torsdag 5 november 2015

Torsdag!

» Bra Magdalena Andersson

Även en blind höna kan pricka rätt någon gång. Det är med stor glädje som jag ser att vår Finansminister Magdalena Andersson nu äntligen öppnar upp för ett förslag om flygskatt. Något som naturligtvis inte tas emot särskilt positivt av borgerliga politiker. I deras värld finns inget hemskare än att höja en skatt eller att införa en ny skatt. Sedan kvittar det vad som beskattas eller vad pengarna används till. Inte ens det parti till höger (centern) som en gång i tiden kallade sig för ett miljöparti kan göra något annat än sparka bakut i dag. För att inte tala om flygbranschen som bedömer att jorden kommer att gå under i en enorm konkurs om flygpassagerarna får betala lite mer. Tänk på miljön i FÖRSTA hand. Det handlar om vår framtid.

Flygutsläpp

» En fundering om Nationalekonomer

Ibland behandlas nationalekonomi som en vetenskap där 1+1 alltid blir 2. Men så exakt är inte nationalekonomi. Det finns inga sanningar, utan mest tyckande. Så när en nationalekonom uttalar sig ska man vara medveten om att det hen säger är präglat av hens egen grundinställning. Av hens ideologi helt enkelt. Hur ska man då veta vilken syn på världen som bestämmer vad denna "expert" egentligen tycker? Det finns faktiskt ett par små enkla grundregler, som baseras på vilka ord hen använder. Nationalekonomer har ju ofta åsikter och påstår att dom förklarar olika effekter av ekonomiska åtgärder och vet precis vad som är bäst. Om en nationalekonomin använder ordet "Bidrag" när han pratar om saker som Sjukförsäkring, Föräldraförsäkring eller Arbetslöshetsförsäkring (för att ta några exempel) så kan ni vara övertygade om att den aktuella "experten" vid senaste valet röstade på ett Borgerligt parti. Och det styr naturligtvis hur han uttrycker sig, vad han rekommenderar eller varnar för. Skulle hen istället använda ord som "Bidrag" eller "Subventioner" av vissa branscher genom RUT-avdrag, ROT-avdrag och liknande så står hen istället lite mer till vänster. När en "expert" i TV talar om att Bidragssektorn växer när fler är sjukskrivna eller blir arbetslösa och vill utöka ROT- och RUT-avdragen för att råda bot på detta så är det en borgerlig nationalekonom. Om en annan istället säger att kostnaderna för Sjukförsäkringen och Arbetslöshetsförsäkringen ökar och rekommenderar begränsningar i subventionerna och bidragen till servicesektorn genom sänkta ROT- och RUT-avdrag så står hen istället till vänster. Tro inte att Nationalekonomer är allvetande experter som står inne med sanningar. Dom är tyckare som är färgade av sin politiska åsikt. Nationalekonomi är spännande. Detta säger jag även om jag inte blev färdig med min utbildning till detta vid Lunds Universitet. Att kalla sig Gymnasieekonom låter ju tyvärr inte lika fint. Men, som sagt, spännande är det.

» Trots Jan Björklund

Skoltalibanen Jan Björklund
I åtta år har den folkpartistiska skoltalibanen Jan Björklund härjat med den svenska skolan. Det är väl inte så fasligt många som tycker att den perioden varit så speciellt lyckad. Nu har vi fått ett bevis på att det omedelbart blev bättre så fort Jan Björklund fått respass. Drygt 900.000 vuxna människor runt om i världen i 70 olika länder har fått genomgå att språktest i hur bra dom är på det engelska språket. Det visar sig då att bland de länder där engelska inte är modersmålet så var svenskarna allra bäst i hela världen på engelska. Följt av Nederländerna, Danmark, Norge, Finland, Slovenien, Estland, Luxemburg, Polen och Österrike. Allra sämst var kunskaperna i Libyen, Kambodja, Saudiarabien, Algeriet och Irak. Vad har då detta med Jan Björklund att göra? Jo, när samma undersökning gjordes ett år tidigare, när skoltalibanen fortfarande kunde härja fritt, så kom Sverige bara på tredje plats. Tänk så mycket man kan bevisa med statistik!

Inga kommentarer: