onsdag 13 juli 2016

Om korruption mm

» Vänskapskorruption

Förbrukade moderater
Skandalen inom Riksrevisionen fortsätter att sprida sig. Jag har ju tyckt till om detta flera gånger tidigare. En del av skandalen handlar om hur påtryckningar uppifrån fick Riksrevisionens kritik av Skånes moderata landshövding Margareta Pålsson att strykas. Meta var tidigare moderat riksdagsledamot och innan dess moderat kommunalråd i mitt eget Åstorp. Hon köpte som landshövding ut en chef för miljonbelopp från länsstyrelsen i Skåne, något hon gjorde efter samråd med Arbetsgivarverkets generaldirektör. Detta ville Riksrevisionens revisor kritisera. Men efter ingripande från en av de tre riksrevisorerna (som råkade ha varit generaldirektör på Arbetsgivarverket tidigare...) så ströks kritiken. En annan av de tre Riksrevisorerna, som tidigare var politiskt tillsatt av moderaternas Anders Borg i Finansdepartementet, har anställt mängder med tidigare vänner från den tidigare borgerliga regeringens olika departement med höga löner men utan normalt anställningsförfarande. Det här är en rejäl moderat skandal (som påminner om den liknande moderata skandalen i Skatteverket) där Svenska Dagbladet i dag sätter som rubrik: "Riksrevisionen var hederlighetens sista bastion" på dagens artikel i ämnet. Fast man nämner inte "Moderaterna" i artikeln. För övrigt har många tidningar ägnat ledare åt ämnet, t.ex. Dagens Industri, Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet. Det är verkligen tur att det inte handlat om socialdemokratisk vänskapskorruption på den här nivån, då hade det tagit fyr rejält i media. Fast korruption är inget rent myndighetsfenomen. Ett antal svenska storföretag är föremål för korruptionsutredningar just nu.

» Moderata funderingar

Moderaterna
Ibland är det spännande att studera hur politiker läser statistik. Jag ser i ett nyhetsbrev att den moderata politikern Pia Kinhult vill framföra något speciellt när hon i ett Twitter-inlägg poängterar att de svenska arbetskraftskostnaderna är de tredje högsta i EU. Man kan också läsa samma statistik som att arbetskraftskostnaden i Sverige är lägre än hos våra högerstyrda grannar Danmark och Norge. Jag gissar att Pia Kinhult helst vill sänka lönerna för vanliga knegare för att lösa sitt problem. Eller har hon kanske läst ett debattinlägg i Svenska Dagbladet från en Fredrik Hillelson som ska vara vd och grundare av något som heter Novare Human Capital. Där visar han med statistik att det privata näringslivet betalar mycket högre löner än vad statliga verksamheter gör till chefer, styrelseledamöter osv. Fredriks slutsats är att även staten måste betala lika horribla fantasilöner som det privata näringslivet betalar. Men Pia menar väl antagligen att de horribla fantasilönerna till ledningarna i det privata näringslivet borde sänkas till mer rimliga nivåer. Eller vad tror ni hon menar?

» Positiva nyheter

Kärnkraft
Läget för kärnkraften i världen blir sämre och sämre. Första halvåret 2016 har det inte påbörjats ett enda nytt bygge av kärnkraftsaggregat. Det är första gången på 20 år som detta skett. Det pågår också färre byggen än tidigare. De byggen som pågår håller på allt längre tid. Kärnkraftens tid är över och Jan Björklund gråter. Kina som har varit den stora kärnkraftsinvesteraren på senare tid har dragit ner på investeringarna och satsar på förnyelsebar energi. Kärnkraftens tid är över. Det som återstår är att ta hand om avfallet. Här i Sverige ska ju avfallet grävas ner i marken. Där kommer det och ligga och vara livsfarligt i århundraden efter att skyltarna som berättar att kärnavfall är nedgrävt har fallit sönder.

Inga kommentarer: