torsdag 8 oktober 2020

Om Sverigedumokratisk syn på demokrati

» Jag använder inte Demokrati och SD samtidigt

Ofta när jag skriver om SD skriver jag det som Sverigedumokraterna. Första gången var det faktiskt en omedveten felskrivning. Men ju mer jag blir irriterad på partiets (och deras anhängares) syn på vad demokrati är så har jag ofta vägrat att koppla ihop SD och Demokrati. Alltså får det bli Sverigedumokraterna. SD:s syn på demokrati är nämligen mycket märklig.

Karta över Svalöv
I dag tänkte jag ta upp exemplet Svalöv. En kommun som ingår i samarbetet Familjen Helsingborg, som är ett kommunsamarbete mellan 11 kommuner i Nordvästra Skåne. I Svalöv är Sverigedemokraterna största parti med 11 mandat, Socialdemokraterna 8, Centerpartiet 6, Moderaterna 4, Liberalerna 2 samt Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ vardera 1 mandat. För tillfället styrs Svalöv av en majoritet bestående av SD, M, L och Kd som alltså har 18 mandat medan oppositionen med S, C, V, Mp och FI har 17 mandat. Observera att Liberalerna i Svalöv valt att stödja den SD-ledda Brunblå sörjan. En Högergrupp där alltså SD ensamma är större än de andra partierna tillsammans.

Vad har då detta med min vägran att koppla samman SD med demokrati. För det är väl just tillståndet i Svalöv som visar hur demokrati fungerar. De som får flest röster vinner! Nä, det handlar inte om detta faktum, utan om hur man använder denna demokrati.

Svalöv ska nämligen börja syssla med skatteplanering. En del kommuner har kommit på att kommunerna kan spara pengar (på statens bekostnad) genom att bolagisera sin verksamhet. Om man bildar ett bolag som kommunen ger i uppdrag att sköta något, det kan vara gatuunderhåll, barnomsorg, åldringsvård osv, så kan bolaget dra av moms osv på ett annat sätt än om kommunen själva sköter sin verksamhet. Alltså kan man spara pengar (som staten går miste om). De flesta kommuner tycker att det är lite väl mycket trixande för att tycka att det är något som kommuner ska syssla med. En bieffekt av bolagiseringen är att man minskar medborgarnas inflytanden och insyn...

Hur som helst har alltså den SD styrda majoriteten nu bestämt sig för att göra just detta, skattetrixa! Det blev en hel del protester, och på rekordtid samlades det ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att man skulle kräva en folkomröstning i frågan. Och det blev också det beslut som kommunfullmäktige blev "tvingade" att fatta. I december ska det alltså hållas en folkomröstning i frågan.

Då kan man ju tycka att kommunen väntar med det formella beslutet om bolagiseringen tills folkomröstningen har hållits. Visserligen är en kommunal folkomröstning bara rådgivande, kommunen kan fatta vilket beslut den vill om en majoritet i Kommunfullmäktige har den åsikten. Men man kan ju tycka att kommunen i varje fall avvaktar med beslutet tills folket har fått säga sitt.

Men så icke i Svalöv. Där har den styrande majoriteten (som alltså domineras av Sverigedumokraterna men också innehåller M + L + Kd) bestämt att man fattar sitt beslut så snabbt som möjligt. Här väntar man inte ens på att folkomröstningen har hållits innan man kör över medborgarna. Man kan säga att man tutar inte ens först innan man kör över!

Därav min åsikt att SD och Demokrati hör inte ihop. Det blir i fortsättningen också Sverigedumokraterna i allmänhet när jag benämner denna parti.

Läs:
Svalövsstyret vill ha fler kommunala bolag. - Helsingborgs Dagblad
Min mening: Beslutet ett hån mot invånarna i Svalöv. - Helsingborgs Dagblad
Ifrågasatt koncernbolag fick godkänt av fullmäktige. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: