lördag 1 september 2012

Er bloggare läser tidningar

Jakten på slöseriet fortsätter. Aftonbladet berättar i dag att alkoholräkningen för de svenska officiella flygen, som används exklusivt av Kungafamiljen, Regeringen och den högsta Militära ledningen, ligger på 65.000. Det här rör sig om flygningar under cirka 100 timmar per månad och där våra högt uppsatta gubbar och gummor har fri tillgång till sprit under arbetstid. Det här rör sig alltså om arbetstid, inte representation, så räkningen borde faktiskt varit 0 kronor. Det finns ingen anledning att dricka sprit under arbetstid på skattebetalarnas bekostnad. Det ska bli spännande att se om man lyckas luska ut vem eller vilka det är i den tidigare nämnda gruppen som är frikostig med konsumtionen.

Vidare kan vi läsa om hur turerna med stängda ambassader för att spara pengar snarare blivit ett stort slöseri. Det tydliga exemplet är den svenska ambassaden i Angola. Redan 2007 ville Carl Bildt stänga ambassaden i Luanda, men efter våldsamma protester från det svenska näringslivet slutade det hela med att ambassaden trots allt fick vara kvar. 2010 var det dags igen, Regeringen tvingades spara några hundra miljoner inom Regeringskansliet och man valde att göra besparingen genom att stänga 5 ambassader, bland annat den i Angola. Men efter en överenskommelse med Socialdemokraterna bestämdes det att man skulle öppna igen. Men då hade man bland annat hunnit sälja möbler och inredning. Efter stora kostnader för att starta upp igen så är ambassaden i Luanda nu åter igång. Bland annat hyr man nu samma möbler och inredning som man nyligen sålde. En intressant fråga är hur mycket det hela kostat i omkostnader jämfört med vad som skulle sparas. Men, ingen kan ju vara bättre än att han kan ändra sig.

Giriga banker
Sedan går vi över till att läsa Dagens Nyheter som i en stort upplagd artikel berättar vad jag själv sagt flera gånger sedan tidigare. Nämligen det faktum att det inte är så underligt att bankerna gör så stora åtgärder för att locka oss att sluta betala kontant och istället betala med kort. För verkligheten är ju den att om du betalar 100 kronor till affären i kontanter så får ju också affären 100 kronor. Sedan har affären och banken kostnader för att administrera kontanterna. Banken tjänar inte något på det hela. Men, om du betalar med ett kort istället för 100 kronor, så får faktiskt inte affären 100 kronor. Banken behåller en del av pengarna (och ännu mer om det är ett kreditkort). Det finns alltså skäl för bankerna att locka dig att betala med kort, skäl som stavas med förtjänst. Det är en bra affär för banken helt enkelt. Men inte så smart för affären. Småköp går helt enkelt med förlust när administration och avgifter till bankerna dragits av. Ska vi börja bojkotta vinstmaskinerna - bankerna?

Och på ledarplats i Dagens Nyheter konstaterar man att det är ett bekymmer att sätta rättvisa betyg efter nationella prov. Men, man drar inte den ganska självklara slutsatsen, att det helt enkelt är omöjligt att sätta rättvisa betyg. Punkt! Vi är på väg in i ett skolsystem där betydelsen av betyg höjs rejält. Men vi kan inte garantera att betygen är korrekta och rättvisa. Det är en individuell bedömning gjort vid ett enstaka tillfälle, och som sedan kan få livsavgörande betydelse. Betyg kan vara nödvändiga, men det är ingen lösning på problem - snarare tvärtom. Trots allt som Snackemostern Jan "skoltalibanen" Björklund säger.

Inga kommentarer: