tisdag 28 juli 2015

PR-trick eller skandal

» Oj, så besvikna dom blev:

Tintin i sin ubåt
Jag hann se på SVT:s Rapport i går på kvällen som rapporterade att en grupp "vrakletare" hade hittat vraket av en ubåt några kilometer utanför den svenska ostkusten. Och spekulationerna satte fart. Det påpekades att man i området helt nyligen hade spanat efter främmande ubåtar. Flera experter hann uttala sig om hur allvarligt det hela var. Att U-båten med största sannolikhet var rysk. Någon expert uttalade sig om att den såg ny ut. Den kunde inte ha legat där länge. Luckorna var stängda, så besättningen fanns nog kvar ombord. En annan "expert" uttalade sig också om att ryssarna var ökända för att försåtsminera. Det stod ju med kyrilliska bokstäver på skrovet så ubåten var med 99% säkerhet rysk. Expressen var först med avslöjandet. I Aftonbladet spekulerade Göran Frisk som tidigare var chef för svenska försvarets ubåtsjaktstyrka: - "Det är Ryssland, de har varit här förut och det är osannolikt att det skulle vara några andra" hävdade han och fortsatte med: - "Det är en mini ubåt, som går för egen maskin och flyttar sig för att lösa uppgifter på svenskt territorium". Hans slutledningsförmåga ledde även till: - "Den kan mycket väl ha använts för att sabotera undervattensledningar och kan ha använts för att rekognosera vad som händer där, vad som händer på våra örlogsbaser" var några av många säkra uttalanden från Göran Frisk. Aftonbladet presenterade också dom olika ryska ubåtarna som finns. Men när den första hysterin lagt sig fick även lite mer sansade röster en chans. Och nu stod det snart klart att det faktiskt var en rysk ubåt, från 1:a världskriget, innan den ryska revolutionen. Det är tydligen den ryska ubåten Som som förliste 1916 efter en kollision med ett svenskt lastfartyg. Den var stationerad på Åland, som på den tiden var en del av det ryska Tsardömet. Se Aftonbladet, Expressen och SVT. Hysterin lade sig och Försvaret var inte ens speciellt intresserade av att titta på vraket. Som man visste fanns där någonstans eftersom olyckan var känd. Däremot finns det en hel del som har fått sig ett gott skratt. I Ryssland skrattar man gott åt de hysteriska spekulationerna, och även i Sverige är det många som tar chansen att göra sig lustiga - inklusive Sven Tycker. Jag ser att någon påpekade att det berörda vrakletarteamet har en TV-serie på gång som behöver publicitet. Fast det blev kanske lite felaktig publicitet. För deras TV-serie är väl inte en komedi? Jag ser dessutom att bakom vrakletarna ligger en ryss som ligger bakom ett ubåtsmuseum... Dom fick sin publicitet! Läs några bloggar: Ulf Bjereld och Skipper. Eller läs ETC:s sammanfattning.

I Frankrike har man inte Ubåtskränkningar. Där handlar det om helikopterkränkningar. Jag läser att upprördheten på vissa håll är stor över att schweiziska helikoptrar kränkt franskt luftrum och hämtat vatten i den franska sjön Rousses (det låter i varje fall nästan som Ryssland). Pga torka har schweiziska kossor behov av vatten och det har schweiziska armén hjälpt till med. Fast alla tillstånd var tydligen inte klara...

» Bedragare del 211:

Ett föredömlig kort mejl. Så kort att jag "tvingats" ta med texten i brevhuvud osv för att det ska bli något av det. Kul att det dessutom är brittiska pund man ska få och inte det vanliga dollar eller euro. Så här skriver i varje fall Anna Macharackova:

3,000,000.00 GBP

Macharackova, Anna Anna.Macharackova.TU17@Tuck.Dartmouth.EDU

En kvinna
ti 2015-07-28 01:05

YOUR EMAIL ID WITH 3,000,000.00 GBP. REPLY TO : aljazeedrw15@hotmail.com

Och, jag lydde i morse. Och svarade till aljazeera... f'låt aljazeedrw15 från en "skräpmejladress" som jag har tillgång till (kan man ha Hotmail-adresser till annat?). Fast dom har inte hört av sig som svar på mitt svar än så länge. Inget har hänt! Hur som helst tycker jag att ni slänger skiten i papperskorgen om ni skulle få det. Bilden jag valt som illustration är en av många bilder man får som svar om man söker på "Anna Macharackova". Vad den har med henne att göra begriper jag dock inte. Observera det spännande med att hennes "halsduk" är målad ända ut på ramen på tavlan.

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: