I tisdags kväll (klockan 22:45) fick Kommunalarbetarförbundets ordförande i Bjuv, Linda Müller, ett mejl från kommunstyrelsens ordförande i Bjuvs kommun, Mikael Henrysson (SD).
- "Fackens lokal på elefanten sägs omedelbart upp imorgon, och vi finner en billigare lösning."
Visst kan det sägas vara positivt med snabba beslut i kommunen, att man inte drar på alla beslut i långbänk. Fast man kan ju tycka att en fråga om att t.ex. säga upp de fackliga organisationerna från deras lokal (det är inte bara Kommunal som finns i lokalerna...) är en fråga där kanske trots allt beslutet ska fattas på annat sätt än att kommunalrådet är förbannad på kvällen.
Kommunal drar slutsatsen att det handlar om frågan om att Bjuvs kommun ska avskaffa den kommunala personliga assistansen. Där ett antal av Kommunals medlemmar med största sannolikhet blir arbetslösa. Kommunal har protesterat livligt och bland annat bjudit in alla partier i Bjuv till en paneldebatt. Något som Sverigedemokraterna (och Moderaterna) inte prioriterade och tydligen inte heller Vänsterpartiet hade möjlighet att delta vid.
Jag har skrivit om ämnet tidigare här på Sven Tycker. När den stora LSS-reformen genomfördes ingick att den som hade stora behov av personlig assistans skulle ha tre olika möjligheter. Man skulle kunna "skapa" ett eget bolag som anställde de personliga assistenter som behövdes. Ibland kanske familjemedlemmar och nära släktingar som man hade ett stort förtroende för. Man skulle också kunna vända sig till något av alla de privata assistansföretag som blommade upp. Men, slutligen skulle man också kunna vända sig till det offentliga. Om man t.ex. inte ville lita på ett privat kommersiellt företag. Man skulle helt enkelt kunna upplåta till hemkommunen att ordna den personliga assistans som behövdes. Det SD/M-styrda kommuner runt om i landet nu är på väg att göra - inklusive Bjuvs kommun - är att avskaffa den kommunala personliga assistansen. Den som valt kommunen som utförare lämnas över till det privata bolag som vinner upphandlingen när kommunen begär in anbud - billigast alltså. Väljer man kommunen som utförare så får man alltså inte kommunen som utförare utan ett privat bolag som kommunen utsett efter att ha varit billigast.
Där högerpartierna driver igenom den här typen av tvångsprivatisering så uppstår det naturligtvis protester. Från de som har personlig assistans och inte vill förlora sina assistenter. Från personal som riskerar att förlora sina jobb eller få sämre anställningsförhållande. Och naturligtvis från de fackliga organisationerna som protesterar mot att deras medlemmar ska förlora jobben eller få sämre arbetsförhållanden. Sedan protesterar ju naturligtvis den politiska oppositionen i kommunerna mot dumheterna. Som ju går helt emot reformen.
Men uppenbarlig tål inte Sverigedemokraterna i Bjuvs kommun att Facket protesterar, då hämnas man och Facket slängs ut. Men att Sverigedemokraterna är negativa till Facket är ingen nyhet.
Läs:
Kommunalrådet vill säga upp fackliga lokaler – omedelbart. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Kalabaliken i Klippan.
På andra sidan om Åstorps kommun än Bjuvs kommun ligger Klippans kommun. Jag tror jag har skrivit om Kalabaliken i Klippan ett antal gånger. Bakgrunden är att efter valet 2022 valde en av moderaterna (ja, dom var två) att liera sig med Sverigedemokraterna och ett lokalt parti samt Kristdemokraterna för att ta makten. Moderaterna i Klippan ställde inte upp på detta, men Anna Andresen, som hon hette, valde att låta sig mutas till att bli kommunalråd med stöd av Sverigedemokraterna. Sedan har kalabaliken fortsatt. Det visade sig att Sverigedemokraterna valde att nominera ett antal gamla nasseledare i kommunen till höga poster.
En gång i tiden var Klippan ett rejält nassefäste. Den 9 september 1995 knivhöggs den 18-åriga asylsökanden Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten till döds av några av dessa unga nassar i Klippan. Det här blev för mycket för Sverigedemokraterna centralt som redan uteslutit dessa gamla nassar. Nu valde man att även utesluta de nya SD:are som valde att nominera dessa gamla nassar. Dom valde då att gå med i det lokala partiet Vår Framtid istället. Som alltså nu egentligen bara är en lokal avdelning av uteslutna sverigedemokrater.
Men den gamla moderaten Anna Andresen tycker inte att det är något problem att samarbeta med och vara beroende av dessa gamla nassar och gamla sverigedemokrater. Hon sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande! Moderaterna i Klippan har gjort flera försök att få Anna Andresen utesluten eftersom hon motarbetar det egna partier. Men än så länge har man inte centralt i partiet köpt Klippans argument. Nu ska man från Klippanmoderaterna efter ett medlemsbeslut på medlemsmöte göra ett nytt försök.
Jag har ett visst personligt intresse i frågan. Den tidigare moderata kommunstyrelseordföranden i Klippan, Hans-Bertil Sinclair, är nämligen gammal åstorpare. Fast då hette han Hans-Bertil Bengtsson. Han var klasskamrat och god vän till min syster och vi var naturligtvis lätt bekanta. Inte bara för kopplingen till min syster utan även eftersom den gård där Hans-Bertil växte upp inte låg så långt från där jag växte upp. Vi har kanske träffat på varandra lite då och då under alla åren som gått och pratat väder och liknande. Tyvärr gick Hans-Bertil bort ganska nyligen efter en tids sjukdom.
Läs:
M i Klippan gör nytt försök att utesluta Anna Andresen. - Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vad gör man?
Jag ser att Internetstiftelsen i Sverige vunnit kampen om domänen .nu som den lilla ö-nationen Niue, som ligger i södra Stilla havet, ville återfå kontrollen över. NU är alltså domänen för Niue, men i Internets barndom fick svenska Internetstiftelsen kontroll över domänen. Det är alltså till dom mina pengar som jag betalar i domänhyra för swl.nu främst går. Min egen personliga domän alltså.
Nu får man istället betala Internetstiftelsens rättegångskostnader på 2,6 miljoner kronor. Det är 1.625 kronor per innevånare!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar