fredag 11 juli 2014

Bakåtsträvare

» Dagens bromsljus: Medan de flesta är eniga om den svenska förskolans vikt för barnen så finns det faktiskt de som tycker annorlunda. Medan de flesta är eniga om att Kd:s triumf Vårdnadsbidraget gör mer skada än nytta så finns det faktiskt de som tycker annorlunda. I gårdagens Svenska Dagbladet har de två författarna Susanne Nyman Furugård och Christian Sörlie Ekström lyckats få in ett långt debattinlägg som i korthet går ut på att Förskolan är skadlig för barnen och att man istället borde betala mamma mer än 10.000 kronor för att hon ska stanna hemma och passa sina små telningar. Förskolan är ju direkt skadlig och gör våra barn olyckliga. - "Studier som menar att föräldrarna - och främst mamman - är extra viktig under barnets första år" är hänvisningar som dessa båda författare använt på annat håll. Och det kan vi ju se när vi lämnar våra barn på Förskolan. Dom vill inte! Eller? Visst är mamma och pappa viktiga för ett barn. Det är därför vi har en Föräldraförsäkring som gör att någon av föräldrarna, pappa eller mamma, kan stanna hemma från sitt arbete i mer än ett år med en rimlig ersättning. Men Förskolan är ingen "förvaring" av barnen medan mamma och pappa förverkligar sig själva. Förskolan är en pedagogisk verksamhet där barn förbereder sig för skolan och samhället samtidigt som dom träffar kompisar och får leka. Att bygga ut det Vårdnadsbidrag som egentligen borde avskaffas helt är en typisk reaktionär syn på samhället som vill ta tre steg bakåt istället för ett steg framåt.

» Alkoholromantiken: I en debattartikel i Aftonbladet är ett antal företrädare för sjöfolket upprörda över att det är olagligt att framföra en båt och inte vara helt nykter. Det är ju, gudbevars skillnad på sjöfolk och bilister. Om man tar båten så måste man ju kunna ta några öl först, för några öl eller en vinare måste man ju ta, eller? - "Sjöfyllerilagen måste anpassas till båtlivet" skriver man. Hur skulle det vara om båtlivet anpassades till sjöfyllerilagen? Samtidigt läser jag att förra året drunknade fler än någonsin under de senaste 10 åren. Och 85% av de som drunknar är män. Förra månaden drunknade 21 personer i Sverige, det var den värsta siffran på 15 år. Och nästan alla dessa var män som trillade i vattnet från en fritidsbåt och som inte hade flytväst på sig. Är det någon mer än jag som tror att den siffran sett mycket bättre ut om alla hade hållit sig nyktra? Alkohol och bilar och båtar hör inte ihop! Så enkelt är det. HD, SvD och SvD.

» Dagens siffra: Dagens siffra är 450! Fyrahundrafemtio är det antal ton (jo, ni läser rätt, 450 ton) Paracetamol som svensken köper varje år. Paracetamol är det som ingår i Alvedon, Panodil osv. En konsumtion som ökar mer och mer allt eftersom det har blivit lättare att köpa överallt i avregleringens namn. Men Paracetamol är inte ofarligt! Och missbruket har ökat kraftigt. Det finns dom som anser att det är dags att receptbelägga Paracetamol. Bara för att ICA-affären och bensinmacken säljer så är det inte ofarligt.

Inga kommentarer: