fredag 15 april 2016

Lite gnällande i slutet på veckan

» Lite olika världsbild

Brevlådeföretaget Nomad Foods beslut att lägga ner den moderna och lönsamma Findusfabriken i Bjuv bara några månader efter det att man köpt hela företaget har naturligtvis skapat en hel del debatt. Vi kan också se en märkbar skillnad på reaktionerna beroende på hur man ser på världen. Det senaste är att fotbollslaget HIF i Helsingborg ställer upp för de Findusanställda och Bjuvsborna. Bland annat bjuder man nu all personal på Findus i Bjuv på två gratisbiljetter till HIF:s matcher på Olympia. Sedan finns det andra sätt att reagera på nedläggningsbeslutet och reaktionerna på beslutet. I Riksdagsdebatten om budgeten häromdagen hånade moderaternas Ulf Kristersson de politiker som ställt upp och markerat mot beslutet. Han tyckte det var trams att demonstrera. En annan moderat, Dennis Jernkrook i Borås, kallar nedläggningsbeslutet "ett riktigt toppenbesked" och gläds över de kanske mer än 1000 personer som förlorar försörjningen när fabriken lägger ner. Riktigt hur han resonerar har jag inte förstått, men som moderat är det ju inte nödvändigt att det hela går ihop i slutet.

Jonas Sjöstedt
Istället vill jag ge en eloge till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som i en debattartikel i Aftonbladet undrar var Annie Lööf och Centern höll hus när man demonstrerade för framtiden för svensk livsmedelsindustri och svensk jordbruksnäring. Det borde ju ha varit av stort intresse för Centerpartiets Annie Lööf att ställa upp för de här näringarna. Men det har varit helt tyst från det hållet. Jag tror att den gode Jonas Sjöstedt har dragit den korrekta slutsatsen. För dagens Centerparti är det inte Lantbruket och Livsmedelsindustrin som gäller utan istället är det Stureplanscentern som bestämmer. Dom vet nog inte ens var Skåne ligger, ännu mindre Bjuv. Dom är bara utanför tullarna när dom åker på solsemester! Tack Jonas för väl valda ord. Annie, var är du?

» Dom som inte vill ta sitt ansvar

Apropå gårdagens tyckande om tidernas affär så kan vi notera att SCA inte är ensamma om samma fiffelupplägg. Vi kan i dag läsa om att t.ex. Sandvik, SSAB, Assa Abloy och ytterligare företag fastnat i Skatteverkets nät efter att ha gjort liknande fiffeltransaktioner. Det är direkt skamligt att stora, påstått seriösa, företag lägger sådan energi på att fiffla undan sitt ansvar istället för att lägga energi på att utveckla sina företag. Dom ska skämmas öronen av sig!

Vår gemensamma jord
Men dom är inte heller ensamma. I en liten notis i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga läser jag att den amerikanska skattemyndigheten förlorar uppskattningsvis 1.000 miljarder kronor på att amerikanska företag fifflar med sina finanser för att slippa betala skatter. Läs den siffran en gång till, 1.000.000.000.000 kronor varje år. Gubbarna (för det är mest gubbar) borde rodna av skam.

Men, det stora problemet är enligt borgerliga debattörer att det inte går att bedriva företagsamhet i Sverige. Uppenbarligen inte någon annanstans heller med tanke på företagens fifflande runt om i världen. Ja, då med undantag för Caymanöarna, Brittiska Jungfruöarna, Guernsey och lite andra öar. Fast det finns dom som lyckas ändå. Jag ser hos VA att Minecraftmiljardären Markus Persson fått några kronor över och har köpt ett eget privatjet för 250 miljoner. Det finns dom som fått några slantar över trots allt gnällande. Men skäms gör dom uppenbarligen inte.

Sedan finns det ju dom som i sedvanlig ordning främst vill sätta åt de som är mindre lyckligt lottade. Moderaterna vill ju som vanligt förvandla Sjukförsäkringen (observera att det är en Försäkring) till något annat helt sjukt. Ytterligare karensdag, lägre ersättningsnivå och dessutom återinförd stupstock. Sjukförsäkringen är just det, en försäkring. Man betalar in när man är frisk och kan jobba via skatt och sjukförsäkringsavgift, och när man sedan blir sjuk så får man ut ersättning från försäkringen. Precis som du betalar för din bilförsäkring, villaförsäkring osv. Blir din bil förstörd eller ditt hus brinner upp så får du en ersättning som står i rimlig proportion till vad bilen eller huset är värt. Inte helt, men en rimlig ersättning. Fast enligt Moderaternas syn på försäkringar så skulle du uppenbarligen om din bil blev stulen få ersättning så att du kan köpa en begagnad cykel istället. Skulle huset brinna upp ger villaförsäkringen ersättning så att du kan sätta upp ett tält. Skäms dom inte?

Inga kommentarer: