fredag 18 juli 2014

Fred NU

Fredsduva
» Stoppa terrorn och ockupationen: Katastrofen i Gaza fortsätter. För den israeliska ockupationsmakten räcker det inte med flygbombningar, raketbeskjutning och missiler från båtar. Den israeliska armén har nu också gått in med soldater i Gaza. Men skulden är naturligtvis helt Hamas, som Israels ambassadör i Stockholm skriver. Det är naturligtvis Hamas fel att Israel ockuperar större delen av Västbanken. Det är naturligtvis Hamas fel att palestinier trängs bort från sina bostäder för att istället israeler ska kunna flytta in på ockuperad mark i egna bosättningar. Och det är naturligtvis Hamas fel att hundratals palestinier dödats i Gaza på kort tid, många barn, kvinnor och åldringar. Det är naturligtvis Hamas fel att Israel släppt många fler bomber och missiler över Gaza än vad Hamas skjutit in raketer över Israel. Det är naturligtvis Hamas fel att hundra gånger fler palestinier dödas än israeler dödas. Faktum är att den israeliska ockupationspolitiken mot palestinierna har mycket stora likheter med en rasistisk apartheidpolitik. Det är dags för världssamfundet att på allvar göra klart för den Israeliska ockupationsmakten att det aldrig kommer att bli någon fred om Israel inte lämnar ockuperad mark och låter palestinierna bygga upp sitt eget samhälle. Sedan är det Palestiniernas ansvar att ta itu med de extrema krafter utan demokratisk koppling som finns på denna sidan. Världen måste inse att det är dags att sluta använda det dåliga samvetet för den behandlingen av judar under hundratals år som skett som motiv för att inte vilja kritisera staten Israel. Staten Israels politik är en sak, det judiska folket är något helt annat. En del judar stödjer staten Israels ockupationspolitik medan andra judar är kraftiga motståndare. Precis som det finns muslimer som inte vill ha någon fred utan Israels totala kapitulation medan andra muslimer har en helt annan syn på saken. Muslimer och Judar kan leva i fred bredvid varandra om man slapp krigshetsande ledare som vill annorlunda. Men grundproblemet är den israeliska ockupationen. Innan den avslutas kan inte fred uppnås. Och världen måste göra detta klart för ledarna i Israel.

» Dagens skratt (och gråt): Det måste vara det jag gav upphov till när jag för någon dag sedan läste Jan Söderqvists tankar om fotbollens ställning i USA. Den sport som i stort sett är störst i alla världens länder kallas inte ens football utan soccer i detta land. Där är istället football en sport där man främst springer omkring med bollen i famnen iklädd någon löjlig skyddsväst. När den konservativa amerikanska kolumnisten Ann Coulter skulle beskriva vår typ av fotboll nyligen, i samband med VM, handlade det om en "omanlig" sport där spelarna har "klänningar" på sig och till råga på allt "gråter" när dom förlorat. De amerikanska "fotbollsmammorna" - "fostrar inte sina gossar till tävlingsinriktade alfahannar utan till frökenaktiga veklingar, belönade för entusiastiskt deltagande snarare än för ärorik seger". Usch så hemskt! Nä, då är det traditionella amerikanska samhället mycket bättre fostrande. En revolver på nattduksbordet så att man kan skjuta någon som kommer oväntat (grannen som vill låna socker eller dottern som kommer hem sent på natten). På ett år mördas 11.000 amerikaner och till det vådaskjuts ytterligare några tusen. Men riktig fotboll är en förklenande sport jämfört med den amerikanska varianten!

» Dagens bakslag: Ett land som gjort allvar i kampen för att få ner utsläppen av koldioxid är Australien. Bland annat har den gamla Labour-regeringen infört en koldioxidskatt för att få ner utsläppen. Det ska helt enkelt kosta slantar att förorena miljön. Men det har inte lämnat Australiens nyvalda konservativa premiärminister Tony Abbot någon ro. Så nu har man avskaffat den "värdelösa och destruktiva skatten som kostat arbetstillfällen och skadat hushållens ekonomi", som han uttrycker det. Fast andra tycker annorlunda. - "EU är övertygat om att kolbeskattning inte bara är det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen, det är också ett verktyg för att genomföra det ekonomiska paradigmskifte som världen behöver" säger EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard. - "Tony Abbott för Australien bakåt medan resten av världen går framåt" säger Labourledaren Bill Shorten. Men när Högern styr har vi inget annat att vänta. Bättre att tjäna lite mer slantar i dag är rädda världen i morgon.

Inga kommentarer: