torsdag 14 december 2017

Miljötankar

» Centern och miljön

I en upprörd debattartikel i Svenska Dagbladet är centerns klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin upprörd över att Naturskyddsföreningen är orättvisa och kritiserar bland annat Centerns miljöpolitik istället för att bara kritisera Regeringen. "Orättvis jämförelse av Naturskyddsföreningen" sätter Rickard Nordin som rubrik. Det hela är ett svar på en debattartikel skriven av Johanna Sandahl och Karin Lexén från Naturskyddsföreningen som i princip går ut på att det är för mycket partipolitiska låsningar istället för överenskommelser inom miljöpolitiken. "En bred uppgörelse behövs om miljöpolitiken" skriver Johanna och Karin. Och dom har så rätt, så rätt. Verkligheten är den att mycket måste göras NU! Det skulle gjorts i går egentligen.

Det blå Centern
Centerns problem med trovärdigheten inom miljöpolitiken är att viljan visserligen är god. Men, det får inte kosta dom egna väljarna något. Det är andra som ska betala. Låt oss ta den miljöförstörande verksamhet som fortsätter att växa utan att någon vågar göra något. Flyget! Det görs mycket för att minska utsläppen på många områden. Men det räcker inte. Det är verkligen inte acceptabelt att utsläppskällor tillåts att ständigt öka utan åtgärder. Utsläpp förorsakade av svenskar ökar faktiskt just nu. Detta beror på två faktorer. En enorm högkonjunktur där industrin osv går på högvarv. Samt en fortsatt kraftig ökning av flygandet. Trots åtgärder för att minska utsläppen inom industrin så ökar produktion och konsumtion så mycket att de totala utsläppen trots detta ökar. Dessutom flyger vi allt mer. Detta är dessutom en utveckling som alla räknar med ska fortsätta.

Svenska Dagbladets Näringsliv ägnade i går en helsida åt problem inom flygbranschen. Fast det handlar alltså inte om utsläpp och miljö. Om dom problemen skriver man inte en rad, inte en bokstav. Det handlar istället dels om lönsamheten - "Vi flyger mer än någonsin – ändå har flygbolagen problem" skriver Tomas Augustsson och gläds åt att flygresandet ökar och ökar. I en annan artikel är SAS-chefen Rickard Gustafsson orolig över överkapacitet inom flygbranschen. Även om flygresandet visar en kraftig ökning har flygbolagen beställt så många nya flygplan att det riskerar finnas överkapacitet. Flygresandet måste alltså öka ännu mer!

Vad vill då Centern göra för att begränsa flygets ständigt ökade utsläpp? Jo, först och främst gör man allt för att stoppa en skatt på flygresandet. I dag är flyget i praktiken ett subventionerat skattefrälse. När du tankar bilen kanske du ska ha i åtanke att flyget inte betalar skatt på sitt bränsle. Det är Sverige förbjudna att ta ut skatt på av internationella överenskommelser. Till detta hör att de flesta flygplatser i Sverige är skattesubventionerade av skattebetalarna i kommuner och landsting. De avgifter som flygbolag, flygpassagerare osv betalar för att utnyttja flygplatserna räcker helt enkelt inte till för att täcka kostnaderna så skattebetalarna får täcka förlusterna. Men Centern har alltså ställt upp på barrikaderna för att stoppa en begränsad flygskatt. Argumentet är dels att den inte skulle ha någon betydelse för flygandet, dels att mindre flygplatser skulle hotas eftersom flyget skulle minska. Dvs vi skulle inte flyga mindre men skulle flyga mindre.

Maud Olofsson

Sveriges dyraste minister någonsin, Maud Olofsson (c)

Centerns problem inom miljöpolitiken är att miljöåtgärder inte får kosta för dom egna väljarna. Dessutom ska man genomföra miljöåtgärderna tillsammans med Moderaterna och Sverigedumokraterna! Nä, kära centerpartister. Upp på barrikaderna! Den regering vi har är allt för feg. Det måste göras mer, mycket mer. Sedan är det ju tyvärr så att vad Sverige gör har liten betydelse för hela vår planet. Men gör inte vi tillräckligt nu kan vi ju verkligen inte begära av andra att dom ska göra mer. Att världens största ledare dessutom tillhör klimatskeptikerna och inte vill göra något försvårar situationen. Donald Trump är en katastrof på många områden. Men fortfarande gäller att vi måste göra mer. Då får det faktiskt kosta. Vi kan inte flyga på weekendshopping till New York. Vi kan inte flyga på solsemester tre gånger om året. Ska vi rädda vår framtid på planeten kommer det att kosta. För alla! Vi måste alla göra uppoffringar. Även centerns väljare!

1 kommentar:

Rickard Nordin, C sa...

Du får nog läsa vår politik igen. När det kommer till flyget så har vi ett förslag om obligatorisk inblanding av flygbränsle i alla flyg som lyfter från svenska flygplatser. Förslaget är säkrare och dubbelt så effektivt kostnadsmässigt jämfört med flygskatten.

Allt handlar inte om skatter (även om jag jättegärna ser en global koldioxidskatt eller en omförhandlad Chicagokonvention så att bränsle kan beskattas. För det är utsläppen som ska åtgärdas, inte strypa mobiliteten). Flygskatten ger fina pengar in till staten, men vårt förslag ger säkrare klimateffekt. Jag vet vad jag väljer alla dagar i veckan...