tisdag 22 juli 2014

Varför slåss vi

» Om olika konflikter: USA och Carl Bildt har ju redan bestämt sig för vem som är skyldig till att det Malaysiska flygplanet störtade över Ukraina. Och USA hävdar ju att dom har bildbevis för att det var luftvärnsmissiler från ryskspråkiga separatister som sköt ner planet. Och att det var missiler som dessa fått från Ryssland som användes. Vi får, för USA:s trovärdighet, hoppas att dom här bildbevisen är mer tillförlitliga än de bildbevis USA hävdade fanns för att Irak hade massförstörelsevapen. Som ju var motivet till den amerikanska invasionen av Irak. Det ska påpekas att samma sorts luftvärn som Ryssland har, och alltså även de proryska separatisterna har, används även av Ukraina. Och enligt många uppgifter har de proryska separatisterna "tagit över" sådana som den Ukrainska armén lämnat efter sig av. I varje fall är Barack Obama tydlig med var skulden ligger och vilka konsekvenser detta ska få. Här är tre citat från Barack Obama i går:
- "Våra hjärtan är krossade, eftersom så många vackra människors liv har gått till spillo. De dödades så snabbt. Våra tankar går till deras familjer".
- "Vi vet också att Ryssland har stort inflytande över separatisterna".
- "Jag hoppas att vi kan lösa det här på ett diplomatiskt sätt. Fortsätter Ryssland att stödja separatisterna kommer landet få betala ett högt pris".

Låt den militära rustningen rosta bort
Men, man skulle kunna byta ut några namn på några ställen och placera citaten i en annan konflikt. Varför inte låta det låta så här:
- "Våra hjärtan är krossade, eftersom så många vackra människors liv har gått till spillo. De dödades så snabbt. Våra tankar går till deras familjer".
- "Vi vet också att USA har stort inflytande över Israel".
- "Jag hoppas att vi kan lösa det här på ett diplomatiskt sätt. Fortsätter USA att stödja Israel kommer landet få betala ett högt pris".
I Gaza är nu dödssiffran snart uppe i 600 döda, de flesta civila. Och nu börjar även de Israeliska offren bli fler. En ny ockupation med marktrupper kostar fler liv. Antalet döda israeler närmar sig 30. Och det här är en konflikt som inte kan lösas utan att Israel lämnar det ockuperade Västbanken och avbryter den nästan totala blockad av Gaza som man upprätthåller. Det här är dock krav som USA inte "vågar" ställa på Israel. Istället fortsätter det amerikanska stödet för den israeliska krigsmaskinen att fortsätta strömma in. Precis som det ryska stödet för de proryska separatisterna i Ukraina. Stöd från två stormakter som gör att konflikterna kan fortsätta. Utan stödet skulle konflikterna dö ut. Men USA vill helst prata Ukraina för att slippa bli påminda om mördandet i Gaza som kan pågå just tack vare det amerikanska stödet.

Och medan världens media som vanligt bara har plats för en katastrof åt gången har det blivit helt tyst om mördandet i Irak och Syrien. Nya massakrer i Nigeria får knappt en notis. Och vilka fler konflikter med mördande av civila får vi aldrig några rapporter om? Se t.ex. SVT 1 och SVT 2.

Säg Nej till Sverigedemokraterna
» Kent Ekeroth slår runt igen: Jag läste för någon dag sedan att Mannen med järnmasken - nä, järnstången ska det vara, Sverigedemokraten Kent Ekeroth varit på krogen igen. Fast numera slåss han inte själv utan har ju stigit i graderna och låter andra slåss för honom. Han har uppenbarligen numera alltid ett antal SÄPO-vakter med sig som kompisar när han är ute och roar sig. Och tydligen var inte alla så lyckliga över att vara på samma krog tillsammans med Kent Ekeroth. Några gick fram till Kent, och här går uppgifterna lite isär. Enligt vissa uppgifter uppmanade dessa i lugna ordalag honom att avlägsna sig. Enligt andra uppgifter var det några AIK-supportrar som ville ta Selfies på Kent tillsammans med dom själva med hjälp av sina mobiltelefoner. Enligt Kent själv var det "fotbollshuliganer". Hur som helst fick tydligen SÄPO-vakterna totalspel och började spruta med tårgassprej och slå vilt med batonger innan dom lämnade krogen med Kent Ekeroth. Det verkar det vara helt enigt bland alla andra gäster, krogpersonal och krogens egna vakter att SÄPO-vakternas våldsamma utfall inte på något sätt var befogat. Läs mer hos Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet.

SÄPO
» Högerterrorn: I dag hedrades offren för den norska högerextremisten Anders Behring Breiviks mördande för 3 år sedan. Han mördade då 77 personer, de flesta ungdomar som deltog i det norska Arbeiderpartiets Ungdomsförbunds läger. Hans hat mot samhället i stort och mot "vänster" i synnerhet resulterade i en norsk katastrof. Och det är också det mest uppenbara beviset på var det stora hotet mot vår säkerhet kommer från - alltså från de högerextrema grupper som verkar både i Norge och Sverige. Det är också samma högerextrema nazister, fascister och rasister som stått för nästan alla politiskt betingade mord i Sverige under de senaste åren. Dom är inte många, men hotet från de våldsamma högerextrema grupperna är verkligt. Men ibland verkar den svenska polisen och säkerhetspolisen inte ta dom på allvar. Där verkar nästan djurrättsaktivister, trädkramare, antirasister och udda vänstergrupper vara ett större hot. Kan det finnas något samband mellan dessa fakta och politiska åsikter inom SÄPO? Och i Norge har det norska Høyre nyligen släppt in högerextrema Fremskrittspartiet i regeringen!

Inga kommentarer: