fredag 30 oktober 2020

Medievärlden

» Journalistikens ansvar

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skapade en hel del hullabaloo när han nyligen deklarerade att han skulle låta Greta Thunberg vara chefredaktör för Dagens Nyheter en dag i december. Protesterna från en del håll var ganska intensiva. Huvudkonkurrenten Svenska Dagbladet var väl den som var mest upprörda. Peter Wolodarski försökte förklara sig: - Därför bjöd jag in Greta Thunberg som chefredaktör.

På ledarplats skrev Tove Lifvendahl en upprörd ledare med rubriken: - Även DN borde skilja på åsikter och nyheter. Som om Svenska Dagbladet inte genom urvalet av de nyheter man väljer att berätta om också tar ställning. Tove verkar tro att tidningen på ledarplats tar ställning i olika frågor men övrig journalistik är helt neutral.

Struntprat!

Även om den text som skrivs kan försöka vara neutral i frågan så styr ju urvalet av vilka nyheter man berättar om vad man vill förmedla. Genom att välja att berätta om vissa saker och låta detta ta upp stort utrymme och samtidigt inte ägna utrymme alls åt andra frågor så tar ju tidningen ställning. Detta är helt omöjligt att undvika för en tidning. Men att förneka det är att ljuga. Visst kan man märka att Svenska Dagbladet är en tidning med högeragenda utan att läsa ledarsidan. Man ser det genom att se vilka nyheter man väljer att berätta om. Samma gäller t.ex. Dagens ETC att det är en vänstertidning är uppenbart osv. Det är omöjligt att undvika och något som vi som läsare måste hålla i minnet.

Låt mig ta ett par exempel.

Älska dina nära
Läser man dagens tidningar så är det lätt att tro att vi har en pandemi av mord i Sverige. Det ägnas mycket stort utrymme i tidningarna åt skjutningar, sprängningar och andra mord. Verkligheten är den att vi har inte någon ökning av antalet mord. Siffran ligger ganska stilla. Den var högre på 80- och 90-talet än vad den är idag. Vi har ungefär lika många mord i Sverige som i Danmark (räknat med hänsyn till innevånareantal). I Norge är det lite färre och i Finland är det lite fler. Men vi har, även om man kan tro det av mediebevakningen, inte någon mordpandemi. Men vad media väljer att rapportera ger oss intrycket att verkligheten är annorlunda.

Mycket förenklat så dör det i Sverige varje vecka någon i en arbetsplatsolycka. Och det mördas ungefär 2 personer i veckan. Alltså ungefär dubbelt så många. Är medieutrymmet för arbetsplatsolyckor hälften av vad det är för våldet? Av medieutrymmet kan man knappt tro att det händer några dödsolyckor på arbetsplatserna.

Det dör ungefär dubbelt så många i trafiken under ett år som mördas i Sverige. Sverige har internationellt mycket få trafikolyckor. Om vi tittar på medieutrymmet, står det ungefär dubbelt så mycket om trafikdöden som om morden? Nä, just det. Media överdramatiserar vissa ämnen och bryr sig inte om att berätta om annat.

En trafikolycka med dödlig utgång får en notis i lokaltidningen. Skulle flera dö i samma olycka kan det bli större rubriker och bevakning i hela landet. Men jämfört med bevakningen av våldet är det inget. Resultatet är att svenskarna är rädda för att gå ut och tror att dom ska råka illa ut men är inte rädda för att ge sig ut i trafiken. Vilket alltså egentligen är ungefär dubbelt så farligt.

Och det ligger naturligtvis en politisk agenda bakom detta! Det är ju vissa partier som vill att vi ska tro att läget är så illa.

Låt mig ta ett helt annat exempel. Från dagens Aftonbladet. På en sida berättas att Drottning Silvia är i sorg. Hennes bror Walther har efter en tids sjukdom avlidit. 75% av en helsida i Aftonbladet ägnas åt detta. På sidan finns två andra nyheter ytterligare. På 14% av utrymmet berättas i en mindre notis om protesterna i Polen mot nya abortlagar som i princip gör abort olagligt i Polen. Och på ännu mindre utrymme, 11% av helsidan berättas att 140 personer dött i en båtkatastrof utanför Senegal när en båt med flyktingar fattade eld och förliste. Men som sagt, 75% av utrymmet ägnas åt Drottning Silvias sorg. De 140 döda utanför Senegals kust är fler än vad som dör i Sverige efter våld, alltså mördas under ett år. Men detta blir alltså en notis medan Drottning Silvias sorg slås upp stort.

Så snälla Tove Lifvendahl, det finns ingen objektiv nyhetsförmedling. Om Greta Thunberg en dag får välja vilka nyheter Dagens Nyheter ska välja att berätta så gör det ingen större skillnad. Mer än att vi kanske börjar fundera lite mer över vad vi håller på att göra med vårt klimat. DET är ett större hot än några mord!

Läs:
Därför bjöd jag in Greta Thunberg som chefredaktör - Dagens Nyheter
Även DN borde skilja på åsikter och nyheter - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: