måndag 4 april 2016

Nya avslöjanden

» Förvånade?

Dagens stora mediaavslöjande är väl de s.k. "Panama-dokumenten", som jag tyckte till om redan i går. Det handlar om att den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung genom en läcka kommit över miljontals dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten var så omfattande att man bett om hjälp av hundratals journalister runt om i världen som under en lång tid i hemlighet arbetat med att nysta i härvan. För svensk del är väl än så länge det värsta avslöjandet hur aktiva Nordea varit med att hjälpa en viss grupp kunder med att med hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca skapa brevlådeföretag runt om i världen i olika "skattesmitarparadis" i syfte att gömma pengarna för myndigheterna. Det är uppenbart att Nordea togs med överraskning av avslöjandena då reaktionen från början främst handlade om att smyga undan. Det tog tid innan det ens kom någon officiell förklaring från en nivå ovanför handläggaren. Men bortförklaringen räcker verkligen inte för att förklara hur det kommer sig att Nordea utmärker sig bland de svenska bankerna. Det är en rejäl skandal. Det fordrar nog bättre förklaringar än de jag sett för att motivera mig att fortsätta vara kund i Nordea. Varför ska jag fortsätta att göra mig beroende av en bank som utmärker sig med att hjälpa en annan redan tidigare privilegierad grupp bland kunderna med att smita undan. Jag kan inte se att man från Nordea på ett acceptabelt sätt kunnat förklara varför dom utmärker sig bland de svenska bankerna.

Om man studerar listan över de ledande fiffelbankerna kan vi se att fyra ligger i Luxemburg, två på Guernsey, en på Jersey, två i Schweiz och en i Monaco. Kan ni också se ett samband mellan dessa? På elfte plats kommer Nordeas kontor i Luxemburg! Det finns inga ursäkter, det finns inga acceptabla bortförklaringar. Men det är egentligen inget som förvånar. Den som redan tidigare har gott om det, gör allt vad hen kan för att behålla och slippa bidra till det gemensamma. Att de ledande bankerna hjälper till är egentligen ingen förvåning (gissa om jag har något förtroende för bankerna), men det gör inte skandalen mindre. Det ska bli spännande när (om...) det avslöjas vilka svenskar som fått hjälp med att gömma undan sina slantar. Internationellt har det avslöjats allt från isländska politiker, kändisar, företagare och andra makthavare runt om i världen. Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos klassiska yttrande om de 80% idioterna förtjänar att påminnas om:

Björn Wahlroos, Nordea
- "Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det är alltså vi vanligt folk som är de 80 procenten medan Nordea uppenbarligen hjälper de andra 20 procenten att smita undan.

Det är dags för oss "vanligt folk" att göra klart att vi inte vill ha med smitarna att göra. En grupp som gömmer sig bakom "skattesmitarbrevlådor" är spelbolagen som gömmer sig bakom anonymiteten för att slippa följa lagarna. Bojkotta fifflarna! Det gäller allt från spelbolag till andra smitare.

Själv känner jag det som att det ska mycket till för att jag nu inte ska byta bank. Jag har en känsla av att Nordea har slutgiltigt trampat i klaveret ordentligt. Jag har samma dilemma när det gäller Findus. Ska jag fortsätta köpa Findus närproducerade produkter tills fabriken i Bjuv lagts ner? Eller ska jag redan i dag markera mot de giriga fifflarna genom att inleda en bojkott redan nu? Jag kan inte bestämma mig. Det finns de som bestämt sig, Ica Björnen i Helsingborg har redan plockat ut Findus produkter ur sortimentet. Dom har mitt fulla stöd. Det är dags för oss alla att se till att det inte lönar sig för de giriga fifflarna att lura oss. Det är dags att bojkotta de som inte tar sitt ansvar. NU!

Inga kommentarer: