söndag 26 juli 2015

Fiaskot

» Det svenska rättssystemets fiasko:

Rättvisa
Utvecklingen när det gäller misstankarna mot Julian Assange är ett praktexempel på hur ett lands rättsväsende kan göra totalfiasko. Bakgrunden är att Wikileaks Julian Assange var i Sverige i augusti 2010 och höll bland annat föredrag. I samband med detta anmälde två kvinnor honom för sexuella övergrepp. Tydligen fanns det inget intresse för att förhöra Julian Assange medan han var kvar i Sverige. Men, sedan han lämnat Sverige och återvänt till London (där han bosatt sig eftersom han inte kan återvända till USA) efterlystes han av svensk polis som ville förhöra honom. För att förhindra att brittisk polis grep honom och förde honom till Sverige tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad. Julian Assanges motivering till att inte vilja återvända till Sverige är han hävdar att han då riskerar att överlämnas av svensk polis till USA där han riskerar långa fängelsestraff för att ha offentliggjort hemliga handlingar via Wikileaks. Julian Assange vill att svensk polis förhör honom på Ecuadors ambassad istället, och förnekar att han gjort något brottsligt. Men det har svensk polis vägrat. Och där sitter man nu sedan snart 5 år. Prestigen styr! Tydligen har den svenska åklagaren Elisabeth Ny nyligen förklarat att hon trots allt nu är villig att resa till London för förhör. Men än så länge har inget hänt, och inom kort preskriberas delar av de misstänkta brotten. Att inga förhör har hållits är helt Sveriges fel hävdar Ecuadors ambassadör. Även om jag hela tiden har poängterat att jag har ingen aning om hur allvarliga beskyllningarna mot Julian Assange är så är det ju självklart att om han begår brott av den här typen så ska han dömas för det. Men nu läser jag en som tydligen inte tycker att de anmälda "sexuella övergreppen" är så mycket att orda om. Det är Staffan Heimersson som i sin krönika i gårdagens Aftonbladet uppenbart tycker att hela frågan egentligen bara handlar om svartsjuka. "Åklagaren borde ha lagt ner målet för fem år sedan" skriver Staffan Heimersson. Av Staffan Heimerssons rader förstår jag att detta är ett rejält fiasko för svenskt rättssystem. Och detta oberoende av om Julian Assange har begått något kriminellt. Är han skyldig så kommer han ju inte att kunna dömas pga det svenska rättssystemets prestige. Och är han inte skyldig är skandalen den samma eftersom han fått sitta "inspärrad" i fem år som oskyldig. Skäms!

Det kostar pengar till banken
» Bankdirektörernas girighet:

Att bankerna och deras direktörer är girigheten personifierad är väl egentligen ingen nyhet. Jag tror att nästan alla som läser de här raderna är införstådda med denna naturlag. En banks syfte är att vara girig! Senast i torsdags när Handelsbanken hade offentliggjort sitt kvartalsbokslut och redovisat den högsta vinsten någonsin under ett kvartal kunde jag ju inte låta bli att kverulera lite över bankernas girighet. Jag är medveten om att detta inte leder till något annat än att jag som bloggskribent i varje fall känner en viss tillfredsställelse över att ha fått lov att gnälla lite. Och jag är inte ensam. Långt in i näringslivet känner man samma frustration över bankernas girighet. I dag läser jag hos Svenska Dagbladet hur Patricia Hedelius i sin näringslivskrönika konstaterar att: "Bankerna åker gratis i kundernas karuseller". Medan bankerna inte är sena i att beklaga sig över att dom får betala ränta på sina insatta pengar hos Riksbanken samtidigt som dom själva inte kan ta någon negativ ränta på våra sparpengar så är dom inte alls lika snabba att berätta hur dom kan låna upp pengar för ingenting som dom sedan lånar ut till oss med rejäl vinst. Vi lånar in våra pengar till bankerna för 0% i ränta men får sedan betala bra avgifter till banken för att kunna använda våra pengar att betala räkningar med osv. Sedan lånar banken ut våra pengar till oss med en ränta som ligger en bra bit högre än vad dom "betalat" i ränta för att kunna disponera pengarna för utlåning. Det finns helt enkelt skäl till att bankerna just nu gör rekordvinster. Bankerna gör miljardvinster, vinster som är ofattbara för vanligt folk. Detta medan man inte snålar med ersättningar och bonusar till de höga bossarna inom girighetens befästningar - Bankerna!

» Dagens citat:

Cuba + USA

Frågan är om han med sitt yttrande menade att det aldrig kommer att ske, eller om han faktiskt trodde att det skulle inträffa en dag långt fram i tiden:

"The US will come to talk to us when they have a black president and the world has a Latin American Pope"

Sagt av Fidel Castro för mer än 40 år sedan, 1973. Men nu har det i varje fall hänt. Och jag tyckte jag läste någonstans att Barack Obama också hade för avsikt att driva igenom en stängning av skammen Guantánamolägret.

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: