måndag 12 oktober 2020

Sket i det blå skåpet

» Ebba Busch gör bort sig

Sedan Ebba Busch tog över som ledare för Kristdemokraterna har hon fört in partiet i en bana som är långt ifrån seriös. Jag har aldrig ens övervägt att rösta på KD, men jag har haft respekt för partiets ståndpunkt. Även om jag inte har hållit med Alf Svensson eller Göran Hägglund så har jag respekterat dom som seriösa politiker. Med utgångspunkt från sin grundfilosofi så har dom kommit till sina slutsatser. Jag har ofta tyckt att dom hamnat helt fel, men jag har respekterat dom för att dom kommit fram till deras slutsats.

Sedan kom Ebba Busch Thor!

Vad som är Ebba Buschs ideologi har jag ingen aning om. Det handlar inte om traditionell kristdemokrati i varje fall. Det handlar snarast om makthunger och en högervridning av partiet utan motstycke. Genom utspel som får mediagenomslag, genom populistisk skönmålning av att värna de äldre och i många fall rena lögner har hon lockat till sig en del väljare. Men dom är nog inte traditionella kristdemokrater utan snarast allmänna högerväljare.

Ebba Busch har försökt skapa en bild av att KD ställer upp för äldre. Men på de platser där KD kommit till Makten och fått ansvar för åldringsvård och liknande har det snarast blivit tvärtom. Det har varit viktigare att spara skattepengar än att skapa drägliga villkor för äldre.

Uppenbart är att Kristdemokraterna under Ebba Busch också satsar på att locka till sig klimatskeptiker. Grupper som inte vill inse att klimatfrågan är akut och som KD därför kan locka till sig genom populistiska klimatskeptiska utspel. Ebba Buschs partikamrat och goda vän Sara Skyttedals ökända reaktion på kraven på att flyget måste ta sitt ansvar för klimatet - "Flyg mera" - är väl ett sådant exempel.

Nu såg jag att hon uppenbarligen är rejält dåligt påläst. I partiledardebatten hävdade tydligen Ebba Busch att åtgärderna för att minska utsläppen från trafiken är orättvis mot de som bor i glesbygden och att det är dom som drabbas. Och som exempel hävdade hon att dom har inte råd att köpa en elbil eftersom dom kostade från 1 miljon och uppåt. För det priset får man väl ungefär en Tesla S. För dryga halva priset kan man väl få en enklare Tesla. Och andra fabrikat kostar mindre när man slipper betala för att det är en Tesla. De billigaste elbilarna ligger väl på dryga 200.000 kronor. Ebba Busch har verkligen skitit i det blå skåpet. Till detta kan vi tillägga att de som kör mest bil är faktiskt inte de som bor i glesbygden. Enligt Bilprovningens statistik var det tydligen bilägare i de fina områdena runt Stockholm som körde längst sträckor med sina bilar.

Ebba Busch har förvandlat Kristdemokraterna från att ha varit ett socialliberalt parti med kristen värdegrund till ett oseriöst högerparti.

Läs:
Ebba Busch faller från sin höga häst. - Anders Lindberg i Aftonbladet
Ditt parti försämrar äldrevården, Busch. - Vänsterpartiet på Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: