söndag 10 april 2016

Man kan inte lita på kapitalismen

» Panamahatt på köpet

Panamahatt på köpet
Har ni förtroende för bankerna? Nä, jag kan gissa att förtroendet är lågt, mycket lågt. Och uppenbarligen har det sjunkit ytterligare på sista tiden enligt en undersökning som gjorts helt nyligen. Den undersökningen visar att vi faktiskt har sämre förtroende för bankerna än t.ex. EU-Parlamentet. Något som jag faktiskt inte trodde var möjligt. EU-Parlamentet är det väl bara några EU-kramande liberaler som litar på? Hur som helst ligger nu bankerna ännu lägre. Det säger en hel del.

En av mina favoritskribenter, Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet, funderar över Nordeas ordförande Björn Wahlroos lämplighet som just detta. Det är Björn Wahlroos som hävdade att 80% av svenskarna är finansiella idioter och att det var bankens uppgift att se till att slantarna fördes över till de resterande 20 procenten som inte var idioter. Björn Wahlroos har också uttalat sig om Nordeas inblandning i skandalen med den Panama-baserade advokatfirman Mossack Fonseca som specialiserat sig på att hjälpa de med för mycket pengar att skapa brevlådeföretag i skattesmitarparadis så att dom kan gömma undan pengarna från skattemyndigheter, poliser, tullare och andra myndigheter. Björn Wahlroos kommentar är: - "Jag vill trots allt påminna om att vi talar om obefintligt små pengasummor i sammanhanget". Andreas Cervenka har tittat i Svenska Akademiens ordbok och konstaterar att "obefintlig" betyder "icke-existerande". Enligt Synonymer.se är det jämbördigt med "inbillad", "påhittad" eller "uppdiktad". Så ser alltså Nordeas ordförande på världens största skandal just nu. Björn Wahlroos är nog inte rätt man som ordförande för det som en gång i tiden var statens bank. Svenska staten har sålt ut allt innehav så inflytandet är nog "obefintligt", om man säger så. Men om Swedbank sparkar folk i ledningen så kan Nordea göra det. Gör det!

Det som hänt med Findus i Bjuv visar med önskvärd tydlighet att man inte kan lita på kapitalet. En intressant och fascinerande studie man kan göra är att det finns en del politiker och kommentatorer (i stort sett uteslutande på den vänstra politiska planhalvan) som dragit slutsatser av det faktum att Findus nya ägare Nomad Foods är ett brevlådeföretag på skattesmitarparadiset Brittiska Jungfruöarna och att man uppenbart köpt Findus för att bli av med en konkurrent och istället komma över ett varunamn. Verksamheten i övrigt är man inte intresserad av och beslutet att lägga ner var fattat redan när man köpte Findus. Det är snabba slantar som man ska slippa skatta för som gäller. Däremot är denna typen av slutsatser nästan obefintliga på ledarsidorna i den övervägande borgerliga svenska pressen. Att man inte kan lita på kapitalismen är en slutsats som är farlig att inse.

Tidningen ETC berättar om avslöjandet av världens största mutskandal. Centrum är det Monaco-baserade lobbyföretaget Unaoil som agerat mellanhand när hundratals företag runt om i världen betalat mutor till regimer i Mellanöstern, Centralasien och Afrika. Även här är det omfattande läckor som intresserade granskande media kommit över. Man kan inte lita på kapitalismen och kapitalet. Ju mer pengar och makt, desto mer vill man ha - till vilket pris som helst.

Inga kommentarer: