torsdag 21 juli 2016

Grattis Angeli - 21 år

» Politik är en fråga om prioriteringar

Frågetecken
Att vara politiker är hela tiden en fråga om att prioritera och kompromissa. De flesta politiker (av alla färger) har en grundideologi. Denna styr vad man vill. En moderat och en socialdemokrat har olika ideer om hur dom vill att samhället ska se ut. En politiker till vänster tror att det bästa samhället uppnår vi om vi delar på resurserna solidariskt. Var och en bidrar efter förmåga och får stöd från samhället efter vilka behov man har. En politiker till höger tror istället att det krävs drivkrafter för att medborgarna ska producera något. Är du sjuk eller arbetslös måste du ha en piska i rumpan för att ta dig i kragen. Kan du inte eller vill du inte får du skylla dig själv.

När det sedan kommer till att fatta de politiska besluten handlar det om att kompromissa med vad man vill och vad som är möjligt. Att prioritera vad man tycker är viktigast och vad som är mindre viktigt. När våra politiker har infört och behållit ROT- och RUT-bidragen till exempel så handlar det om att prioritera. Förra året kostade dessa bidragsberoende branscher skattebetalarna i Sverige 23 miljarder. Detta är t.ex. mer än vad hela det svenska polisväsendet kostar. Men, de politiker som valt att införa dessa skattesubventioner har gjort en prioritering. Det är viktigt att ge bidrag till hushållen för dessa arbetsuppgifter. Att den övervägande majoriteten av dessa bidragspengar hamnar hos personer med höga inkomster och stora förmögenheter vet man om. Men, man har gjort en prioritering. Kanske hade 20 miljarder gjort mer nytta inom sjukvården? Kanske hade 20 miljarder gjort mer nytta hos polisen? Kanske hade 20 miljarder gjort mer nytta för underhåll av järnvägar och vägar? Kanske hade 20 miljarder gjort mer nytta hos militären? Men, man har gjort denna prioritering!

Politik är att prioritera. Sedan är det upp till väljarna att vid nästa val lägga sina röster på de politiker som man tror gör de prioriteringar vi själva tycker är bäst. Politik är egentligen väldigt simpelt!

» Dagens citat

Donald Trump
- "I put lipstick on a pig"

Sagt av Tony Schwartz, spökskrivare till Donald Trumps 1980-talsbestseller "The art of the deal". Boken som skapade myten om hans rykte som framgångsrik affärsman.

- "Karln är sociopat" fortsätter han med. Han tog jobbet att skriva boken eftersom han behövde pengar akut. Nu ångrar han sig bittert.

- "Om han kunde skulle han kandidera till kejsare över hela världen" avslutar han med.

Själv drömmer jag mardrömmar! Donald Trump president i USA och Boris Johnson utrikesminister i Storbritannien. Till det Vladimir Vladimirovitj Putin president i Ryssland. Bevare mig väl!

» Om yttrandefriheten

Jag har fått en kortare insändare publicerad i Helsingborgs Dagblad. Förutom själva innehållet kan det vara intressant att studera hur man redigerar insändarna. Här är alltså först den publicerade insändare, och sedan också orginalet som det skickades in.

Polischefen har rätt att säga sin mening

Börje Widerberg har på Min mening (18/7) synpunkter på att Rikspolischefen Dan Eliasson sagt vad han tycker om Sverigedemokraterna. Ett parti med en klar rasistisk politik och med rötter i nazismen. Jag kan berätta för Börje Widerberg att Sverige fortfarande har yttrandefrihet. Denna rätt omfattar även "S-märkta politruker" som Börje Widerberg använder som beteckning. Jag instämmer i Dan Eliassons åsikter i detta fallet. Och precis som jag har Dan Eliasson rätt att framföra dessa åsikter. Precis som Börje Widerberg har rätt att framföra sina åsikter.

Den insända texten var den här under. Som synes har man strukit ett antal meningar och bytt rubrik.

Vi har fortfarande yttrandefrihet

Börje Widerberg har i måndagens HD synpunkter på att Rikspolischefen Dan Eliasson sagt vad han tycker om Sverigedemokraterna. Ett parti med en klar rasistisk politik och med rötter i nazismen. Dagens ledning i partiet anslöt sig till partiet när det fortfarande var öppet nazistiskt. Dom valde alltså aktivt att gå med i ett nazistiskt parti. Jag kan berätta för Börje Widerberg att Sverige fortfarande har yttrandefrihet. Vi har alltså rätt att framföra våra åsikter fritt. Denna rätt omfattar även "S-märkta politruker" som Börje Widerberg använder som beteckning. Jag instämmer i Dan Eliassons åsikter i detta fallet. Och precis som jag har Dan Eliasson rätt att framföra dessa åsikter. Precis som Börje Widerberg har rätt att framföra sina åsikter. Vi lever nämligen fortfarande i en demokrati med yttrandefrihet. Vilket också innebär att man kan få kritik för sina åsikter.

Vilket som är bäst är jag själv naturligtvis inte den rätta att bedöma. Kortare är alltid bäst, men jag tycker att en del viktiga synpunkter har försvunnit.

» Ibland blir man förundrad

I stort sett hela världen ruskar på huvudet och begriper ingenting av den amerikanska fixeringen vid att alla ska gå omkring fullt beväpnade. Var och varannan har en full krigsarsenal i garderoben och i många delstater är det full lagligt att springa omkring på stan med fullt synliga skjutvapen. Den mycket starka vapenlobbyn hävdar på fullt allvar att det är mycket säkrare om alla är beväpnade, för då kan ju alltid någon skjuta tillbaka om någon galning öppnar eld. Skottdueller på stan är helt enkelt något positivt. Att fler amerikaner skjuts ihjäl än vad som dör i terroristattacker i Irak osv har ingen betydelse. En pickadolla i fickan hos alla gör samhället säkrare. I övriga världen begriper man ingenting och undrar om amerikanen är dum i huvet.

Fria Moderata Studentförbundet
Men, visar det sig. Det finns faktiskt liknande syn på vår värld på andra håll också. Läs det här stycket:

- "Det var först när gärningsmannen i Nice sköts ihjäl som det besinningslösa dödandet av barn och familjer på semester upphörde. Vi behöver inse att våra värderingar enbart kan försvaras om vi sätter handling bakom våra ord genom att dels utplåna IS och dels vara redo att skjuta tillbaka när vi angrips. Vi behöver fler som är redo och har förmågan att stoppa en terrorist, inte krångligare regler för att äga vapen."

Mannen bakom de här raderna i en debattartikel i Svenska Dagbladet verkar alltså tycka att det vore bättre om vi alla gick omkring beväpnade så att vi kunde skjuta tillbaka. Mannen bakom dessa horribla tankar är Hugo Selling som är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet! Undrar om hans idealhögskola innebär att studenterna har en pickadolla i fickan när dom går på föreläsning? Det är ju tillåtet i vissa amerikanska delstater. Det ska påpekas att FMSF inte är organisatoriskt en del av Moderaterna. Men kopplingarna är många. Bland annat har t.ex. Ulf Adelsohn, Carl Bildt osv varit ordförande. Hugo Sellings företrädare Alexandra Ivanov är i dag ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Inga kommentarer: