fredag 8 december 2017

Snart slut på veckan

» Ur nyhetsflödet

Det får bli en rejäl samling tankar. Stora och små tyckerier som jag inspirerats av genom att läsa dagens tidningar och läst olika notiser på nätet. Läs och fundera!

¤ 1.   Medan i stort sett hela världen är upprörda över Donald Trumps beslut att mot FN och resten av världens åsikt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit så är de tre kristdemokraterna Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson och Sofia Damm istället upprörda över att Margot Wallström har exakt samma åsikt som i stort sett alla andra av världens ledare. Enligt det beslut som fattats av FN och som stöds av bland annat EU är Jerusalem en delad stad som tillhör både staten Israel och staten Palestina. Att Israel sedan ockuperat hela staden och nu fått detta erkänt av USA är alltså enligt dessa kristdemokrater helt OK och inget man behöver kritisera. Däremot tycker dom att man måste allvarligt kritisera Margot Wallström för att hon tagit ställning för FN:s plan om en palestinsk stat. Något som i stort sett hela världssamfundet alltså förespråkar. Lars Adaktusson som alltså framför denna egentligen extrema syn på världen är samma Lars Adaktusson som satt i åratal och "opartiskt" kommenterade politiska händelser i svensk TV. Sedan slutade han på SVT, kom ut som kristdemokrat och placerade sig där på den yttre högra planhalvan. Jag ser fram emot den dag Kristdemokraterna åker ut ur Riksdagen. Dom fyller ingen positiv funktion där.

¤ 2.   Regeringen vill göra det kriminellt med sexköp även i utlandet. Flera länder har infört detta (t.ex. Norge) och i Sverige gäller redan att man kan dömas i Sverige för sexköp utomlands om det gäller barn. Men regeringen vill även införa detta när det gäller vuxna. Naturligtvis för att komma åt sexturism till t.ex. Thailand och andra länder. Men alla är inte överlyckliga. Signalfel när regeringen vill straffa sexköp i utlandet sätter HD som rubrik på sin ledare. Vad "signalfelet" innebär förstår jag inte riktigt. Men det som "roar" mig är argumentet att - "Har inte svensk polis bättre saker för sig". Dom som använder detta argument är alltså samma personer som vill förbjuda tiggeri. Svensk polis har verkligen viktigare saker att göra än att bötfälla människor som ber om pengar!

¤ 3.   Bara så att ni vet det, så skälet till att Casper von Koskull och Björn "80% idioter" Wahlroos vill flytta Nordeas huvudkontor från Sverige till Finland är inte för att smita från skatter och avgifter i Sverige. Det är "regulatoriska" skäl! Detta framgår i varje fall av en intervju som Casper gett till Bloomberg News och som jag läser om i bland annat Affärsvärlden. Vad "regulatoriska" egentligen betyder är jag lite osäker på. Ordet finns inte i Svenska Akademiens Ordlista och jag kan inte heller hitta några synonymer. Men jag kan gissa ungefär vad det är man på Nordea med en vacker omskrivning vill döpa om skattesmitning till. Regulativ = reglerande, reglerande bestämmelse eller företeelse eller motvikt. Något förenklat kan vi alltså fastslå att det Nordea vill smita från är inte skatter och avgifter utan regler och bestämmelser.

¤ 4.   Fast jag ser att det är inte alltid som Casper von Koskull är ute och reser. - "Bitcoin är en absurd konstruktion" säger han. Tänk att det finns något där vi tycker på samma sätt! - "Detta är en farlig spekulationsbubbla" säger chefsekonomen Stephen Roach om Bitcoin. Själv skrattade jag så gott när jag läste att hackare stulit Bitcoin för ungefär en halv miljard genom en hackerattack mot den slovenska kryptovalutamarknaden Nicehash. Att dom stulna Bitcoinerna (heter det så....?) var värda en halv miljard då innebär väl att dom är värda en miljard i dag och 5:75 nästa vecka! Jag väntar med spänning på den stora kraschen när alla svarta och illegala pengar som blåst upp bubblan plötsligt blir värdelösa.

¤ 5.   Apropå Nordea så ser jag att Nordea i Finland kontaktat omkring 500 anställda med anledning av nedskärningar av personalen där. Totalt ska Nordea skära ner personalen med 4.000 anställda och 2.000 konsulter. Inom kapitalmarknadsgrenen Markets ska var 10:e anställd sägas upp.

¤ 6.   Apropå Bitcoin så ser jag att det är så lönsamt att skapa Bitcoin så att energiförbrukningen för att, som det heter, "gräva" Bitcoin i dag är högre än för många länder. Totalt uppskattas energiåtgången just nu till 30 terrawattimmar. Detta är mer än många länder som t.ex. Irland, Ungern, Oman och Libanon. Energiåtgången motsvarar ungefär vad som förbrukas i Marocko eller Bulgarien. Eftersom det krävs enorma mängder energi till de dataservrar som skapar Bitcoin så sker den till stor del i länder med billig energi. Mer än hälften sker i Kina där energin ofta kommer från smutsig kol. Digitaliseringen är faktiskt en stor miljöbov!

¤ 7.   Stig Östling undrade ju "va fan får jag för skattepengarna". En sak han får är skattesubventionerat flyg. Jag ser att jag nu med mina skattepengar ska fortsätta hålla flygplatsen i Kristianstad vid liv. Region Skåne har beslutat att fortsätta betala ut 2 miljoner om året i ytterligare tre år. Till detta betalar Kristianstads kommun 5 miljoner om året. Dessutom tror jag att ytterligare några kommuner i området betalar pengar. Det är drygt 19.000 varje dag 7 dagar i veckan i skattepengar. Antalet resenärer är mindre än 100 om dagen. Avgångar bara 6 dagar i veckan. Stödet behövs för "näringslivet i Kristianstadsområdet" heter det. Annars är det inte så mycket längre till Hässleholm där man kan ta tåget till Stockholm än till Everöd där flygplatsen ligger. I Skåne finns också Sturup inte så långt bort och Ängelholms flygplats och dessutom Kastrup inom kort avstånd. Men Kristianstad Airport ska hållas vid liv med konstgjord andning, dvs våra skattepengar. Låt flygpassagerarna i varje fall betala sina kostnader själva!

¤ 8.   Vanvettet och oansvaret fortsätter att sprida sig. Jag ser att flera nattklubbar i bland annat Göteborg förutom alkoholen börjat servera ballonger med lustgas. Allt för att tjäna en slant på att göra gästerna yra i bollen så snabbt som möjligt. Kan nästa steg vara att man mitt på dansgolvet placerar en rejäl karusell där man mot en avgift kan få åka ett antal snabba varv så att man kan vingla runt och känna sig tillfredsställd efteråt? Allt för att så snabbt som möjligt bli så yr i bollen som möjligt. Det finns dom som hävdar att homo sapiens är det mest intelligenta däggdjuret. Jag tvivlar!

Såja. Om ni håller med mig så tycker jag ni ska känna glädje över att ni inte är ensamma om åsikten. Om du inte håller med mig? Byt åsikt!

Inga kommentarer: