lördag 30 april 2016

Valborgsmässoafton 2016

» Grattis på födelsedagen

Vi firar
Det är väl ingen som har missat att Knugen i dag fyller år. Den enda födelsedag som hade kunna få mer uppmärksamhet i media vore väl om Gud fader själv hade haft födelsedag. Nu har dock Knugen beklagat sig över att media är så elaka mot honom så han blir ledsen, så jag tänker inte gratulera honom på födelsedagen. Det hade nog skett på ett sätt som gjort honom ännu mer ledsen. Han kan ju inte hjälpa att ha råkat bli knug. Han (eller någon annan) har ju inte valt det här. Han har ju bara råkat födas till det utan att egentligen ha några speciella kvalifikationer eller intressen för ämbetet. Det är inte hans fel att han är knug och utsatt för allt åtlöje. Jag väljer därför att istället gratulera min kusin Lars som fyller år i dag. Det känns viktigare. Grattis Lars!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

» Vad är krigsbrott?

Rubriken är en svår fråga. Vad som är ett krigsbrott handlar nämligen om vem som gjort sig skyldig till "krigsbrottet". Det handlar om hur den politiska situationen är när bedömningen ska göras om det hela var ett "krigsbrott" eller inte. Det handlar också om när den här bedömningen ska göras ifall det var ett "krigsbrott" eller inte. Hur länge sedan var det? Vad får mig då att fundera över sådana här allvarliga saker en dag när vi egentligen bara borde fira. Jag pratar då inte om att fira att Gud fad... f'låt Knugen fyller år. Jag talar om att det är Valborgsmässoafton och att vi borde fira att våren är här.

Vad fick mig då in på dessa vägar? Jo, en artikel för någon dag sedan som berättade att USA inte anser att det var något krigsbrott när amerikanskt flyg i oktober i fjol genomförde en bombattack mot Läkare utan gränsers sjukhus i Konduz i norra Afghanistan. Totalt dog 42 personer vid attacken. Både personal och patienter. Det handlade inte bara om en enstaka bomb som av misstag missade sitt avsedda mål, utom om en attack som pågick under en längre tid mot just sjukhuset. Men, som sagt, från USA:s sida anser man naturligtvis inte att det var ett krigsbrott, utan bara ett misstag.

När det som kallas IS bombar ett syriskt sjukhus är den gängse uppfattningen att det är ett krigsbrott. När den syriska regimen gör det samma är det tveksamt om det är ett krigsbrott. När den turkiska krigsmakten bombar ett sjukhus i den del av Turkiet som behärskas av kurdiska grupper nämns det inte i media. När den Saudiarabiska krigsmakten bombar ett sjukhus i Jemen nämns det inte heller i media. När Israel bombar ett sjukhus i Gaza är det antisemitism att säga att det är ett krigsbrott. Vi har nämligen i media bara plats för ett krig åt gången. Att påminna om de turkiska massmorden på armenier under första världskriget är olämpligt och tystas ner för att inte reta den Turkiska regimen i dag (som inte erkänner händelsen som krigsbrott eller massmord). Totalt dog omkring 2 miljoner i regelrätt utrotning, varav 1,5 miljon armenier. Vi måste nämligen hålla oss på vänlig fot med den turkiska regimen eftersom dom ska ta hand om de flyktingar som vill ta sig till Europa. Och Europa har ju inte plats för några hundra tusen flyktingar. Dom har det bättre i Turkiet tillsammans med kanske ytterligare en miljon flyktingar. Att Turkiet är en högerextrem och rasistisk regim har ingen betydelse. EU-ordföranden Donald Tusk anser ju att - "Turkiet är idag det bästa exemplet i världen på hur man ska behandla flyktingar!" Kanske spelar det in att Donald Tusk kommer från Polen som i dag styrs av en högerextrem och mer eller mindre rasistisk regim. Ännu fler flyktingar finns i Libanon, som tagit emot fler flyktingar än vad det finns egna medborgare. Däremot går alltså den europeiska civilisationen under om det kommer några hundra tusen flyktingar till Europa.

Det är mycket som är relativt, och där vad som är sanning beror på omständigheterna.

Inga kommentarer: