måndag 26 oktober 2020

Är USA en fungerande demokrati?

» Trumpifiering

Vad är en demokrati? Att väljarna utser sina representanter i fria val är väl egentligen ett grundläggande krav. Att ALLA får rösta är väl ett rimligt krav.

I Sverige hade vi en gång i tiden ett system där man hade fler röster om man hade en stor förmögenhet. Är det en demokrati om jag bara har en röst medan min granne som är förmögen har 40 röster? Den s.k. 40-gradiga röstskalan avskaffades. Är det en demokrati om bara män får rösta men inte kvinnor? Naturligtvis inte! I Sverige gjorde arbetarrörelsen och liberala krafter gemensam sak gentemot konservativa (dvs dagens Moderater) och lyckades till slut genomföra en allmän rösträtt även för kvinnor. Högern blev rädda för en revolution som i Ryssland och vek till slut med sig.

USA
Fortfarande har vi en begränsning när det gäller ålder. Från vilken ålder kan det vara rimligt att man har rösträtt? För vi är väl alla eniga om att det trots allt får finnas en begränsning. En 5-åring ska naturligtvis inte ha rösträtt. Men var går gränsen? I Sverige har vi 18 år, samma som myndighetsåldern. Det finns exempel utomlands ner till 16 år, ofta kanske endast till lokala val. Med val vart 4:e år kan man hinna bli 21 år innan man får rösta första gången. Är det rimligt att sänka åldern till kanske 16 år? Om jag ska vara uppriktig har jag inte riktigt kommit fram till en egen ståndpunkt.

Det finns regler om medborgarskap, om var man bor osv. Vad är rimligt? Var går gränsen för hur länge man har bott på platsen? Medborgarskap? Ska personer med dubbla medborgarskap ha rätt att rösta i två länder? Ska man ha rätt att rösta lokalt men inte i riksdagsval? Ska man kunna bli fråntagen sin rösträtt? I bland annat USA skiljer det mellan delstaterna i vilken utsträckning man blir av med rösträtten om man döms till fängelse, och även efter att man frigivits. Ska man förlora rätten att påverka samhället om man döms för ett brott? Ska man kunna förlora rätten att rösta pga sjukdomar?

Här i Sverige är det samhället som skickar ut röstkort till alla som finns i systemet och som har rätt att rösta. Av röstkortet framgår i vilka val man har rösträtt och vilken vallokal man skall gå till. Du behöver inte göra något aktivt för att berätta för Staten att du vill rösta. I USA måste man registrera sig i förväg hos Myndigheterna för att få rätt att rösta.

I Sverige försöker man organisera valet på ett sätt som gör det så enkelt som möjligt att rösta i syfte att så många som möjligt ska gå och rösta. Ett högt valdeltagande ses som något positivt. Det finns gott om vallokaler. Det anordnas möjligheter för förtidsröstning på många ställen. Man har till och med uppsökande verksamhet på äldreboenden så att dessa ska kunna rösta. Man har ombudsröstning där anhöriga kan vidarebefordra röstningen från anhöriga. Allt för att göra det så lätt som möjligt att rösta. Med syfte att få ett så högt valdeltagande som möjligt.

I USA är valdagen en vanlig vardag (i Sverige röstar vi på helgen när trots allt de flesta är lediga), vilket gör att en hel del inte kan gå och rösta. Det är ständiga konflikter om antalet vallokaler. Där det görs beskyllningar om att man begränsar antalet vallokaler för att minska röstandet inom specifika grupper. Möjligheterna till förtidsröstning begränsas genom att ha väldigt få sådana ställen med begränsade öppettider. Vi har alla sett långa ringlande köer utanför vallokaler.

USA
Just nu är det diskussioner om möjligheterna för s.k. poströstning. Många vill rösta i förväg för att slippa trängas i vallokaler i Coronatider. Men eftersom man tror att det är främst demokratiska väljare som poströstar har det framförts beskyllningar om röstfusk från främst republikanskt håll. Det finns till och med spekulationer om att det amerikanska postväsendet medvetet ska sabba poströstandet så att inte rösterna hinner fram i tid.

En effekt av detta är att valdeltagandet i amerikanska val är extremt lågt. I svenska val ligger valdeltagandet på över 80% och uppåt 90%. Vid förra presidentvalet i USA var valdeltagande 55%. Var går gränsen för att det ska kunna betecknas som en fungerande demokrati? Går den vid att i varje fall häften går och röstar, eller är den högre än så? Är det fortfarande en demokrati om de officiella siffrorna visar på ett valdeltagande på 98,7%?

Vad händer i USA om Donald Trump ser ut att förlora? Kommer man att sluta räkna poströster (som troligtvis i huvudsak är demokratiska röster) för att förhindra att Joe Biden går förbi om Donald Trump leder i början av rösträkningen? Kommer Donald Trump att acceptera att han förlorar valet? Kommer han att skylla på valfusk och låta Högsta Domstolen bestämma vem som vann? Där har han majoritet! Det har faktiskt hänt tidigare i USA-val. Vad händer om det trots allt officiellt meddelas att Joe Biden vunnit och Donald Trump förlorat? Kommer Donald Trump att lämna Vita Huset frivilligt? Bara tanken att något sådant eventuellt skulle kunna hända är ju en skrämmande tanke.

Vad gör alla Donald Trumps tungt beväpnade militanta supportrar om Donald Trump förlorar valet? Vi har redan haft flera avslöjade komplotter där Trump-supportrar planerat att mörda Joe Biden, att kidnappa demokratiska politiker osv.

Är USA verkligen en fungerande demokrati?

Vem är det som sitter med den stora knappen på skrivbordet i Vita Huset nästa år?

Inga kommentarer: