fredag 22 juli 2016

En dag av alla

» 5 år sedan Utøya

Norge + Sverige
I dag är det exakt 5 år sedan högerextremisten Anders Behring Breivik mördade totalt 77 personer i det värsta terrordåd som de Nordiska länderna utsatts för i modern tid. Först dog 8 personer vid ett sprängdåd i regeringskvarteren i Oslo och sedan åkte Breivik ut till ön Utøya där ytterligare 69 personer sköts ihjäl vid det norska Arbetarpartiets ungdomsanläggning på ön. Anders Behring Breivik hade sin bakgrund bland annat i det norska Fremskrittspartiet. Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna. Fast enligt gårdagens artikel i Svenska Dagbladet om just Fremskrittspartiet tar dom avstånd från Sverigedumokraterna. Man anser att man har sin bakgrund i en allmän högerinriktad missnöjespolitik i motsats till Sverigedemokraterna som har sin bakgrund i nazismen.

» Det fina folket kan

Girig överklass
Det står nu klart att chefen för Internationella Valutafonden, Christine Lagarde ska ställas inför rätta. Fast det har tagit sin tid. Det hela har sin bakgrund i att fransmannen Bernard Tapie (allt från underhållare till politiker och dessutom affärsman) sålda sitt innehav i Adidas till en fransk statlig bank. Sedan sålde dom vidare aktierna med rejäl förtjänst. Bernard Tapie tyckte han blivit lurad och stämde staten. Till slut fick Bernard Tapie 400 miljoner Euro av franska staten. Finansminister då var just Christine Lagarde. Det har senare visat sig att en av domarna som tyckte att ersättningen var lämplig var en god kompis till Tapie. Senare har franska staten krävt tillbaka pengarna. Christine Lagarde hävdar att hon fått klartecken av dåvarande president Nicholas Sarkozy till affären. Han förnekar dock detta.

När Christine Lagarde fick jobbet som chef för Internationella Valutafonden så berodde detta på att förra chefen för Internationella Valutafonden Dominique Strauss Kahn anklagats för att ha våldtagit en städerska på ett hotell i New York.

I dag läser vi att Roger Ailes, som var chef och var med och grundade den ganska högerinriktade TV-kanalen Fox News, känt sig tvingad att avgå. Detta sedan flera kvinnliga anställda anmält honom för sexuella trakasserier. En av de som gjort anmälan är nyhetsankaret Gretchen Carlson. Nu ersätts Roger Ailes av Rupert Murdoch. Roger Ailes har fått stor del av äran för Fox News stora framgångar. Han har även fungerat som rådgivare till flera republikanska presidenter. Fox News har gjort sig välkända för en klart högerinriktad och ärkekonservativ prägel på sändningarna.

Det är vad jag läser om i dag. Men fortsättning kan följa!

» NATO:s framtid

Donald Trump
Jag har ju haft mina undringar hur den svenska NATO-maffian ska förhålla sig till sin kamp för ett svenskt medlemskap i NATO med tanke på utvecklingen i NATO:s andra största krigsmakt, Turkiet. Jan Björklund, Anna Kinberg Batra och resten av gänget måste ha hamnat i ett rejält dilemma. Men frågan är vad som egentligen kommer att hända. Donald Trumps intresse för NATO verkar vara mindre än Jan Björklunds. Snarare verkar han ha som mål att avveckla det amerikanska engagemanget. Allt fler funderar på om NATO egentligen kommer att överleva Donald Trump som president i USA. Fast den mannen vet egentligen inte så mycket. Snarare har han ju gjort sig känd för att mest prata rappakalja. Jag har sagt det tidigare, jag får mardrömmar av en värld där Donald Trump är president i USA, Boris Johnson utrikesminister i Storbritannien och Putin president i Ryssland.

Inga kommentarer: