lördag 23 juli 2016

Tråkigheter

» Vi kan inte skydda oss

I går var det 5 år sedan den norska högerextremisten Anders Behring Breivik mördade sammanlagt 77 personer, de flesta ungdomar på det norska Arbetarpartiets ungdomsläger på ön Utøya. I går sköt en ung galning i München ihjäl 9 personer innan han tog sitt eget liv. En ung 18-åring som uppenbarligen var fascinerad av tidigare massmord som olika skolskjutningar och som tydligen såg Anders Behring Breivik som en idol. En ung kille som uppenbarligen känt sig mobbad i alla år och som inte haft något större socialt umgänge. En grupp där vi kan hitta de flesta massmördare / terrorister. Det visar också mycket tydligt att det inte går att skydda samhället från den här typen av katastrofer. Dom inspireras ofta av tidigare händelser. Publiciteten får dom att "tända" på tanken. Kan dom få tag på vapen ökar det risken att något händer. Men, som jag sade, vi kan inte skydda oss på annat sätt än att arbeta för att förhindra att ungdomar hamnar i den här situationen. Vi får inte heller gå omkring och vara rädda. Risken finns för att något kan hända. Men vi måste komma ihåg att sannolikheten är mindre för att vi drabbas av en massmördare / terrorist än att vi råkar ut för en trafikolycka.

Älska din granne
Det är dock viktigt att komma ihåg att vi inte kan döma grupper kollektivt för vad som händer, för vad enskilda människor från en viss grupp gör. Vi kan konstatera att massmorden i München inte längre kallas terrordåd utan masskjutning, detta sedan det stod klart att det uppenbart inte har något samband med islamistiskt våld. Massmord av olika slag kommer att fortsätta hända så länge det finns människor som mår psykiskt dåligt och som kan få tag på vapen / bomber.

I Skellefteå har RFSL:s lokaler utsatts för skadegörelse av någon eller några som uppenbarligen inte kan acceptera att män eller kvinnor har en sexuell läggning som inte överensstämmer med deras egna ideal.

I går kom också domen sedan en grupp högerextremister attackerat en grupp feminister i Malmö för mer än 2 år sedan. Svårast skadad blev den välkända MFF-supportern Showan Shattak som bland annat blev knivhuggen flera gånger i ryggen. Han fick livshotande skador, men överlevde. På högerextrema sajter beklagades att han överlevde. En av de två misstänkta för mordförsöken, den välkända nazisten Andreas Carlsson, flydde till Ukraina där han tog värvning vid den högerextrema paramilitära gruppen Azovbataljonen, som med den ukrainska regeringens goda minne slåss på den ukrainska sidan i kriget i östra Ukraina mot "ryska" trupper. Ett antal svenska högerextremister finns bland de som frivilligt åkt till Ukraina för att kriga. Så småningom greps han dock i Ukraina på svensk begäran och har utlämnats till Sverige. I går dömdes han till 3 års fängelse för grov misshandel. Den andra högerextremisten som stod anklagad för mordförsöket på Showan Shattak frikändes eftersom det inte gick att bevisa att det var just han som var den skyldiga. Själv mindes han inte något säger han och eftersom tiden gått (pga att Andreas Carlsson flydde till Ukraina) kunde andra vittnesmål inte vara tillräckligt utförliga.

Uppenbart är i varje fall att det är just våldsamma högerextremister som är den grupp som står för de flesta "politiska" mord och andra våldsbrott i Sverige. Men, det innebär INTE att vi ska gå omkring och vara rädda för denna lilla grupp våldsfanatiker. Det är nämligen just det dom är ute efter - att vi ska vara rädda för dom.

» Bedragare del 285

Jag fick mejl från en Reed Casey med rubriken "Sales report". Det här är ett ganska vanligt mejl just nu. Dom är ledsna över att vi inte kunde talas vid, men man bifogar en lämplig fil för mig att läsa. Hur som helst skriver Reed så här:

Spam
1 bilaga - tycker_FBCCC3.zip

I am truly sorry that I was not available at the time you called me yesterday.
I attached the report with details on sales figures.

-----

Warm regards,
Reed Casey

ANGLO PACIFIC GROUP
Phone: +1 (616) 561-28-00
Fax: +1 (616) 561-28-28

Om man ska komma med något gott råd när man får den här typen av mejl så är det nog först och främst att INTE klicka på bilagan och öppna den. Som jag sagt tidigare så är det kanske inte så att det börjar ryka om datorn, men jag är övertygad om att datorn och / eller din privatekonomi inte kommer att må bra av ett öppnande av den här typen av .zip-filer. Släng skiten.

Inga kommentarer: