torsdag 24 juli 2014

» Var går gränsen: I dagens Helsingborgs Dagblad skriver Naomi Abramowicz en debattartikel med rubriken När Israelkritik blir till judehat. Och den ger anledning till att fundera. För naturligtvis är det som Naomi skriver. En del kritik av den israeliska politiken förvandlas till hat mot judar som grupp. Den utnyttjas av antisemitiska grupper. Men, det är faktiskt fullt möjligt att kritisera vad staten Israel gör utan att lägga någon skuld för detta på judar som grupp. Och de grupper som inte kan göra denna skillnad motverkar faktiskt syftet, att kritisera Israel. Men, Naomi glömmer en sak. Detta är inte något unikt. Islamofobiska grupper gör exakt samma sak när det handlar om att lägga skulden på alla muslimer för vad muslimska grupper gör. Det är fullt möjligt att kritisera extrema muslimska gruppers våld utan att lägga skulden kollektivt på alla muslimer, precis som det är möjligt att kritisera Israels våldspolitik utan att lägga skulden kollektivt på alla judar. Intressant är att vi inte lägger skulden på alla kristna för vad vissa högerkristna sysslar med? Men, det är också viktigt att våga kritisera Israel utan att känna dåligt samvete för att man riskerar att kritisera judar med tanke på vad vi under historiens lopp (och fortfarande) utsätter judar för. Det är alltså viktigt att tänka på att det inte går att skuldbelägga hela grupper för vad enskilda individer gör. Judar är inte skyldiga för vad Israel gör. Muslimer är inte skyldiga för vad olika extrema muslimska terrorgrupper gör. Islamofober och antisemiter är samma andas barn och förtjänar inget annat än förakt.

» Om att ta ut segern i förskott: Jag läser att det går bra på Stockholmsbörsen. Det går faktiskt bättre där än vad det gör i hela resten av Europa. Och vi har ju alla lärt oss att börsutvecklingen handlar om förväntningar. Är det så att börsen redan tagit ut ett regimskifte om mindre än två månader i förskott? Räknar Marknaden med att Högeralliansen ska slängas på sophögen i september? Är det därför det går så bra?

» Dagens citat: - "You don't invade another country on phony pretext in order to assert your interests". Detta är alltså sagt av Barack Obama. Och det handlar om Ryssland och Ukraina. INTE om Israel och Gaza. INTE om USA och Irak. Men man kan ju...

» Sanningen kommer ikapp: Polen har fällts av Europadomstolen för att ha tillåtit USA att skapa ett hemligt fängelse i landet där fångar torterats och förnedrats i jakten på terrorister / hämnden på misshagliga. Två fångar som suttit i fängelset, den statslösa palestiniern Abu Zubaydah och Abd al-Rahim al-Nashiri från Saudiarabien, torterades under förhör innan dom fördes till Guantánamo och dom ska nu få skadestånd från Polen. Guantánamo är ju ett annat illegalt fängelse där USA gömt undan fångar som man inte kunnat döma i en rättegång under demokratiska premisser. Det hela är ännu ett bevis för att stormakter (ALLA stormakter) anser att dom har rätt att göra som dom vill. Normala lagar och regler gäller inte dom, om det inte passar in i strategin.

Inga kommentarer: