fredag 24 november 2017

Vad jag tycker om Nordea

» The Nordea story avsnitt femtioelva

Jag noterar att flera svenska ägare i Nordea riskerar en skattesmäll när / om Björn Wahlroos och Casper von Koskull tar Nordeas huvudkontor och drar till Finland för att smita undan skatter i Sverige. Många ägare i Sverige riskerar dock att få betala MER i skatt på sina aktieutdelningar från Nordea. En flytt som gör att banksektorns storlek ökar från dubbelt till fyra gånger så stort som BNP i Finland medan den i Sverige minskar från tre gånger BNP till två gånger BNP. Det finska finansiella ansvaret ökar så mycket att ratinginstitutet S&P Global hotar med att eventuellt sänka Finlands kreditbetyg. Allt för att Björn och Casper alltså vill spara några miljoner i avgifter till Sverige. Men svenska aktieägare riskerar alltså att få betala mer i skatt eftersom man då ska beskatta utdelningarna i Finland. Huruvida finnen Björn Wahlroos har för avsikt att nu skriva sig i Finland vet jag inte. Han skrev sig i Sverige för några år sedan för att smita undan finsk Gåvoskatt, Förmögenhetsskatt och Arvsskatt.

Bjrön Wahlroos ordförande Nordea

En som inte är så imponerad av Nordeas styrelses beslut är förre statsministern Göran Persson som tycker att: - "Nordea har agerat aggressivt". Det håller dock inte Björn "80% idioter" Wahlroos med om. I ett mycket komiskt yttrande hävdar han: - "Jag känner inte igen mig i det" säger Björn Wahlroos. Fast för första gången ser jag att Björn Wahlroos erkänner att det förekommer en kundflykt. - "Det är inte speciellt förvånande" kommenterar han detta. Det är väl egentligen första gången man erkänner detta. Många fackförbund, Socialdemokratiska partiet, många småföretag och många privatkunder flyr nu Nordea. Jag är inte ensam!

Casper von Koskull VD Nordea

I Svenska Dagbladet skriver Patricia Hedelius i en näringslivsanalys: - "Inte ens en robot kan dölja att Nordea är sämst i klassen". Det handlar om att Nordea inte längre hänger med de andra storbankerna i utvecklingen. Vd:n Casper von Koskull ska nu rädda lönsamheten, och det får betalas av personalen som ska skäras ner. Patricia undrar hur många av bankens 600 kontor i Norden som nu ska läggas ner. Fast, det är klart, tappar man kunder så får man kanske lägga ner kontor. Har kunderna förlorat förtroendet för banken, så får man ju vidta åtgärder. Problemet är att Nordeas ledning inte verkar bry sig om att banken ständigt hamnar i den absoluta botten när kunderna sätter betyg. Nordeas ledning struntar totalt i sina kunder!

Nordea Farväl
Säg farväl till Nordea

Inga kommentarer: