måndag 21 juli 2014

Om Region Skånes fiasko

» Dagens jubileum: Ja, egentligen gårdagens. I går var det 40 år sedan Turkisk militär invaderade den norra delen av Cypern och skapade det delade Cypern som finns sedan dess. Fast vad man brukar glömma att berätta är att den turkiska invasionen var ett svar på den militärkupp på Cypern som genomförts av militärjuntan i Grekland och som störtade det demokratiskt valda styret på ön och ersatte det med nya grekiskvänliga marionetter med syfte att ansluta ön till Grekland. Och det var för att förhindra detta som den turkiska invasionen gjordes. Fast som sagt, det brukar glömmas att berätta.

» Dagens komik: Dagens komik måste vara de årliga skratten när Åsa-Nisse marxisterna i Centerns Ungdomsförbund har stämma. Det här är en grupp ungdomar som i sin iver att vara så liberala som det är möjligt slår runt och bara blir Pelle-jönsar. Bland årets komik finns att avskaffa kravet på hjälm för vuxna mopedförare. - "Hjälmtvång är fascism" heter det. Om det även gäller MC framgår inte. Avskaffa Tobaksskatten, varningstexterna på cigarettpaketen och förbudet mot rökning på krogen. Legalisering av Cannabis är andra traditionella CUF-krav. Jag blev dock positivt överraskad när jag ser att bevarandet av Monarkin bara överlevde med röstsiffrorna 56-50. Dom är SÅ kul i CUF!

Skåne
» Tänk så bra det blivit - eller: I Svenska Dagbladet hittar jag en sammanställning av en utvärdering av vården i de olika Landstingen som SKL, Sveriges Kommuner och landsting, gjort. Och när man gjort denna sammanställning, där Medicinska indikatorer betyder 60%, Tillgängligheten 20% och Patienterfarenheter betyder 20%, så visar det sig att Hallands län ligger i topp i Sverige. Och det gjorde man även 2011 och 2012. På 2:a plats kommer alla tre åren ett annat Sydsvenskt län, Kronoberg. De andra Smålandslänen, Kalmar och Jönköping kommer på 3:e och 4:e plats. Och då kan man ju tänka sig att Region Skåne också placerar sig bra. Och 2011 var det väl acceptabelt med en 12:e plats, i mitten. 2012 hade Skåne trillat ner till 18:e plats. För att senaste året 2013 ha trillat ner till absoluta bottenplatsen. Skåne ligger alltså på 21:a plats av de 21 landstingen. Riktigt uselt! Region Skåne styrs av Moderaterna med röststöd av Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Men Moderaterna är ensamma större än alla de fyra stödpartierna tillsammans. Och den Skånska sjukvården har genomgått en makalös omorganisation och centralisering. Där bristen på sängplatser inom vården löses genom nedläggning av avdelningar. Och uppenbart är att bra har det inte blivit. Nyligen fick Region Skåne bakläxa av både Förvaltningsrätten och Kammarrätten sedan man låtit Regiondirektören helt ensam besluta om sjukvårdens omorganisation. Man hade alltså inte velat ta politiskt ansvar utan överlåtit det hela till tjänstemännen. Nu fick man alltså bakläxa och tvingades extrainkalla hela regionfullmäktige under sommaren för att i varje fall formellt godkänna vad tjänstemännen redan beslutat. Det är nästan så att man som skåning skäms över att bo i det landsting som är allra sämst. Ett rikt landsting med stora resurser som borde vara duktiga. Men som alltså får rejält med stryk av alla grannlänen. Byt ut femklövern!

Inga kommentarer: