söndag 3 april 2016

Upp till kamp

» Sätt åt dom

Har ni hört talas om advokatbyrån Mossack Fonseca? Antagligen inte, om ni inte läst om dom i dag alltså. Om jag berättar att Mossack Fonseca håller till i Panama så kanske en del av er börjar gissa vad det här ska leda till. Miljontals läckta dokument avslöjar hur just den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt politiker runt om i världen, företagsledare, sportstjärnor, artister och ökända brottslingar att gömma undan mer eller mindre ärligen införtjänta pengar i olika brevlådeföretag på skattesmitaröar runt om i världen. Det är tyska Süddeutsche Zeitung som först med hjälp av grävande journalister kommit över dokumenten som avslöjar hur människor med gott om slantar men mindre gott om moral tagit hjälp att gömma undan slantarna så att myndigheter (allt från polis till skattemyndigheten) inte ska kunna hitta dom. Läs och begrunda!

Han var bara en seriefigur
Bland de som avslöjas med att gömma undan slantar utomlands är flera medlemmar av Islands regering. Bland annat avslöjas att Islands finans- och inrikesminister haft slantar undangömda i skatteparadis. Islands statsministers fru avslöjas ha gömt undan pengar på Brittisk Jungfruöarna. Det är samma s.k. "skatteparadis" som det bolag som köpt upp Findus för att lägga ner det hela är undangömt. Tyvärr är det här ett helt normalt beteende för de med gott om slantar. - "Bäst att gömma undan dom så att man inte tar några risker - betala skatt t.ex."

På tal om Island och att leva i olika världar så läste jag i dag en liten artikel om hur de bankdirektörer på Island som dömdes för olika bedrägerier efter att de tre isländska bankbubblorna med Glitnir, Landsbanki och Kaupthing kollapsade 2008. Flera av dom dömdes fem år senare till 3-5 års fängelse. Fängelsestraff dom nu tillbringar på en öppen anstalt, Kvíabryggja. Där behöver dom bara vara på natten för att sova, och har då full tillgång till dator, TV, telefon osv. På dagarna är dom ute i samhället och fortsätter att göra affärer. Ganska privilegierad situation. Hade dom varit vanliga tjyvar hade dom inte haft det så bra. Men det är så det är, vi lever helt olika liv.

I går avslutade jag min blogg med meningen: - "Upp till kamp och gynna de seriösa, släng smitarna på sophögen". Det är full anledning att upprepa den meningen. Det är dags för oss vanliga hederliga medborgare att gynna de som gör rätt för sig och slänga de giriga smitarna på sophögen. Dom kan få gå till återvinning!

Inga kommentarer: