunkern, som ligger i grannkommunen Eslöv, var av intresse även för Eslövs kommun. Men Christian Sonesson var villig att betala mest.

Moderatstyrda Staffanstorp är i stort behov av skyddsrum. Man har inte ens skyddsrum till en fjärdedel av innevånarna. En av de sämsta siffrorna i Skåne. Men nu har man i varje fall ordnat ett säkert skydd till kommunledningen (även om det ligger i grannkommunen).

Bara nämnt så där apropå att använda skattebetalarnas pengar på ett bra sätt.

PS. Man ska tydligen använda den som förråd...

Läs:
Därför köper Staffanstorp en bunker i grannkommunen. - Dagens Samhälle
Perstorp har Skånes bästa tillgång på skyddsrum. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: