måndag 3 september 2012

En politisk röstanalys

Det är länge sedan jag kommenterade någon väljarundersökning, så det kanske kan vara dags att ta en kommentar av ämnet. Dagens Nyheter presenterar i dag sin undersökning som görs av Ipsos. Och det händer inte så mycket i undersökningarna. De Rödgröna fortsätter att ha ledningen, och i stort sett alla undersökningar som presenteras skulle gett en Riksdagsmajoritet för de tre Rödgröna partierna. Däremot säger undersökningarna inget om ifall detta också innebär att vi skulle få se en S + Mp + V regering. Jag är inte kapabel att bedöma om slutresultatet skulle blivit en Socialdemokratisk minoritetsregering, en S + Mp regering, en S + Mp + V regering eller om vi skulle fått ett eller flera av Högerallianspartierna som byter partner. Och jag är inte heller orolig för att det skulle bli ett problem. Det är så politik fungerar. Jag röstar på det parti som jag tycker är bäst. Och sedan får det förhandlas och kompromissas bland de partier som står närmast för att få ihop en majoritet. Jag ser inte detta som ett problem. I varje fall inte som ett större problem än dagens Högerallians där det eventuella parti du skulle sympatiserat med redan innan valet ha kompromissat bort "dina" frågor för att binda upp sig i en viss maktgrupp.

Moderata Kannibalpartiet
Hur som helst har alltså DN presenterat en undersökning. Socialdemokraterna får 35,5% vilket är en uppgång med +1,1 sedan förra månaden. Moderaterna ligger på 30,9%, vilket i princip är oförändrat (+0,2). Miljöpartiet har 7,8%, vilket den här gången är ett rejält tapp med -1,7. Sedan kommer Vänsterpartiet med 6,1% vilket är +0,9. Folkpartiet med 5,5% har stabiliserat sig en bra bit under valresultatet, ett faktum som försvinner i diskussionen eftersom C och Kd har ännu större problem. Fp är i stort sett stilla (+0,3). Centerpartiet får 4,9% (-0,8) och det är väl glada besked för Annie Lööf eftersom flera andra undersökningar placerat Centerpartiet under 4%-spärren. I dag ligger dom jämsides med Sverigedemokraterna som också får 4,9% (+0,2) dvs i stort sett oförändrat. Som vanligt hittar vi Kristdemokraterna i botten med 4,0% jämnt (-0,2). Dvs DN har Kd ganska högt placerade. I de flesta undersökningar som görs ligger Kd under spärren. I korthet har vi alltså en situation där Moderaterna fortsätter att glufsa i sig väljare från sina supporterpartier. Moderaterna är mer än dubbelt så stora som stödpartierna är tillsammans. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är större än Högeralliansens småpartier.

Annars läser jag att en utredning föreslår att TV-licensen ska ändras till en skatt. Det är den tillsatta Public service-kommittén som den 11 september kommer att lämna fram sitt förslag som innebär att Sveriges Radio och Sveriges Television mm ska bekostas via skattsedeln istället för en avgift som betalas av de som har tillgång till TV. Jag har tidigare varit motståndare till detta. Det har varit principiellt viktigt att SR och SVT:s oberoende från Staten blir så stort som möjligt. Att Staten inte kan idka utpressning mot Public Service genom att hota med mindre pengar. Men, den tekniska utvecklingen gör att jag tvingas ändra mig. Vi utnyttjar SR och SVT inte bara genom en TV-apparat. Vi gör detta genom datorn, via mobilen osv. Och då kan vi inte bygga upp finansieringen på att bara de som har en TV och tittar på ska finansiera. Alltså kan jag inte se någon bättre lösning än att ALLA betalar genom en speciell skatt. Punkt!

Inga kommentarer: