fredag 10 november 2017

Mårtensafton

» Varför smiter dom rika från skatten?

Det är en intressant fråga. Naturligtvis är svaret att dom smiter från skatten eftersom dom kan göra det och inte vill betala för sig. Det handlar helt enkelt främst om att en liten privilegierad grupp som blir allt rikare inte vill dela med sig utan dom vill bli ännu rikare. I dag är det t.ex. så att världens 8 rikaste män (alla åtta är faktiskt män) äger tillsammans lika mycket som hälften av den övriga mänskligheten äger. Vi har en utveckling över hela världen att klyftorna mellan de riktigt rika och resten av mänskligheten växer och växer. De som har får ännu mer. Och, det är dessa som främst gömmer undan sina förmögenheter. Det är ju de som har möjligheten. Vi andra får nog aldrig något erbjudande från någon advokatbyrå på Bermuda att hjälpa till med att gömma undan pengarna.

Jag kör iväg med mina pengar
Fast det finns faktiskt de som inte tycker att det handlar om moral utan bara om egen självbevarelsedrift. I Metros "Duellen" får Marie Söderqvist och Göran Greider svara på frågan: "Är det fel att skatteplanera?" Vilket socialdemokraten Göran Greider naturligtvis tycker. Men Marie Söderqvist (som benämns "borgerlig" och tidigare varit förbundsdirektör på Livsmedelsföretagen, vd på United Minds, krönikör för Expressen och ledarskribent på Svenska Dagbladet) uttrycker en ganska stor förståelse. - "I ett land med mycket höga skatter blir det osunt lönsamt att lägga energi på att skatteplanera" skriver hon och fortsätter med: - "Hur mycket har staten rätt att ta från enskilda personer som genom eget hårt arbete tjänat ihop dem". I den goda Maries tankebana så utgår hon ifrån att det är just "högskattelandet" Sverige som drabbas av skattesmitare. Men, så är det inte. Skattesmitarna finns överallt där det lönar sig att smita från skatten. Sverige är ett skattemässigt mycket förmånligt land att ha stora förmögenheter i. Sverige är ett av få länder i världen som varken har någon Förmögenhetsskatt, ingen Arvsskatt, ingen Gåvoskatt och i princip ingen Fastighetsskatt. Du betalar dessutom lägre skatt på kapitalinkomster än på arbetsinkomster. Trots detta gömmer svenskarna undan sina förmögenheter i skatteparadis. Förmöget folk i länder med mycket lägre inkomstskatter smiter lika mycket undan till skatteparadis. Så, kära Marie, du försöker bara hitta på undanflykter. Verkligheten är helt enkelt den att ju rikare man är och ju högre inkomst man får desto girigare och mer egoistisk blir man. Oberoende av om man bor i Sverige, Storbritannien, Ryssland, USA, Tyskland eller på annat håll. Dessutom är det tveksamt om dom alla "genom eget hårt arbete tjänat ihop" alla slantarna dom gömmer undan. En hel del sitter bara på sin "feta röv" och håvar in avkastning på ärvda slantar.

Marie Söderqvist (och en hel del andra) har också försökt kasta dynga på Margot Wallström för att hon under tiden i EU betalade förmånlig skatt i Belgien - där hon jobbade. Men det är en stor skillnad. Hon skattade pengarna där hon tjänade in dom. Hon jobbade inte i Belgien och flyttade inkomsterna till Malta som de giriga direktörerna gör.

För övrigt läser jag att professorn i finansrätt, Roger Persson Österman föreslår att man ska minska skatteuttaget på arbete men öka det på kapital. Han menar att de som jobbar betalar en orättfärdigt hög andel av skatterna medan de som har stora förmögenheter och stora kapitalinkomster betalar för lite. Kan ni föreställa er ramaskriet bland direktörerna och de andra girigbukarna om något sådant skulle förändras?

Slutligen såg jag en liten uträkning som sade att om alla hade betalt de skatter som det var tänkt så skulle Sverige på bara drygt 3 år få in tillräckligt med pengar för att betala hela järnvägssatsningen på ett helt nytt snabbtågsnät. Men, då kan dom förstås inte fortsätta ha kvar en lyxyacht och ett privat jetplan på Bermuda eller Malta.

Inga kommentarer: