söndag 10 december 2017

Mänskliga rättigheternas dag

» Fördöm ALLT hat

De våldsamma protesterna mot USA:s ensidiga beslut att mot internationella överenskommelser godkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad till Jerusalem (och i och med det acceptera den israeliska ockupationen av hela Jerusalem) har tyvärr också aktualiserat det judehat som finns inom delar av den palestinska rörelsen. Många palestinier lägger skulden för staten Israels agerande på alla judar. Detta trots att det finns stora judiska grupper som är starka motståndare till Israels ockupationspolitik. Israel styrs i dag av en högerextrem ledning som är starkt beroende av ultra-ortodoxa extrema judiska grupper. Men det finns också en opposition i Israel. Det går inte att göra judar som grupp ansvariga för staten Israels politik. Det judehat som ofta blottläggs i samband med demonstrationer mot Israel måste kraftigt fördömas. Många palestinska ledare gör lyckligtvis vad dom kan för att få stopp på hatet. Det ska också poängteras att alla palestinier inte är muslimer. Det finns stora kristna grupper bland det palestinska folket. Striden om Jerusalem och en palestinsk stat står alltså inte bara mellan judar och muslimer. Staden Jerusalem är en "helig" stad för tre religioner. Kristna, judar och muslimer. Religioner som i mångt och mycket bär på samma gemensamma historia. Det är just därför som Jerusalem måste vara en öppen stat som ALLA (kristna, judar och muslimer) har tillgång till. En grupp kan inte ensamma ta kontroll över staden (staten Israel) och förklara den som just sin huvudstad. Det är därför som Donald Trumps vansinniga beslut är så dumt och oförlåtligt.

Israels flagga
Det är viktigt att ta avstånd från det judehat som visas från vissa muslimska grupper (och även från moderna arvtagare till nazismen). Attacker mot judar, judiska platser eller judiska företeelser förtjänar inget annat än fördömande och skall utredas av polis. Judar ska kunna gå omkring offentligt, klädda i traditionell judisk klädsel, utan att känna skräck. De kraftiga fördömanden som just nu kommer från många håll (här, här, här och här bara för att ta några exempel) är mycket viktiga och jag tror delvis att det handlar om att hela världen fortfarande har dåligt samvete för Förintelsen när kanske så mycket som 6 miljoner judar mer eller mindre metodiskt dödades. Det finns en stor skräck för att något sådant ska hända igen.

Palestinas flagga
Men, det hade varit en välgärning om alla de som så snabbt kommer ut med sina fördömanden var lika snabba med hårda fördömanden när det sker attacker mot muslimer eller romer t.ex. När hatet mot t.ex. muslimer och romer framförs offentligt. Man får nästan intrycket att antisemitism är värre än islamofobin och antiziganismen. Men, det är exakt samma sak! Muslimer och romer ska också kunna gå omkring offentligt klädda sin traditionella klädsel utan att vara oroliga för attacker eller glåpord. Förintelsen fördöms av precis alla (förutom små nassegrupper som hävdar att den aldrig hänt). Men, man pratar nästan aldrig om att det vi kallar Förintelsen inte bara drabbade judar. Det handlade också om ett metodiskt mördande av romer, homosexuella, handikappade, medlemmar av sekter som Jehovas Vittnen, politiska motståndare och krigsfångar. Totalt kanske 6 miljoner judar dog. Kanske hälften i de olika förintelselägren. Men människor arkebuserades på plats eller dog på annat sätt.

Romernas flagga
Fast när det gäller romerna har det inte varit lika uppmärksammat. Dom var helt enkelt inte lika viktiga. Det var först på 1970-talet som förintelsen av romer överhuvudtaget började uppmärksammas. Det betalades aldrig ut något skadestånd till romer i motsats till judar. Man räknar med att kanske så många som hälften av alla romer i Europa dödades under Förintelsen (Porajmos). Antalet är dock osäkert eftersom forskning och dokumentation inte varit lika intressant. Kanske dog en halv miljon, kanske dog 1 miljon, kanske dog 1,5 miljon.

Judehatet från olika grupper, främst alltså muslimer som lägger en kollektiv skuld för Israels politik på alla judar, ska fördömas. Men också från nazistiska grupper, det förtjänar inget annat än förakt och fördömande. Samma personer och grupper som snabbt dyker upp med fördömanden skulle vara välkomna med samma upprörda tonval när muslimer och romer förföljs, attackeras och utsätts för fördomar. Ni är alla välkomna på barrikaderna.

Det är svårt att framföra kritik mot staten Israels ockupationspolitik utan att riskera att bli beskylld för antisemitism. Jag känner samma svårighet och osäkerhet varje gång jag själv skriver om ämnet här på Sven Tycker. Jag får läsa igenom flera gånger efteråt innan jag publicerar så att jag är säker på att ingen ska missförstå något. Kritik av staten Israel handlar alltså om just staten Israel - inte om kritik av judar som grupp.

Inga kommentarer: