fredag 3 november 2017

Lutfiskens dag

» Twittra mig hit och twittra mig dit

Dagens goda skratt fick jag redan tidigt på morgonen när jag hos BBC läste att en anställd på Twitter under sin allra sista arbetsdag innan han gick hem stängde ner Donald Trumps Twitterkonto. Tyvärr varade avstängningen bara i 11 minuter hävdas det så det hann bara stoppa ett par dumheter från att spridas. Men, det var ju i varje fall ett gott försök.

Det är ju tur att det inte var Stefan Löfvens Twitterkonto som stängdes ner. Då hade vi redan haft ett krav från de fem högerpartierna i Riksdagen på en förtroendeomröstning mot Stefan Löfven och antagligen ytterligare några regeringsledamöter. Det hade ifrågasatts att man gjort sig beroende av ett utländskt företag för information från statschefen. Ett utländskt företag som inte var säkerhetsklassat och där uppenbarligen enskilda anställda kunde göra precis vad som helst. Här hade herrarna och damerna inom den utvidgade Högeralliansen inte haft några problem som helst med att avsätta ett par ministrar för bristande säkerhet.

Fast om vi ska övergå till att vara seriösa. Visst är det skrämmande att en ensam anställd hos en IT-koloss på det här viset kan påverka konton på detta sättet. Om han (eller hon...) så här enkelt kan stänga ner ett konto, hur många konton kan hen stänga ner? Hur lätt är det att ordna så att det sänds ut falska tweets från ovetande konton? Den president som hamnat i den här härvan är samma som gjorde stor sak av att andra använt e-postkonto som inte var säkrade!

Twitter twitter

För övrigt såg jag att Donald Twitter på just Twitter var mycket snabbt ute och krävde dödsstraff för den uzbekiska galning Sayfullo Habibullaevic Saipov som begick vad man utgår ifrån var ett terrordåd och dödade 8 personer i New York vid en attack som påminde om den i Stockholm. De flesta som dog var tydligen turister från Argentina. Han krävde också omedelbara lagändringar när det gäller invandring osv. Donald Trumps mycket snabba krav på dödsstraff riskerar att försvåra rättegången mot mannen eftersom risken blir stor att just det politiska kravet kan utnyttjas som argument av olika grupper som kanske stör den juridiska processen. Eller till och med utnyttjas av försvaret som kan ifrågasätta domstolens självständighet. Lika snabbt ute med krav på dödsstraff och förändring av lagar mot vapeninnehav var inte Donald Trump efter att Stephen C. Paddock i Las Vegas skjutit ihjäl 58 personer i den värsta masskjutningen av oskyldiga i USA sedan Wounded Knee.

USA är ett samhälle som bygger på våld. Tyvärr är det så. Donald Trump som president minskar inte denna katastrof - tvärtom. Inte ens att stänga ner hans Twitterkonto hjälper.

Inga kommentarer: