söndag 4 oktober 2020

Klimatförnekarna i Sverigedumokraterna

» Kraschlandning?

Jag tänkte göra det lätt för mig idag. Jag tar en text som jag redan har skrivit ihop i annat sammanhang!

Det är nämligen så att de båda sverigedumokraterna Anton Holmberg och Tony Wiklander har skrivit en insändare till Helsingborgs Dagblad där de vädrar sin irritation och frustration över att Moderaterna inte stödde deras motion till Kommunfullmäktige här i Åstorp om att i efterhand gå in som delägare i flygplatsbolaget vid Ängelholms flygplats.

Anton Holmberg är SD:s unga gruppledare här i Åstorp medan Tony Wiklander är åldermannen. När jag en gång i tiden blev lite mer politiskt aktiv var Tony socialdemokrat. Vi var medlemmar i samma S-förening. Efter lite oenigheter lämnade han och gick till Vänsterpartiet. Där fungerade det inte heller utan Tony har sedan hunnit avverka ett antal olika mer eller mindre privata partier (Löntagarpartiet, Skånes Väl, Kommunens Framtid, Kommunal Demokrati och Sverigedemokraterna är de partier som Wikipedia fått med - jag tror man missat några....) Han har suttit som riksdagsman för Sverigedemokraterna men petades inför valet 2018, officiellt av åldersskäl. Tony är 81 år.

Hur som helst har de båda författat en insändare där de vädrar sin irritation över att Moderaterna och Kristdemokraterna anslutit sig till vad man kallar "Åstorps etablissemangspartier". Det handlar om att "luften under Åstorps vingar är bortblåst", "Kraschlandning på landningsbanan", "Ignorera den solidariska biten", "Inte se möjligheterna inför framtiden" och så vidare.

Vill ni ha ett gott skratt så kan ni läsa spektaklet: - Kraschlandning för flygplatsfrågan i Åstorp. Vad jag sett så har HD inte publicerat insändaren i den tryckta tidningen (än...), men den finns alltså på nätet.

Hur som helst fick jag sådan skrivklåda när jag läste det hela att jag inte kunde låta bli att skriva ett svar. Om det sedan publiceras någonstans vet jag inte - än. Så här skrev jag i varje fall:

Kraschlandning?

Sverigedemokraternas Anton Holmberg och Tony Wiklander är uppenbarligen mycket besvikna på att Moderaterna anslutit sig till det man kallar "Åstorps etablissemangspartier" och sagt Nej till Sverigedemokraternas motion om att använda åstorpsbornas skattepengar till att subventionera en liten grupps flygresor till Stockholm. Moderaterna får naturligtvis själva förklara sina bevekelsegrunder. Jag vet inte om M och Kd ser det som en förolämpning eller beröm att ingå i begreppet "Åstorps etablissemangspartier". Eller hur L och C känner för att omfamnas av Sverigedemokraterna.

Kraschlandning för flyget
Om det är någon kraschlandning att inte vilja vara med om att för 20 miljoner köpa ett förlustbringande flygplatsbolag utan några tillgångar och som den tidigare ägaren redan beslutat sig för att lägga ner är jag dock tveksam till. Om det finns någon kraschlandning så är det väl möjligen situationen för det svenska inrikesflyget.

Som argument för att köpa flygplatsbolaget används en 5 år gammal utredning. En utredning som snarast är en propagandaskrift. Denna gjordes innan vi på allvar började diskutera flygets miljöpåverkan. Innan ett antal av kommunerna i NV Skåne beslutade sig för att begränsa personalens flygresor av miljöskäl. Dvs innan flygresandet i Sverige minskade kraftigt. Sedan kom Coronaviruset och flygresandet kraschlandade. Idag är det inte många som tror att flygresandet kommer att återvända till forna tider. Swedavia har dragit slutsatsen att det är lika bra att lägga ner Bromma flygplats. Coronaviruset har inneburit det slutliga genombrottet för digitala möten.

Det ska påpekas att det Sverigedemokraterna i Åstorp ville att åstorpsborna skulle köpa var inte flygplatsen. Flygplatsen, mark, byggnader och annat av värde behåller PEAB. Det man köper är det förlustbringande flygplatsbolaget som PEAB redan beslutat sig för att lägga ner. För detta betalar man 20 miljoner kronor. Och stoppar in ytterligare 30 miljoner för att täcka förlusterna i några år framåt. Dessutom lovar man att betala hyra till PEAB för flygplats, byggnader osv. PEAB köpte för 10 år sedan allt för i praktiken 25 miljoner. 40 miljoner minus ett olagligt bidrag på 15 miljoner.

Vi ska nog vara tacksamma för att en majoritet i Åstorps kommun är mer varsamma med skattebetalarnas pengar än vad Sverigedemokraterna är för att försöka rädda en dödsdömd flygplats.

/Sven Ohlsson
Vänsterpartiet Åstorp

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

HD har publicerat Moderaternas svar på SD:s lite udda argumentation i flygplatsfrågan. https://www.hd.se/2020-10-06/min-mening-ingen-kraschlandning-det-ar-ett-noga-overvagt. Däremot har inte mina synpunkter publicerats.........

Sven Tycker sa...

Tidningen HD granskar flygplatsaffären och konstaterar precis som jag att den utredning som flygfanatikerna hänvisar till är en 5 år gammal tveksam rapport. https://www.hd.se/2020-10-08/expert-sagar-rapporten-politikerna-lutar-sig-mot-i. Vidare konstaterar man att det inte alls är så att näringslivets företrädare är eniga om flygplatsens betydelse. Det kan kvitta tycker vissa. https://www.hd.se/2020-10-09/starka-foresprakare-men-inget-enat-naringsliv-bakom