tisdag 26 juli 2016

Kubas, Liberias och Maldivernas nationaldag

» Det rullar på bra

Euro
När gnällmaffian Anna, Ebba, Annie och Jan drar igång stora klagosången om hur katastrofalt dåligt det går för Sverige så kan det vara läge att be dom läsa lite i deras eget husorgan Dagens Industri. I dag kan vi t.ex. läsa rubriken: Högtryck i ekonomin. Uppenbarligen är det så att den borgerliga högerkvartetten läser de ekonomiska rapporterna som Fan läser Bibeln (inklusive Ebba...). Verkligheten är nämligen den att svensk ekonomi rullar på riktigt bra. Mycket bättre än omgivningen faktiskt. Det som fått Dagens Industri att sätta rubriken "Högtryck i ekonomin" på sin artikel om BNP-utvecklingen är det faktum att det går bättre i Sverige än i USA, Det går klart bättre i Sverige jämfört med Storbritannien. Och, det går mycket bättre i Sverige än i Euroområdet. Det ska också påpekas att arbetslösheten är lägre än för ett är sedan och sysselsättningen är högre än för ett år sedan. Det största problemet för svensk ekonomi är att just det att det går så uselt i Euroområdet, som ju är mycket viktigt för svensk exportindustri. Man kan snarast säga att det står still i Euroområdet och det drabbar ju svensk exportindustri.

Kan man tolka tystnaden från Euro-älskarna som att dom har läst lite ekonomi? Till och med Euro- och NATO-älskaren Jan Björklund är ganska tyst i sitt tjatande om att Sverige borde ansluta sig till Euron. Inga debattartiklar, inga tal, inte ens några positiva ord i intervjuer. Sista veckan har det även blivit tyst på NATO-fronten. Inga debattartiklar, inga tal, tyst som i kyrkan. Kan utvecklingen hos NATO:s näst största militärmakt Turkiet spela in? Och med Donald Trump på väg i USA (som ju alltså är NATO:s största krigsmakt) så lär det nog bli tyst länge på NATO-fronten också.

» Fiffel-EU

xxxxx
Fusket med EU-pengar ökar! Under förra året ökade de inrapporterade misstankarna om fusk med EU-pengar med 30%. I reda tal motsvarar detta 30 miljarder kronor. Länderna i 5-i-topp när det gäller antalet anmälda fuskärenden så ligger Spanien, Rumänien, Polen, Storbritannien och Italien i topp. Räknat i pengar ligger Slovakien, Spanien, Italien, Rumänien och Tjeckien på 5-i-topp. Sverige ligger på båda listorna på plats 20 av de 28 medlemsländerna. Detta gäller anmälda fuskfall, inte det totala fusket. Fast det är klart, på en budget på 1,349 miljarder kronor så är ju inte 30 miljarder i fusk så farligt. Eller hur vi nu ska räkna?

» Bonuskåta chefer

Vadå girig
Jag hade ju redan i går vissa synpunkter på alla de miljoner som Ericssons sparkade VD Hans Vestberg fått ut de senaste åren och alla de miljoner han får ytterligare som plåster på såren efter att nu ha fått sparken. Uppsägningslön osv är något förmånligare än vanlig A-kassa kan man säga. Sedan Hans Vestberg blev VD för Ericsson 2010 har han fått 265 miljoner kronor. På dom här sex åren har han alltså fått en inkomst som det skulle ta mig mer än 850 år att tjäna ihop. Man har helt enkelt konstruerat bonusprogram som gjort att han fått 10-tals miljoner extra varje år förutom dryga 10-talet miljoner i lön, oberoende av hur det gått för Ericsson. I dom här kretsarna finns en så obegriplig girighet att det måste vara sjukt. Till detta ska tilläggas att han uppenbarligen inte jobbat heltid utan haft flera extraknäck dessutom.

Det är sjukt!

Dessutom är dessa horribla löner till näringslivets höjdare ineffektiva. Om man vill ha ett långsiktigt bra fungerande företag alltså. Kanske inte om man vill ha glada bolagschefer. En stor amerikansk studie visar nämligen att dessa överdrivet högavlönade chefer är sämre på att driva företag. Enligt granskningen har rimliga löner till cheferna en bättre effekt för företaget, troligtvis eftersom dom tänker mer långsiktigt istället för överbetalda och bonuskåta chefer som tänker kortsiktigt. Men sådana undersökningar kommer inte att ha något genomslag. Girigheten och kompiskorruptionen är allt för ingrodd!

Inga kommentarer: