måndag 28 augusti 2017

Möjligen är det bara avundsjuka

» Nedslag i en annan värld

Girigheten
Det händer att man inte blir förvånad. Fast egentligen borde man ju förvånas, men eftersom det är som det är så blir man inte det. Vad jag snackar om? Förra året slutade mejerikoncernen Arlas vd Henri de Sauvage. Han gjorde det på egen begäran och kort efteråt blev det klart att han istället skulle bli vd för godisföretaget Cloetta. Det hade då avslöjats hur Arla-ledningen slösat med slantarna på lyxkonsumtion. - "Jag ber om ursäkt för att en liten grupp medarbetare i Sverige inte har följt våra policys. Det är inte bra" sade koncernchefen och så fick 500 tjänstemän sparken för att spara pengar. Men vd:n Henri de Sauvage avgick frivilligt. Hur som helst har det nu visat sig att det inte räckte med miljontals kronor i lyxrepresentation och ännu fler miljoner i bonusar till cheferna i det krisande företaget. Nu visar det sig att den gamle vd:n Henri de Sauvage dessutom fick 11,25 miljoner kronor i avgångsvederlag, trots att han alltså sade att han själv valt att lämna jobbet och snabbt fick ett nytt välbetalt jobb som vd på annat håll. När de höga gubbarna träffas på golfbanan eller i skogen vid jakten så delar man ut miljoner till varandra utan någon hänsyn till vad moral och anständighet handlar om. Girigheten är sjuk! Dom där dryga 11 miljonerna motsvarar två årslöner (för Henri de Sauvage alltså, inte för normalt folk). Mitt råd till de svenska fackliga organisationerna är att man kräver en förändring av A-kassan. I fortsättningen ska A-kassan betala ut A-kassa i 24 månader med 100% av senaste lön. Detta helt oberoende av om man får nytt jobb eller inte! Vad tycker ni? Vore det inte en bra idé?

Bankgirighet
Den förre vice riksbankschefen Thomas Franzén är i en debattartikel i Svenska Dagbladet kritisk till de svenska storbankernas girighet och det oligopol som härskar inom den svenska bankmarknaden. - "De siktar på avkastning på sitt egna kapital om minst 15 procent. En orimlig nivå i en ekonomi som växer med några procentenheter och där räntorna ligger nära noll," skriver han. Han citerar också professorn i finansiell ekonomi Per Strömberg: - "Bonusar och andra ersättningar ligger extremt högt i finanssektorn jämfört med andra branscher. Forskning visar att detta inte beror på att de som arbetar där är mer begåvade än andra. En förklaring kan vara att de sitter närmast grytorna..." Fast om man riskerar att få betala mer i skatter och avgifter från rekordvinsterna så hotar man med att flytta postboxen till ett annat land som vilken skattesmitare som helst. När girigheten går in går anständigheten ut genom bakdörren!

Sedan ser jag att Svenska Dagbladet frågat finanstopparna vem dom vill se som ny chef i deras politiska utskott (alltså ny partiordförande för Moderaterna). Vad jag sett i dag har förre Försvarsministern Mikael Odenberg deklarerat att han står till förfogande. Moderaternas vice partiordförande Peter Danielsson har meddelat att han inte står till förfogande. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson har ännu inte velat komma ut ur garderoben och säja var dom står. Fast finansgubbarna (och gummorna) vill ha Calle Stropp, f'låt Carl Bildt. Krisen inom Moderaterna är alltså så total att uppdragsgivarna inom näringslivet vill att en föredetting som Carl Bildt kallas in. Det säger allt om vilket förtroende dom har för den återstående moderata partiledningen.

De gamla vanliga moderaterna

Inga kommentarer: