fredag 7 september 2012

Högeralliansens fiaskoministrar

I onsdags berättade jag om hur risigt till Snackemostern Jan "Skoltalibanen" Björklund ligger bland Sveriges lärarkår. Fackets tidning Lärarnas Tidning har pratat med 1200 medlemmar. Och betyget är sämre än uselt. I snitt på den 5-gradiga skalan fick Jan Björklund 1,5. Nästan var tredje lärare gav honom betyget 0 (noll). Resultatet av undersökningen var ännu värre för Utbildningsministern än vad jag hade trott det skulle vara. Nu ser jag att en annan minister, Justitieminister Beatrice Ask (moderat), klarar sig i varje fall lite bättre. Men , 67% av de juridikstuderande, ger Beatrice Ask underkänt som minister. Och detta trots att mer än hälften av de tillfrågade röstar på Högeralliansen och mer än var tredje röstar moderat. Det är lite si och så med populariteten för ministrarna bland deras egna.

Nyamko Sabuni
Men det är inte lätt att vara minister i Högeralliansregeringen. Buden kan vara olika, och ibland får man säga en sak och ibland något annat. Vår Jämställdhetsminister, folkpartisten Nyamko Sabuni, har lite problem med det där med kvotering av kvinnor i de stora bolagens styrelser. Nu senast aktualiserat av att EU vill införa sådana regler. Men nu i september säger Sabuni "Sveriges vill stoppa EU:s könskvoteringsförslag". I en intervju i Aftonbladet i juni 2011 sade Sabuni "Lagstifta om könskvotering". I mars 2011 hette det i Dagens Industri "Sabuni vägrar gå med på lagstiftning". Men redan i maj 2009 skrev Veckans Affärer "Nyamko Sabuni öppnar för kvotering". Det är lite av "än slank hon hit och än slank hon dit" över det hela. Kan hon själv ha blivit inkvoterad? Nä, förlåt mig, hon är inte mer inkompetent än dom andra. Jag tror snarare tvärtom. Och själv är jag också lite dubbel. Jag är tveksam till kvotering, men samtidigt är jag övertygad om att hotet om kvotering är effektivt. Innan Nyamko Sabuni och resten i Högeralliansen kom till makten fanns det ett seriöst hot om en lagstiftad kvotering. Och andelen kvinnor ökade stadigt i bolagsstyrelserna. När Fredrik Reinfeldt och hans gäng kom till makten försvann hotet om en kvoteringslag - och andelen kvinnor i bolagsstyrelserna minskade igen. Jag ser att till och med Tysklands ansvarige kristdemokratiska minister förordar kvotering så Nyamko Sabuni är i gott sällskap varannan dag.

Och sedan funderar jag på vilken av misslyckandena i Högerregeringen vi får läsa om nästa gång.

Jag ser slutligen att Sverige tappat i World Economic Forums lista över ländernas konkurrenskraft. Vi har rasat från tredje till fjärde plats i världen! Det är Finland som passerat oss. Annars är det Schweiz och Singapore som ligger på första och andra plats. Tänk så bra förspänt vi har det egentligen!

Inga kommentarer: