lördag 16 december 2017

Vårt älskade Fosterland

» Taxi-Uffe trampar i klaveret

Moderatledaren Ulf Kristersson har i sitt första jultal gett en rejäl åthutning till stora delar av det svenska näringslivet. I sitt tal poängterade nämligen Ulf Kristersson att "I Sverige talar man svenska" - Punkt! Ett stort antal svenska företag har nämligen infört engelska som sitt officiella inbördes språk. Detta gäller t.ex. företag som AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, H&M, IKEA, Skype, Spotify, Volvo Group, Sandvik, ABB och Scania. Den här åthutningen mot det svenska näringslivet kommer bara dagen efter att Ulf Kristerssons Moderaterna ställt sig på de Rödgrönas och de fackliga organisationernas sida mot arbetsgivarsidan och höjt stupstocksåldern i pensionen till 69 år. Det svenska näringslivet vill ha kvar rätten att sparka anställda när dom fyller 67. Man vill bara ha kvar speciellt utvalda efter det. En massa andra gamla gubbar och gummor vill man helst kunna göra sig av med eftersom det finns risk att dom står för kunskaper och erfarenheter som de nya unga karriärmänniskorna tycker annorlunda om. Dessutom finns det ju risk att dom inte orkar med i dagens höga tempot. Men Moderaterna har alltså gått med på att höja åldern till 69 år. Till det svenska näringslivets stora förtret.

Taxi-Uffe pekar
Det är bra att Ulf Kristersson vågar stå upp mot Näringslivet.

Eller också kanske uttalandet om att "I Sverige talar man svenska" är en pik till partikamraten Peter Danielsson i Helsingborg. Han är ju Moderaternas starka man i det moderatstyrda Helsingborg. Jag kom och tänka på den förklaringen när jag under eftermiddagen passerade förbi det nya skrytbygget i Helsingborgs centrum. På den gamla Ångfärjetomten håller man ju nu på att bygga ett nytt glas- och betongkomplex mitt på den mest attraktiva tomten i centrum. Under namnet Sea U ska här byggas konferenscentrum, hotell och lyxlägenheter. Namnet Sea U har väl inte direkt blivit någon succé i Helsingborg. Hela byggarbetsplatsen är inringad av banderoller med reklamslogans för det fina bygget. Minst hälften av dessa är på engelska! Så bara fortsätt Ulf Kristersson. Kräv att "I Sverige talar man svenska". Inga löjliga reklamslogans på engelska eller korkade engelskklingande namn på projekt. Ta ett snack med Peter Danielsson.

Är det dom gamla eller nya Moderaterna?
Det är bra att Ulf Kristersson vågar stå upp mot sina egna partikamrater.

Fast det där med att kräva att vi pratar svenska i Sverige handlar om mycket dålig tajming. Hans krav på att "I Sverige talar man svenska" kommer exakt samtidigt som det diskuteras hot och trakasserier mot Sveriges judar. Vad Ulf Kristersson nämligen inte tänker på är att Sverige har flera officiella språk, inte bara svenska. I Sverige har nämligen även jiddisch, finska, meänkieli, samiska och romani en officiell prägel. Du har helt enkelt rätt att använda dessa språk i Sverige. Det var verkligen dålig tajming av Ulf Kristersson att så tydligt helt plötsligt ge sig på dessa minoritetsspråk med sitt krav på att "I Sverige talar man svenska". Även om kravet troligtvis främst var riktat mot en tendens inom Näringslivet att göra engelska till officiellt språk och dagens reklamspråk.

Det vore bra om Ulf Kristersson tänkte efter en extra gång.

För det kan väl inte vara så att Ulf Kristerssons krav på att "I Sverige talar man svenska" är en del av kampen med Sverigedumokraterna om de rasistiska och invandrarkritiska rösterna? Det kan vi väl ändå inte tro om honom?

Ulf med kompisarna

Inga kommentarer: