måndag 9 november 2015

Frågor om moral

» Dagens citat

- "Har vi verkligen den moraliska rätten att kräva att framtidens medborgare ska vakta våra radioaktiva bajspåsar i 100.000 år?"

Atomkraft - nej tack
Sagt av fastighetsägaren, riskkapitalisten och konstnären Lennart Grebelius apropå att kärnkraftsindustrins lösning på det radioaktiva avfall man lämnar efter sig är att helt enkelt gräva ner det som en gåva till kommande generationer - och civilisationer. Varningskyltarna som berättar att radioaktivt och livsfarligt avfall är nedgrävt kommer att vara försvunna tiotusentals år innan avfallet inte är livsfarligt längre.

Samtidigt läser jag i dag en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga som gläds åt att den svenska tekniken att gömma undan det radioaktiva kärnavfallet genom att gräva ner det är aktuellt även för andra länder. De mer än 10 miljarder kronor som än så länge lagts ner på att hitta ett bra sätt att gömma undan skiten kanske kan bli intressant för flera. Fast det är ett intressant faktum att vi skapar skiten innan vi vet vad vi ska göra med den.

Kommer ni förresten ihåg folkomröstningen om kärnkraft. Det är 35 år sedan och vann gjorde alternativet som talade om "avveckling med förnuft". Det är långa 35 år!

» En massa människor

Inte rasist
Sedan 2010 har nästan 600.000 människor invandrat till Sverige! Ett argument för Sverigedumokraternas propaganda om att vårt land håller på att översvämmas? Nja, kanske inte. Under samma tid har mer än 250.000 utvandrat från Sverige. Ännu ett argument för att vi översvämmas av en massa skumma människor medan de "riktiga" svenskarna överger det sjunkande skeppet? Nja, fortfarande inte. Av den där kvarts miljonen som lämnat Sverige sedan 2010 är visserligen en majoritet svenska medborgare. Men faktum är att mer än hälften av de mer än halv miljonen människor som invandrat till Sverige faktiskt också var svenska medborgare som återvände. Under hela perioden 1875 - 1930 var Sverige ut utvandrarland. Det var alltså fler som reste till andra länder för att söka lyckan där istället för att leva kvar i ett fattigt land där dom inte kände att dom hade någon framtid. Men sedan har det vänt. Sverige är nu ett rikt land som är lockande för människor som vill börja om på ett nytt ställe i världen. Många kommer att stanna och göra Sverige ännu rikare medan andra återvänder till sitt gamla hemland när förutsättningarna där har förbättrats. Precis som svenskar ibland gör. Fast SD-svansen är inte glada. Dom tror nämligen att människor med ljus hy och blont hår är mycket bättre människor än de med lite mörkare hy. Det kallas rasism! Vi behöver dom som kommer, precis som dom som kommer behöver oss. En utmärkt lösning. Läs de tänkvärda raderna från Lena Mellin och lyssna på Niklas Strömstedt när han sjunger tänkvärda Lyckolandet. Fast det tålde uppenbarligen inte SD-svansen som sitter i sin gödselkurra och njuter av att hitta på det ena värre hotet och förnedringen efter det andra.

Inga kommentarer: