tisdag 4 september 2012

Mer politiska analyser

I dag har Ekoredaktionen presenterat sin sammanvägning av ett antal av de större väljarundersökningarna som görs av Svensk väljaropinion. Och denna visar att det inte rört sig särskilt mycket i opinionen under den senaste månaden. De tre rödgröna partierna har cirka 50% (49,9) och Högeralliansen ligger på sammanlagt under 45% (43,5). Socialdemokraterna ligger kring 35% (34,8) medan Moderaterna placerar sig ett snäpp under kring 30% (29,8). Av dom andra är det Miljöpartiet som har ett litet försprång kring 9% (9,1) medan Vänsterpartiet (6,0), Folkpartiet (5,8) och Sverigedemokraterna (5,7) är ganska lika stora. Nästa steg är kring 4% där Centerpartiet sakta men säkert arbetar sig ner mot att hamna under 4%-spärren (4,4) medan Kristdemokraterna parkerat under denna 4%-spärr (3,5). Ett val med dessa siffror skulle gett de Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. Vilket, som jag sade i går, inte innebär att det skulle resulterat i en Rödgrön trepartiregering. Kanske skulle vi fått se en S + Mp eller en ren S minoritetsregering. Kanske skulle något av de utrotningshotade högerallianspartierna ställt upp i en koalition. Jag utesluter, tyvärr, inte ens en S + M koalition som slutresultat. Allt eftersom tiden går och jag själv funderar så blir jag allt mer övertygad om att jag faktiskt tror på fullt allvar att ett eller två av de små stödpartierna kommer att åka ur riksdagen. Allt eftersom dom visar upp sin inkompetens och det faktum att dom faktiskt inte behövs längre blir intresset från moderater att stödrösta allt mindre intressant.

Palestinas flagga
Palestiniernas ledare Mahmud Abbas kommer att vända sig till FN:s Generalförsamling för att få stärkt ställning. För ett år sedan gick man till FN:s Säkerhetsråd med begäran om att få bli erkända som en stat i FN. Men efter påtryckningar, mutor och hot från USA:s sida fick man inte tillräckligt stort stöd från Säkerhetsrådets medlemmar. Nu väljer man att istället gå till Generalförsamlingen med krav på att få bli erkända. Med största sannolikhet kommer man att få tillräcklig majoritet här, dvs två tredjedelar. Men ett beslut i Generalförsamlingen har inte samma styrka som om det varit i Säkerhetsrådet. Det brådskar för palestinierna. Den israeliska ockupationen fortsätter, och israelerna fortsätter att flytta in israeler till judiska bosättningar på ockuperad mark. Sedan Osloavtalet 1993 har ungefär en kvarts miljon israeler flyttat in på ockuperad mark och trängt undan de palestinier som bott där. Ett förfarande som strider mot alla internationella lagar och som fördöms av en i stort sett enig omvärld. Till och med USA är kritiska, men säger aldrig till på skarpen utan låter Israel fortsätta bryta mot lagar och avtal som dom vill. Det är dags för världen att på allvar säga ifrån till Israel.

Svensk-bahrainier Mohammed al-Muqdad har nu tillsammans med sju andra dömts till livstids fängelse för krav på demokrati i Bahrain. Dom trodde att demokratikraven i Bahrain skulle få stöd från västvärlden precis som kraven på demokrati i Libyen, Tunisien, Egypten osv. Men ack som dom bedrog sig. Upproret slogs blodigt ner med hjälp av militär från bland annat Saudiarabien. Och världen stöttade regimen och berömde dom för att ha slagit ner upproret. Jag undrar om det kan finnas något samband mellan detta och det faktum att USA har en mycket stor flottbas i Bahrain, en flottbas som är viktig för krigandet i Irak, Afghanistan och Pakistan? Expressen och Svenska Dagbladet

Läkemedelsverket har granskat de olika apoteksbolagen. Men när SVT:s journalister vill ha ut materialet så censureras detta. Tänk jag förstår att de svenska myndigheterna inte vill berätta hur illa det ser ut efter privatiseringen.

Slutligen noterar jag att Jimmie Åkesson besökt Forserum i Småland. Särskilt välkommen verkar han dock inte ha varit. Det var mest journalister som lyssnade på hans tal. Ett 20-tal SD-supportrar hade också dykt upp. Vilket måste ha varit ett bakslag eftersom SD fick 10% i senaste valet i Forserum. Men han fick ju sin publicitet!

Inga kommentarer: