måndag 13 juli 2015

Nu börjar semestern

» Skandalen med Ship to Gaza:
Stater som erkänt Palestina

Det blev lite debatt från vissa håll när Sverige för inte så länge sedan beslutade att erkänna den Palestinska staten. Förhoppningen var därför hög när Ship to Gaza gjorde ett nytt försök att bryta den illegala israeliska blockaden mot Gaza. Ett svenskflaggat fartyg med en stor grupp svenskar ombord begav sig helt öppet iväg mot Gaza lastade med sjukvårdsutrustning och solpaneler som skulle överlämnas till ett sjukhus. Båten skulle överlämnas till fiskare som fått sina båtar förstörda. Men, i sedvanlig ordning, tillät inte den israeliska makten leveransen att komma fram. Det svenskflaggade fartyget bordades ute på internationellt vatten av beväpnad och maskerad israelisk militär. Fartyget kapades och besättning och passagerare fördes till Israel och fängslades. Båt och last stals och konfiskerades. Läs gärna författarinnan Kajsa Ekis Ekman ledarartikel i tidningen Dagens ETC för några dagar sedan. Hon var en av de svenskar som befann sig ombord och som kidnappades och fängslades i Israel. Hur har då den svenska officiella reaktionen varit när svenska medborgare kidnappas på internationellt vatten och sedan fängslas av en främmande makt ute på internationellt vatten på sin väg från Sverige till en annan av Sverige erkänd stat? Låt mig säga att jag saknar en modig svensk politiker som vågar öppna mun! Stefan Löfven och Margot Wallström har gjort mig besvikna. Jag hade faktiskt väntat mig mer från Margot Wallström. Du har sjunkit rejält i mitt anseende, jag har haft stor respekt för dig - tidigare.

» Girigheten tar över:

Girighet
Det kan vara lönande att vara politiker. Eller kanske vi ska säga, med tanke på detta exempel, det kan vara lönande att ha varit politiker. USA:s förre president George W. Bush får hård kritik för sina arvoden. Nyligen höll nämnda George W. Bush (f.d. republikansk president i USA) ett tal på en välgörenhetsgala för amerikanska krigsveteraner. Och han håller inte tal gratis. Arvodet för att hålla talet var motsvarande 845.000 kronor. Till detta betalade välgörenhetsorganisationen motsvarande 170.000 kronor för att flyga George W. Bush till och från välgörenhetsgalan i privatplan. Och tydligen är inflationen våldsam i USA. Förra året ville George W. Bush med makan Laura Bush "bara" ha motsvarande 420.000 kronor för sitt tal! Som sagt, det är uppenbarligen lönande att vara f.d. politiker. Fast veteranföreningen tycker visst att det var väl använda slantar. Jaha! George W. Bush kanske skänkte arvodet till föreningen...

Fast jag förstår att de slantar George W. Bush plockade in för de här samtalen egentligen inte är så mycket pengar. För inte så länge sedan såg jag i Veckans Affärer en lista över USA:s 10 bästa betalda VD:ar. Högst på den listan låg Michael T. Fries på tele- och kabel-TV operatören Liberty Global. Hans lön förra året var 112 miljoner dollar. Detta är nästan 2,5 miljoner kronor per dag i 365 dagar per år. De dryga 11 miljoner dollar per år som George W. Bush skulle tjänat om han höll ett tal med det arvodet varje dag under ett helt år skulle knappast placerat honom på topp-100 listan. Men det är lite svårt att greppa för oss vanliga dödliga som inte ens begriper vad det handlar om för belopp. Siffrorna har så många nollor att vi inte kan greppa det. Men slantarna skulle kunna göra rejäl nytta på en del håll i vår värld.

Inga kommentarer: