onsdag 20 december 2017

Den spriten...

» Där spriten går in går vettet ut

I går såg jag en liten notis från Finland om att det gått ganska livligt till på Sannfinländarnas julfest i det finska Riksdagshuset. Sannfinländarnas är väl det närmaste vi kan komma till att vara Sverigedumokraternas kompisar i Finland. Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Päivi Räsänen (som är läkare) fick avbryta en pågående debatt om den finska alkoholpolitiken som pågick i en lokal sedan den sannfinländska medarbetaren Tuomas Tähti fått på tok för mycket innanför västen av de framställda destillerade dryckerna på sannfinländarnas julfest som alltså samtidigt pågick i en annan lokal i Riksdagshuset. Tuomas Tähti var så full att han knappt kunde hålla sig stående och stod och spydde i riksdagskorridoren. Han fick efter akut läkarhjälp föras i ambulans till sjukhuset i akut alkoholförgiftning. Det är aldrig bra med för mycket destillerade drycker innanför västen. Risken är stor att man gör bort sig totalt.

Fylle
Våra fördomar om våra finska grannar blir inte bättre när jag sedan i dag läser om mer från samma julfest hos Sannfinländarna. En av partiets riksdagsledamöter Teuvo Hakkarainen har polisanmälts sedan han med våld försökt kyssa en av sina kvinnliga riksdagskollegor, Veera Ruoho, från Samlingspartiet (lite närstående Moderaterna väl).

Nämnda Teuvo Hakkarainen ska tydligen också märkbart berusad trängt sig in i partiet Blå Framtids julfest (ett parti som är en utbrytare från Sannfinländarna) som pågick samtidigt i en annan lokal och bråkat och muckat gräl samt kastat flaskor märkbart berusad. Det kanske ska påpekas att nämnda Teuvo Hakkarainen nu avgått som vice ordförande för Sannfinländarna. Hur det går med hans framtid som riksdagsledamot framgår inte. Hur det går med Tuomas Tähtis anställningsframtid framgår inte heller.

Men helt klart är att våra fördomar om finnar och sprit har styrkts. Mer här och här.

Inga kommentarer: