onsdag 12 september 2012

José Manuel Barroso pratar strunt

Så fungerar EU:s demokrati
EU kommissionens ordförande José Manuel Barroso har hållit sitt stora tal om EU:s framtid och hur EU ska lösa sina problem. Och som väntat så handlar lösningen på problemen om att koncentrera ännu mer makt till Bryssel. Detta medan medlemsländerna ska få mindre makt och mindre självbestämmande. "EU måste bli en federation" är slutsatsen från makteliten i Bryssel. Vad folket inom EU:s medlemsländer tycker om detta har inte så stor betydelse. Det är dags för medborgarna att göra klart för byråkraterna att EU:s medlemsländer är demokratier. Det innebär enkelt uttryckt att det råder folkstyre. Vill europeerna ha ett "Europas Förenta Stater" så låt dom få detta. Men det är inte så som folkets vilja är. Väljer EU att gå vidare mot USE (United States of Europe) så är det dags för Sverige att omvärdera medlemskapet. Säg NEJ till maktelitens drömmar! Läs om Barroso och vad hans tankar får för konsekvenser och vart vi är på väg. Barroso är fel ute!

Sedan kan EU-debatten bli humoristisk också. Det är ju val i Nederländerna och högerextremisten Geert Wilders vill man helst gråta när man hör. Men nu har han fått mig att brista ut i ett gapskratt. Han har nämligen kallat vår svenska EU-kommissionär, folkpartisten Cecilia Malmström, för "en vänster-hippie". Det finns mycket man kan beskylla Cecilia Malmström för, men vänster-hippie? Det hela säger mer om Geert Wilders än Cecilia Malmström.

I Svenska Dagbladet läser jag lite om privatiseringsfiaskot med Apoteken. Enligt en teori som framförs så skulle privatiseringen ha kunnat undvikits om det statliga Apoteksmonopolet hade lagt en del av sina miljardvinster på att etablera fler apotek. En teori som ju är riktigt spännande. Observera att man använder ordet "undvikits". Men, nu tror jag inte så mycket på teorin. Grundtanken bakom att privatisera apoteken var inte att förbättra någon service eller liknande. Det handlade om principen som sådan, det SKA privatiseras eftersom detta är den förhärskande filosofin. Privatisera till varje pris! Privatiseringen har fått till effekt en massa nya apotek i städerna. Däremot har det inte inneburit någon förbättring av servicen på mindre orter. Risken är snarare att det blir sämre där nästa år när det är fritt fram att lägga ner apotek. Däremot är det väl ingen som missat de ökade problemen med lagerhållning av mediciner. Och dessutom verkar det inte vara någon jättebra affär heller. Om jag förstår det rätt så behöver apoteken mer statligt stöd så att det kan bli några pengar över för att föra ut till ägarna i Västindien, Cypern eller andra skatteparadis.

Inga kommentarer: