måndag 5 oktober 2020

Avregleringarnas förbannelser

» Postnord

Tre centerpartister har skrivit ett debattinlägg och är kritiska till Postnords experiment med att bara dela ut posten varannan dag. De tre centerpartisterna lägger skulden för det hela på regeringen. Det intressanta är att de tre glömmer en del saker som har stor betydelse för att situationen är som den är. Låt mig därför bara nämna ett namn:

Maud Olofsson!

Det är ju onekligen intressant att det är tre centerpartister som tar upp ämnet med Postnord. De tre är Mikael Larsson som är ledamot i trafikutskottet, Per Schöldberg som är ledamot i näringsutskottet och Per Lodenius som är ledamot i kulturutskottet. De tre koncentrerar sig på problemen för de dagstidningar som distribueras via postutdelning. Men av förståeliga skäl nämner man inte sin gamla partiledare Maud Olofsson alls.

Vad är då skulden till situationen? Jo, dels Maud Olofssons vansinniga affärer med Posten som Näringsminister. Sammanslagningen med danska Posten är väl en av de sämsta affärerna som svenska staten gjort. Initierad av den centerpartistiska näringsministern Maud Olofsson.

Den gamla goda tidens postlåda
Problem två handlar om den avreglering av postväsendet som den borgerliga högeralliansen genomfört. Denna har inneburit att två företag cyklar runt bredvid varandra och delar ut post. Postnord kör än så länge ut post varje dag i större delen av Sverige och tar emot all post från vem som helst. Bredvid cyklar CityMail runt och delar ut post. Men CityMail kommer bara och gästar din brevlåda var fjärde dag. Man tar inte heller emot all post. Det handlar för CityMail om att så att säga plocka russinen ur kakan. Man väljer ut den lönsamma massdistribuerade posten. Som tidningar och annan liknande företagspost.

Samtidigt som alltså Postnord har fått samhällsansvar att ta emot all post att dela ut så låter vi alltså en konkurrent plocka russinen ur kakan och ta hand om den lönsamma posten medan PostNord får ta hand om resten. Sedan förutsätter vi dessutom att Postnord ska vara lönsamma! Naturligtvis är detta en omöjlig ekvation för Postnord.

Antingen avskaffar vi den avreglerade postmarknaden och ger Postverket i uppdrag att ta hand om ALL utdelning av post. Vi konstaterar att ett fungerande postväsende är en avgörande viktig infrastruktur i samhället som måste fungera. Och deklarerar att detta är vi villiga att betala för även om det inte kan ske med lönsamhet med de krav vi ställer på daglig utdelning, övernattbefordran av brev osv.

Eller också konstaterar vi att vi har en avreglerad postmarknad. Men den konkurrensen ska ske på lika villkor. Anser vi att det är viktigt att post delas ut varje vardag så åläggs alla de företag som vill konkurrera på marknaden att också dela ut posten varje dag. Annars får dom inte konkurrera på marknaden. Den som vill konkurrera åläggs också att ta emot ALL post. Bredvid Postnords gula brevlåda får alltså stå en blå CityMail-låda där du kan välja att istället lägga ditt brev. CityMail får helt enkelt distribuera sina egna frimärken till oss vanliga kunder.

Är man inte villiga att konkurrera på lika villkor? Helt OK för mig! Men konkurrens handlar inte om att plocka russinen ur kakan och överlåta det olönsamma samhällsansvaret till en konkurrent. Jag för min del är ganska trött på att kanske få läsa min tidning som jag prenumerera på en måndag eftermiddag. Samtidigt som kanske någon annan fick samma tidning på tisdag eftermiddag veckan innan eftersom det var den dag dom hade sin utdelning.

Så kära centerpartister. Angrip gärna situationen med risk för att daglig utdelning av posten försvinner. Men dra rätt slutsatser av varför det har blivit som det har blivit.

Läs:
Postnords experiment söndrar landsbygden. - Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: